Ceasuri & Bijuterii

TAG Heuer - 40 de ani de Monaco

17 dec 2009 77 afişări
Din aceeaşi categorie

"Le Mans", productia din 1971 despre legendara cursa auto, a facut istorie nu numai datorita povestii despre Michael Delaney, soferul de Porsche interpretat de Steve McQueen, ci a marcat si debutul in industria cinematografica a unui alt personaj important, dar din universul orologer. Este vorba despre modelul Monaco, care in timp a devenit una dintre emblemele TAG Heuer. Lansat simultan in Geneva si New York in martie 1969, Monaco era un model complet inovator pentru acel moment. Look-ul avangardist - cadran albastru cu accente de rosu, carcasa patrata supradimensionata - era total diferit de estetica momentului. Cronograful este primul model patrat rezistent la apa, iar calibrul Chronomatic Calibre 11 era primul cronograf dotat cu microrotor, ceea ce ii asigura o precizie sporita.

Se spune ca atunci cand a ales sa poarte Monaco in film, Steve McQueen s-a inspirat de la prietenul sau Jo Siffert, legenda automobilismului elvetian, care in 1969 a devenit primul pilot sponsorizat de un brand de ceasuri (Heuer, numele companiei de atunci). In scurt timp, Monaco a devenit cronograful preferat al lumii automobilismului si modei. McQueen Monaco (modelul 1133B) este unul dintre cele mai ravnite printre colectionarii de ceasuri.  Si pentru ca in 2009 se implinesc 40 de ani de la lansarea colectiei, casa elvetiana a sarbatorit printr-o... editie speciala. TAG Heuer Monaco 1969 Original Re-Edition, lansat in 1.000 de exemplare, o reeditare a modelului din 1969 care include semnatura presedintelui onorific al companiei, Jack Heuer si are gravat "Tribut lui Steve McQueen".

TAG Heuer a capitalizat de ani buni legatura pe care o are cu sporturile cu motor, campionul de Formula 1 Lewis Hamilton fiind unul dintre ambasadorii brandului. Mai mult, pentru a da si mai mult dramatism aniversarii, TAG Heuer a creat, digital, o cursa intre McQueen si Hamilton pe website-ul companiei. "Duelul" foloseste imagini de arhiva de la Le Mans si cadre noi.

Pe de alta parte, compania a construit o traditie din a prezenta modele noi in cadrul colectiei Monaco la Salonul de la Basel - in 2003 a fost prezentat Sixty Nine Concept Watch, iar in 2004 Monaco V4. De altfel conceptul Monaco V4, despre care compania a vorbit in urma cu cinci ani, a fost o alta vedeta din 2009 pentru companie. Modelul, care a intrat in productie, a fost unul dintre cei trei finalisti, la categoria "Haute Complication", in cadrul Grand Prix de l'Horlogerie de Gen've.

Grand Prix de l'Horlogerie de Gen've este cea mai prestigioasa competitie orologera elvetiana, iar in ultimii 9 ani, TAG Heuer a ajuns de 6 ori in finala. "Sunt incantat de rezultatele departamentelor de cercetare si dezvoltare, care au lucrat din greu, timp de mai multi ani la proiectul V4. Cand l-am prezentat ca un ceas concept la Baselworld 2004, oamenii au fost extrem de impresionati, dar putini au crezut ca vom trece dincolo de faza de prototip. Iata-ne acum, cinci ani mai tarziu, castigand recunoasterea industriei orologere pentru realizarea in intregime a acestui model", spunea Jean-Christophe Babin, CEO si presedinte TAG Heuer.

Chiar si in stadiul de concept, modelul a castigat mai multe premii, dintre care unele pentru design (inclusiv premiul Wallpaper Magazine - "Watch of the Year" si "Best of What's New" de la Popular Science). Monaco V4 a fost realizat manual din platina, intr-o editie limitata la 150 de exemplare.