Ceasuri & Bijuterii

Orologerie - Salon de la Haute Horlogerie 2012. GALERIE FOTO

26 feb 2012 728 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Consecvenţă italiană

Panerai Luminor 1950 Tourbillon GMT Ceramica

Panerai e recunoscut pentru consecvenţă sa. Puţine lucruri s-au schimbat în designul ceasurilor Panerai de când fondatorul brandului florentin a creat prima piesă pentru Marina italiană, în al doilea război mondial. Dar tocmai consecvenţa şi istoria distinctivă a ceasurilor fac ca grupul Paneriştilor să rămână loiali brandului şi să aştepte cu interes în fiecare an noile modele.

Anul acesta la SIHH Panerai a sărbătorit 15 ani de la prima sa participare la Salon cu reinterpretări ale celor două colecţii clasice Radiomir şi Luminor.

Luminor 1950 Tourbillon GMT Ceramica dispune de un mecanism de reglare Tourbillon patentat de Officine Panerai- cu balansoar care se roteşte în jurul propriei axe într-o perioadă de 30 de secunde, corectând astfel orice eroare datorată forţei gravitaţionale - dar şi un indicator pentru a doua zonă de timp şi un afişaj pentru rezerva de putere de şase zile. Carcasa Luminor 1950 are un diametru de 48 de mm şi este realizată din ceramică sintetică tratată cu pudră de zirconium ce dă un aspect negru mat şi asigură rezistenţă mare la agenţi corozivi, zgârieturi şi temperaturi înalte.

Tot pentru prima oară anul acesta a fost lansat şi modelul Radiomir 8 Days GMT în aur roşu şi ediţie limitată, cât şi modelul Tuttonero Luminor 1950 3 Days GMT Automatic, în întregime negru.

În stil contemporan

Roger Dubuis Velvet

Brandul lansat în 1995 pare că îşi foloseşte întocmai puterea creativă a tinereţei sale şi încearcă să fie "mai mult decât un brand tradiţional de ceasuri".

Colecţiile prezentate la SIHH sunt înconjurate de poveşti care îmbină stilul 3D al jocurilor pe calculator cu teme din antichitate. Ceasurile Pulsion, Velvet, Excalibur şi La Monegasque prezintă 4 lumi de fantezie pentru patru tipuri de personalităţi contemporane: The Player (Jucătorul), The Venturer (Aventurierul), The Warrior (Luptă­torul) şi Diva. Pe cea din urmă Roger Dubuis o consideră o femeie contemporană, extravagantă şi admi­rată, iar pentru încheietura sa brandul a creat, printre altele, piesa Velvet cu ametiste şi spineli. Designul cu spirit rock&roll - glamour se îmbină în acest model cu tehnologia meca­nismului automatic produs in house, în acord cu certi­ficarea Poinçon de Genève.

Pe carcasa din titaniu, de 36 de mm, ametistele şi spinelii se îmbină într-un mozaic bizantin, iar numeralele romane mov alungite pe cadran şi bezelul bătut în ametiste formează împreună un joc ameţitor de lumini, culori şi forme.

Artizanii timpului

Vacheron Constantin Metiers d'Art - Les Univers Infinis

Piesele "Métiers d'Art - Les Masques", lansate în parteneriat cu Barbier-Mueller Museum, ca şi "Métiers d'Art - Chagall & L'Opéra de Paris" sau "Métiers d'Art - Les Univers Infinis", cea mai nouă colecţie a brandului, confirmă ataşamentul compa­niei Vacheron Constantin pentru cultură şi latura sa artizanală.

Cele trei modele din colecţia "Métiers d'Art - Les Univers Infinis" sunt inspirate din tehnica mozaicului şi în special din arta artistului olandez Mauritz Cornelis Escher. Cadranele realizate prin tehnici de gravare, în model guilloche, sugerează universuri suprapuse în care nuanţele de culori şi temele se interpun în senzaţii 3D. Cadranul străluceşte sub greutatea porumbeilor în zbor pavaţi cu diamante şi a peştilor care înoată, prinşi împreună prin tehnică cloisonné, dar şi în luminile schimbătoare ale scoicilor şi stelelor de mare gravate şi emailate prin tehnică champlevé.

Mecanismul ceasului este automatic şi foloseşte calibrul 2460, iar unghiurile şlefuite, oscilatorul cu model guilloche şi puntea pe care stă gravat motivul Côtes de Genève sunt vizibile prin spatele de cristal al carcasei.


Un nou an

Parmigiani Tonda Retrograde Annual Calendar

Noul Tonda Retrograde Annual Calendar marchează cel de-al 17-lea mecanism realizat in house de către Parmigiani Fleurier şi completează setul de mecanisme dezvoltate de brand, alături de Perpetual Calendar, Tourbilloane, modele ultra-slim, cronograf, Bugatti şi Hemisphere.

Este prima lor piesă cu calendar anual prezentat în afişaj retrograd care permite numărarea cu acurateţe a zilelor unei luni până la 30 sau 31 de zile, prin utilizarea unui indicator suplimentar. Afişajul din extrema stângă arată zilele săptămânii, iar afişajul din dreapta arată cele 12 luni. Afişajul din partea de jos a cadranului arată fazele Lunii pentru ambele emisfere.

Pentru noul model nu e nevoie decât de o ajustare anuală, pentru luna februarie în anii bisecţi.

Back to Royal

Audemars Piguet, Royal Oak

Modelul cu mecanism quartz şi carcasă cu diametru de 33 de mm reprezintă o reîntoarcere la rădăcini, la estetica pură şi liniile puternice ale modelului original Royal Oak.

Centrul carcasei, bezelul pavat cu 40 de diamante, coroana, brăţara şi încheietoarea sunt toate realizate din oţel, timp în care cele opt şuruburi hexagonale de pe bezelul octogonal sunt realizate din aur alb , la fel cum erau şi în modelul original, din 1972.

Carcasa este rezistentă la apă până la 50 de metri adâncime, iar brăţara este integrată perfect în carcasă ca şi modelele din trecut.

Specific colecţiei este şi modelul Grande Tapisserie de pe cadran, realizat printr-o tehnică ornamentală specială, care a devenit semnătura tuturor modelelor Royal Oak, meca­nice şi din quartz.

Grădina prinţesei

Mont Blanc Grace de Monaco

Colecţia dedicată de Mont Blanc prinţesei Grace de Monaco se distinge de la prima vedere, prin carcasa subţire care imită silueta zveltă a unei prinţesei.

Carcasa circulară are un diametru de 34 de mm iar cadranul perfect rotund e pus în valoare de o flanşă eliptică a cărei axe parcurge lin drumul dintre ora 12 şi ora 6.

Văzut din profil ceasul are formă concavă şi se mulează uşor pe înche­ietura purtătorului. Pe spatele carcasei este gravată monograma lui Grace Kelly şi fiecare dintre butoane poartă în capăt diamantul patentat al Mon­blanc, cu 43 de feţe ce formează logo ul brandului.

Designul colecţiei se inspiră din dragostea pentru flori a prinţesei şi din grădina sa faimoasă de trandafiri. Modelul Pétales Entrelacés îmbracă încheietura purtătoarei în petale de trandafir din aur roşu şi 567 de diamante. Modelul unic are 44 de diamante baghetă în jurul bezelului şi 130 de diamante pe flanşa cadranului.


Poveşti pariziene

van Cleef & Arpels Poetic Wish

În 2007 Van Cleef &Arpels prezenta prima complicaţie poetică , în ceasul Lady Arpels Feerie, dotat cu mecanism retrograd.

O zână îmbrăcată în diamante indica orele cu bagheta sa fermecată şi minutele cu vârful aripilor sale. Zâna ursea o fetiţă, ce se afla pe atunci încă în leagăn. Patru ani mai târziu brandul adăuga la seria sa de poveşti un alt capitol- Une Journée à Paris. Copilul ursit se transformă într-o femeie care descoperă dra­gostea şi Parisul.

Povestea continuă şi anul acesta, în seria Poetic Wish. Două piese artizanale în­fă­ţişează pe cei doi îndrăgostiţi care îşi îndreaptă gândurile unul către celălalt din colţuri diferite ale Parisului. Ea stă pe una din terasele aurite ale Turnului Eiffel şi priveşte în depărtare către nori din sidef şi turnurile catedralei Notre Dame. Scena se animă la apăsarea unui buton, fata păşeşte către centrul cadranului şi îşi pune o dorinţă sugerată de zmeul de pe cerul sidefat ce avansează din minut în minut.

El o aşteaptă pe turnurile catedralei în timp ce dorinţa sa zboară spre o stea căzătoare din diamant.

Anul Dragonului

Robert Mille Tourbillon RM 057 Dragon -Jackie Chan

Pentru a marca Anul Dragonului în China Richard Mille a realizat o piesă dedicată actorului Jackie Chan. Modelul combină un design specific chinezesc, insprat din mitul dragonului, cu tehnologie avansată.

Mecanismul ceasului se află pe o placă de bază din onyx negru pur, considerat de chinezi piatra care protejează împotriva gândurilor negative şi care aduce echilibrul şi inspiraţie. Dragonul de pe cadran este realizat din aur şi prinde în gheara sa, semn al statutului imperial, puntea tourbillonului. Semnătura rotundă a lui Jackie Chan gravată pe placa mecanismului se roteşte vizibil o dată la 60 de secunde în acelaşi timp cu rotaţiile tourbillonului. Ceasurile au fost limitate la un număr de 36 de piese realizate în aur galben de 18 carate sau în aur alb cu dragon din aur roşu.

Sound of music

Girard Perregaux 1966 Minute Repeater

Complicaţia minute repetear a fost iniţial inventată pentru ca purtătorul ceasului să audă orele şi minutele în miez de noapte, înainte de existenţa electricităţii şi a vopselelor fosforescente. Astăzi complicaţia a fost ridicată la nivel de artă şi este printre preferatele colecţionarilor de haute horlogerie.

Noul Minute Repeater de la Girard Perregaux dezvăluie un mecanism vocal extrem de puternic şi clar şi este printre puţinele piese care combină atât de armonios tehnologia cu sunetul.

Sunetul este realizat cu ajutorul unui device format din două gonguri aflate în carcasă şi atinse la intervale regulate de timp de două ciocănele. Pentru a crea vibraţia care produce sunetul, acordarea lor este un element esenţial. De aceea, în realizarea carcasei manufactura a lucrat la trei puncte esenţiale: diametrul calibrului şi diametrul interior al carcasei sunt perfect balansate, proporţie care asigură rezonanţă maximă, spatele carcasei este curbat pentru a creşte volumul aerului dintre mecanism şi carcasă, ceea ce îmbunătăţeşte propagarea sunetului, iar partea de jos a carcasei a fost şlefuită cu diamante pentru ca interferenţele acustice să fie reduse.

Ceasul dispune de un mecanism automatic echipat cu o rezervă de putere de 4 zile, într-o carcasă din aur roz cu diametru de 42 de mm.