După Afaceri

Cele mai puternice femei din lume şi "reţeta" lor de succes

17 iun 2014 1322 afişări
Din aceeaşi categorie

V-aţi gândit vreodată ce au în comun cele mai puternice femei ale lumii? Analizând parcursul lor de-alungul timpului, este aproape imposibil să nu remarci faptul că femeile de succes, fie că se află în topurile Forbes sau pur simplu îşi conduc propriile business-uri, nu cedează în faţa obstacolelor şi nu cad pradă disperării sau furiei. Este un exerciţiu greu pe care l-au învăţat şi exersat în timp. Drumul lor către succes este, de obicei, unul anevoios, iar reuşita nu apare peste noapte, ci după multe nopţi nedormite. În schimb, îşi stabilesc mereu noi şi noi obiective, de fiecare dată mai greu de atins, pentru ca în final să devină mai puternice şi mai flexibile.

Tom Corley, autorul bestseller-ului “The Daily Success Habits of Wealthy Individuals”, a studiat timp de cinci ani stilul de viaţă şi activităţile zilnice a 233 de persoane înstărite şi alte 128 de persoane care trăiesc în sărăcie, timp în care a putut observa diferenţele majore în ceea ce priveşte obiceiurile celor două categorii.

Tom a observat că marea majoritate a persoanelor înstărite, care au atins acest statut datorită caracterului lor puternic, tind să-şi stabilească obiective care să-i scoată din zona de confort personal, în timp ce momentele grele sunt percepute ca stări temporare. Totodată, ele ştiu să-şi accepte eşecurile şi nu cedează în faţa lor, dimpotrivă, devin mult mai flexibili şi rezistenţi, adică mai puternici.

În plus, ceea ce ni s-a părut cel mai interesant, un procent ridicat al celor bogaţi consideră că obiceiurile sănătoase creează oportunităţi şi invers. Autorul cărţii a observat, de asemenea, că persoanele de succes îşi stabilesc întotdeauna obiective pe termen scurt, sunt mai organizate cu timpul lor şi sunt dispuşi să-şi “sacrifice” prezentul în favoarea viitorului.

Analizând stilul de viaţă a zece femei puternice ale lumii, este imposibil să nu constatăm că ''ingredientele" reţetei lor de succes se regăsesc în lista concluziilor studiului realizat de Tom Corley. Aşadar, cine sunt ele şi cum au reuşit?

Folorunsho Alakija, în vârstă de 63 de ani, este prima femeie miliardar a Nigeriei, cu o avere estimată la 2.5 miliarde de dolari. La 20 de ani lucra ca secretară într-o bancă nigeriană, însă îşi dă demisia pentru a studia designul vestimentar la Londra. După terminarea studiilor, Alakija se întoarce în Nigeria, unde îşi deschide o casă de modă al cărei target sunt femeile din înalta societate. Cu timpul, afacerea a înflorit, Alakija reuşind astfel să dezvolte relaţii apropiate cu cele mai influente femei din ţară.

Potrivit revistei Forbes, Alakija a avut parte de sprijinul soţiei fostului preşedinte nigerian, Maryam Babangida, care a ajutat-o să facă trecerea de la modă la afaceri cu petrol, pentru ca ulterior, în 1993, preşedintele nigerian Ibrahim Babangida să-i ofere o licenţă de prospectare a petrolului.

Deşi nu avea experienţă în domeniul exploatării petrolului, compania condusă de Folorunsho Alakijei, Famfa Limited, deţine astăzi unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din Nigeria, cu o producţie zilnică de 200.000 de barili.

Citiţi aici mai multe detalii