Ceasuri & Bijuterii

Manuel Carrera, Carrera y Carrera: Am căutat peste tot în lume inspiraţia, dar de fapt ea era chiar acasă

27 aug 2015 288 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

De 50 de ani, Manuel Carrera se află la cârma casei de bijuterii spaniole Carrera y Carrera, o afacere de familie ale cărei radăcini merg în urmă cu aproape 125 de ani. Din 1967, casa spaniolă nu a ratat niciun BaselWorld, cel mai important târg destinat industriei de ceasuri şi bijuterii. Nici 2015 nu a fost diferit, dar faţă de ceilalţi ani Manuel Carrera spune că acum încearcă să-şi pregătească urmaşii. Nu este o misiune uşoară. Acum însă omul care a dus în spate o jumătate de veac destinul casei de bijuterii spune că încearcă să aibă grijă şi de alte lucruri, de pasiunea sa pentru grădinărit şi de timpul pe care vrea să-l petreacă alături de familia lui.

„Până acum târgul mi s-a părut ca anul trecut. Este static“, spune Manuel Carrera.

Standul casei de bijuterii spaniole stă lângă cele mai mari nume din industria de obiecte de lux, iar de data aceasta inspiraţia este mai aproape de pasionala Spanie ca niciodată.

„Ne-am gândit să revenim la origini, să facem o colecţie creativă, cu multă forţă, cu o mare componentă pe artă. Inspiraţia a fost o piesă arheologică iberică, Dama de Elche“, povesteşte Manuel Carrera.

Casa de bijuterii s-a impus în această lume printr-o joacă specta­culoasă cu formele şi printr-o inspiraţie care mereu a fost legată într-un fel sau altul de natură, de tradiţii, de animale simbol cum ar fi felinele, şerpii sau elefanţii.

Dama de Elche, inspiraţia pentru colecţia lansată anul acesta la Basel, este un bust care a fost descoperit din întâmplare în 1897 la câţiva kilometri sud de Alicante, o comunitate autonomă din Valencia, Spania. Potrivit informaţiilor disponibile, sculptura ar fi fost realizată în secolul patru şi se remarcă prin puternice influenţe greceşti. Capul femeii poartă podoabe impunătoare, dar chiar şi după atâţia ani, nu se ştie cu certitudine care a fost scopul acestei sculpturi.

„Până acum, ne-am tot inspirat din mitologia greacă, din China, din mitologia rusă. Mereu am încercat să pornim de la ceva în colecţiile noastre. Am căutat peste tot în lume inspiraţia, dar de fapt ea era chiar acasă“, spune acum Manuel Carrera.

După tot acest periplu cultural prin cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, omul care de jumătate de secol ţine în mâini soarta Carrera y Carrea spune că atenţia casei de bijuterii se va concentra cu precădere spre cultura spaniolă, dar şi spre cea europeană, în general.

„Voi încerca să revin la cultura spaniolă pentru că sunt foarte multe aici, iar mai departe planul nostru este de a căuta inspiraţia în ţările europene. Mereu ne-am uitat la Egipt, în America Latină, dar în Europa nimeni nu s-a uitat suficient, deşi sunt foarte multe contraste.“

O altă schimbare este dictată acum mai mult de contextul de piaţă, dincolo de sursele de inspiraţie. La fel ca orice altă industrie, şi cea a bunurilor de lux a fost atinsă de mâna lungă a crizei. Teama de vremuri şi mai dificile s-a infiltrat în apetitul de achiziţii uimitoare al clienţilor, aşa că şi piesele Carrera y Carrera vor reflecta această „nouă lume“ prin introducerea unor piese pe paliere de preţ mai accesibile.

„Brandul a început să se gândească mai mult la clasa medie. Nu se mai fac lucrurile atât de scumpe“, marturiseşte Manuel Carrera.

Chiar şi acum Manuel Carrera este implicat în tot procesul de producţie, lucrează cu designerii casei de bijuterii, dar după 50 de ani încearcă să se îndepărteze un pic, să creeze un spaţiu nou şi pentru celelalte pasiuni. Recunoaşte însă că nu este deloc un lucru uşor. Nici nu avea cum să fie după jumătate de secol de implicare cons­tantă.

„Implicarea mea este la începutul realizării unei colecţii şi în general lucrez cu echipa. Deşi sunt aceiaşi oameni în design cu care am lucrat mereu, îmi place să mai intervin. Niciodată nu am încredere. Este ca atunci când ai un copil. Ai încredere în el, dar mereu simţi nevoia să corectezi ceva“, spune zâmbind Manuel Carrera.

Această detaşare voită vine în contextul în care dincolo de bijuterii, Manuel Carrera mai are multe alte pasiuni, legate însă tot de natură, de principala sursă de inspiraţie pentru bijuteriile pe care le-a creat.

„Îmi plac mult botanica şi sculptura în piatră. Îmi plac formele neobişnuite, imperfecte. Prea am fost mulţi ani perfect. M-am săturat. În rest, dincolo de flori îmi place să cultiv legume. Şi îmi mai place să stau alături de nepoţii mei“, spune la fel de jovial Manuel Carrera.

Afacerea pe care o lasă urmaşilor său se întinde azi în 40 de ţări, cele mai mari pieţe fiind Rusia, Asia, dar şi America Latină.

„Acum stau câte 2-3 zile în companie pentru că până la urmă este viaţa mea.“