După Afaceri

Cele mai bune universităţi din Europa

08 iul 2014 1996 afişări
Din aceeaşi categorie

România nu se mai află de multă vreme printre ţările care au şcoli de renume. Nu stăm să analizăm acum motivele, ci doar îţi povestim despre cele mai bune universităţi din Europa. Cine ştie, poate nu este prea târziu să vezi ce înseamnă învăţământ de calitate.

Învăţământul a fost mereu o componentă socială importantă, asociată direct cu statutul social şi bunăstarea. O şcoală bună îţi asigura nu doar un loc în categoria elitelor, dar şi un cuvânt de spus în societatea în care trăiai. Lucrurile s-au mai schimbat, dar universităţile de prestigiu joacă un rol la fel de important şi în ziua de astăzi. Am făcut o listă cu cele mai bune universităţi europene, chiar dacă pe printre ele nu se află nicio instituţie din România.

University of Oxford

Este cea mai veche universitate din lumea anglofonă şi, deşi data înfiinţării nu este certă, un lucru este sigur: aici se ţin cursuri din anul 1096. Un an decisiv în istoria universităţii a fost 1167, când Henric al II-lea a interzis studenţilor englezi să studieze în străinătate, aşa că University of Oxford a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. University of Oxford este reprezentată de federaţia a 39 de colegii independente, care au conducerile, statutul şi corpul profesoral separate. Colegiile sunt instituţii independente financiar, în timp ce universităţile sunt finanţate din fondurile statului. Studenţii tuturor colegiilor au dreptul de a utiliza laboratoarele, muzeele şi bibliotecile aparţinând universităţilor. La Oxford învaţă aproximativ 17.000 de studenţi. Taxa de şcolarizare poate ajunge şi la 11.000 de euro pe an pentru studenţii britanici, iar pentru cei străini la 15.000 de euro pe an. Admiterea se face pe baza unor teste complexe şi a notelor obţinute în timpul liceului.

University of Cambdridge

Este a doua universitate ca vechime din lumeaanglofonă şi are o reputaţie deosebită, fiind considerată una din cele mai bune universităţi din lume. Universitatea a fost iniţial o asociaţie de cărturari din oraşul Cambridge, fondată în 1209 de câţiva profesori plecaţi de la Oxford după o dispută cu localnicii. Universităţile Oxford şi Cambridge sunt uneori denumite Oxbridge. Între cele două universităţi există o rivalitate istorică în plan academic. La fel ca şi la Oxford, anul de şcoală pentru un student britanic poate să ajungă şi la 11.000 de euro, în timp ce un student străin poate să ajungă să plătească şi 15.000 de euro pentru un an academic. Pentru a fi acceptat la Universitatea din Cambridge trebuie să treci o serie de teste destul de complicate, la care se adaugă, cum altfel, performanţele tale şcolare din timpul liceului.

Citiţi aici articolul integral