Auto

Test drive sub soarele Spaniei cu rezultatul unei investiţii de 2 miliarde de lire sterline, noul Jaguar XE

02 iun 2015 2608 afişări de Adrian Seceleanu
Din aceeaşi categorie
Care este cel mai potrivit loc din lume pentru a pune în valoare rezultatul unei investiţii de două miliarde de lire sterline - noul Jaguar XE, prima limuzină a mărcii britanice care îşi propune ca prin preţ, tehnologie şi feeling sportiv să ameninţe trioul german Audi, BMW & Mercedes Benz? Nordul Spaniei, desigur.
 

Câteva sute de kilometri de drumuri înguste şi cu viraje printre podgorii aranjate cu un efort şi o precizie ce par a fi supraomeneşti. Şoselele pe care uneori şoferii sunt avertizaţi că marcajul de pe mijloc este orientativ curg printre sate delimitate de vii, între care răsar şi vechi castele şi vestigii romane, iar în soarele începutului de vară vântul îţi joacă feste, făcându-te să crezi că „lanurile“ de iarbă sunt un lac verde ce ajunge până la poalele munţilor din depărtare.

Undeva în această zonă, aflată la sud-est de Bilbao, se găseşte şi circuitul de la Na­varra, cu o lungime de patru kilometri, pe care au loc printre altele şi curse din campionatul FIA GT1 şi care poate fi închiriat de cei gata să-şi testeze limitele, ale lor şi ale maşinii. Este regiunea pe care britanicii de la Jaguar au considerat-o potrivită pentru a organiza primele teste cu noua lor limuzină XE, cu care compania intră pentru prima oară în competiţie pe segmentul dominat de trioul german Audi A4, BMW seria 3 şi Mercedes Benz seria C.

Toate modelele din familia XE conduse pe şoselele şerpuite din nordul Ţării Bascilor impresionează prin încăpăţânarea cu care stau lipite de şosea. Dar odată ce ai ocazia să conduci aproape toate modelele, ajungi inevitabil la o concluzie neaşteptată: jurnaliştii auto chiar au dreptate când laudă aproape de fiecare dată maşinile cu cele mai puternice motoare. Este un clişeu, dar pe deplin motivat, oricât de enervant ar fi acest lucru pentru toţi şoferii de berline 1.6, benzină, cu 130 de cai care nu aleargă niciodată destul de tare când le dai bice cu pedala.

Jaguarul XE S cu propulsorul V6 de 3 litri cu 340 de cai-putere impresionează în primul rând prin rafinamentul motorului, iar serpentinele urmate de bucăţi în linie dreaptă, numai bune să te pună în legătură cu poliţia spaniolă, îţi dezvăluie o maşină capabilă să ruleze lin, să accelereze violent sau calm, să stea lipită de şosea şi să frâneze constant, fără să obosească, pe măsura forţei cu care este pusă în mişcare.

Cea mai plăcută senzaţie la volan pe un asemenea drum este dată de sunetul motorului V6: se simte în pedală puternic şi gata să livreze la cel mai mic impuls în combinaţie cu cutia de viteze automată; dacă vrei să faci felina să „mârâie“, motorul este acolo gata să te satisfacă, iar sunetul exercită o atracţie atât de puternică, încât s-ar putea să tot accelerezi şi să frânezi doar ca să-l auzi. Impresionant este însă cum motorul poate fi ţinut în surdină aproape mereu, dacă îţi propui să nu-ţi răsfeţi pasagerii cu sunetul eşapamentului.

Gata să porniţi spre Spania? Indiferent cu ce maşină veţi conduce, poposiţi măcar pentru o noapte la Marques de Riscal, un hotel cu un design spectaculos semnat de celebrul Frank O. Gehry. Dacă nu pentru camerele extravagante, măcar pentru colecţia impresionantă de sticle de vin.