Ceasuri & Bijuterii

Puţină istorie şi cel mai subţire minute repetear

18 mar 2014 218 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

De la cel mai subţire ceas de buzunar din lume, realizat la începutul secolului 20, Jaeger - LeCoultre a lansat anul acesta la SIHH, modelul Master Ultra Thin Minute Repetear Flying Tourbillon,  cel mai subţire ceas cu complicaţie minute repetear, de doar 7.9 mm,  şi a 11-a creaţie din colecţia Hybris Mechanica.

Acest model se bazează pe opt invenţii diferite, dintre care şase complet noi. Întoarcerea ceasului este susţinută de o greutate oscilatorie periferică cu un segment din platină, vizibil prin deschizăturile cadranului.  Modelul  Hybris Mechanica 11 este echipat cu un mecanism minute repetear refăcut în întregime pentru a fi ultra subţire.

Un mecanism minute repetear semnalează de obicei orele, sferturile de oră şi minutele. Când nu există sferturi de oră, intervine o pauză în ritmul mecanismului, pe care Jaeger - LeCoultre a îndepărtat-o în noul model Hybrid Mecanica 11, sunetul gongului rămânând astfel cursiv. Printre invenţiile brandului se numără şi două ciocănele desenate special să transmită energia optimă către cele două gonguri de cristal ataşate de cristalul safir, amplificând astfel difuzia sunetului.

Designul ceasului e inspirat dintr-un model de ceas de buzunar din 1907. Carcasa ceasului  are 41 de cm şi e realizată din aur alb ce are la rândul să  calităţi acustice speciale. Pe cadran, în dreptul orei 6 se găseşte o apertură ce dezvăluie tourbillonul ultrasubţire, în timp ce micile aperturi din partea exterioară a cadranului  oferă „priveliştea“ rotaţiilor greutăţii oscilatorii.

Pentru a aminti tema muzicală a acestui model, câteva note de pe portativ au fost gravate în locul unde gongul mecanismului minute repetear face legătura cu cristalul safir.

Ceasul e dotat cu un calibru automatic 362, manufacturat şi decorat manual in-house, cu o rezervă de putere de 45 de ore. Hybris Mechanica 11 e realizat într-o ediţie limitată de 75 de piese.

Cu ocazia târgului de la Geneva  Jaeger - LeCoultre a lansat şi legendarul model Grand Reverso Ultra Thin 1931, în carcasă de aur roz şi cu un cadran „de ciocolată“.

Alături de specificaţii precum carcasă subţire de doar 7.3 mm şi mecanismul mecanic asamblat şi decorat manual, ceasul are şi o curea realizată de Casa Fagliano, din Buenos Aires, ce execută pantofi pentru jucătorii de polo, de peste 100 de ani. De altfel, Reverso este un model inspirat chiar din jocul de polo şi preferat de jucători de peste 80 de ani.