Auto

Cum arată viitorul industriei auto: Automobilele vor migra tot mai mult către conceptul de „serviciu de transport“, pe măsură ce tot mai mulţi vor prefera să plătească pentru utilizare şi nu pentru achiziţie

17 ian 2019 1176 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Evoluţia inteligenţei artificiale va permite în următoarele decenii existenţa automobilelor-robot. Odată cu apariţia acestora, maşinile se vor schimba radical, iar acestea se vor transforma în mijloace de transport ce vor pune accentul pe confortul pasagerilor.

Car-sharing, ride-sharing, Uber, Taxify sau serviciile adiacente pe care Renault, Daimler, Volkswagen şi BMW le dezvoltă în acest moment par a fi viitorul industriei auto. Automobilele vor migra tot mai mult către conceptul de „serviciu de transport“, pe măsură ce tot mai mulţi vor prefera să plătească pentru utilizare şi nu pentru achiziţie. Acest concept va duce la o înnoire mult mai rapidă a maşinilor şi implicit va deschide drumul către posibilitatea de a avea „ultima generaţie“ într-un ritm similar cu cel al telefoanelor mobile.

Urmând acest trend sau mai degrabă anticipându-l, la Salonul Auto de la Paris din acest an, Grupul Renault a prezentat EZ-ULTIMO, un concept de vehicul-robot autonom, electric, conectat şi totodată o soluţie de mobilitate de tip car-sharing, oferind în final o experienţă de călătorie premium. Disponibil la cerere, pentru o zi sau doar pentru o oră, EZ-ULTIMO a fost proiectat drept un concept care se adresează oamenilor care îşi doresc un moment privilegiat pentru o călătorie prin oraş sau pentru o experienţă turistică exclusivă. Se adresează, de asemenea, companiilor care doresc să le propună clienţilor lor o extensie premium a experienţei de drum.

„Pe măsură ce trendurile de consum se schimbă şi oamenii apreciază din ce in ce mai mult serviciile de transport la cerere, apare o nouă paradigmă a mobilităţii. EZ-ULTIMO înglobează această revoluţie, oferind o experienţă unică, premium, la bordul acestui vehicul-robot care poate fi adaptat în funcţie de furnizorul de servicii“, a declarat Laurens van den Acker, designerul-şef al Renault.

El spune că EZ-ULTIMO a fost inspirat de arhitectura contemporană şi gândit pentru a fi complet integrat în viitoarele smart cities, iar prin maşinile autonome, electrice şi conectate, omenirea va intra într-o noua eră interesantă a design-ului auto.

Un automobil autonom, conectat la infrastructură şi la restul maşinilor nu va mai avea nevoie de toate elementele de siguranţă pentru nu vor mai exista accidente rutiere, în condiţiile în care factorul uman va fi eliminat din „ecuaţia“ condusului. 

Un vehicul-robot cu design atractiv şi rafinat, inspirat de stilul elegant francez, EZ-ULTIMO deschide noi perspective pentru design-ul Renault. La bordul unui vehicul-robot, călătorul poate cu adevărat să profite de spaţiul conceput ca un salon individual, echipat cu tot confortul şi serviciile necesare pentru a se relaxa sau concentra.

Cu ajutorul design-ului, EZ-ULTIMO confirmă promisiunea mărcii - EASY LIFE (viaţă uşoară - n.red.) a marcii Renault. Primitor şi confortabil, vehiculul propune un acces facil printr-o uşă automată, cu deschidere amplă şi un scaun rotativ, pivotant care întâmpină pasagerul. Pentru o şi mai mare intimitate, pasagerii sunt feriţi de privirile din exterior datorită suprafeţelor vitrate, poziţionate în partea de sus a maşinii. Interiorul rafinat al lui EZ-ULTIMO reflectă eleganţa franţuzească şi se inspiră direct din arhitectură şi design de interior.

Pe măsură ce mobilitatea continuă să evolueze cu maşini autonome, Renault crede că este important să reinventeze timpul petrecut la bord, dezvoltând experienţe noi, la nivel personal şi profesional. Pornind de la această perspectivă, Groupe Renault a iniţiat o apropiere de industria media şi a semnat o primă colaborare cu Groupe Challenges pentru dezvoltarea unui concept: Augmented Editorial Experience. AEX este o experienţă imersivă şi realistă care combină conţinutul premium personalizat, interfaţa multi-media şi mobilitatea, pentru a face din fiecare călătorie o experienţă unică de învăţare.

După EZ-GO cu viziunea sa de mobilitate de tip car-sharing şi EZ-PRO cu soluţia autonomă de livrare urbană, EZ-ULTIMO este al treilea concept al Renault dezvoltat pe aceeaşi platformă modulară explorând viitorul serviciilor de mobilitate. Inspirat de ambiţia de a oferi mobilitate sustenabilă pentru toţi, această trilogie de concepte electrice, autonome şi conectate prezintă o viziune extinsă a mărcii Renault asupra viitorului mobilităţii urbane de tip car-sharing.