Arts & Design

Vânzări record de 367 mil. dolari pentru vinuri. Cele mai apreciate au fost Chateau Lafite şi Romanee Conti

12 dec 2011 705 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Licitaţiile internaţionale de vinuri au depăşit anul acesta vânzări record de 367 de milioane de dolari. Cele mai apreciate vinuri au fost Chateau Lafite şi Romanee Conti

O colecţie de vinuri Chateau Lafite Rothschild estimată la 850.000 de lire sterline şi un lot excepţional de Romanee-Conti estimate la 800.000 de dolari au devenit "highlight-urile" lunii decembrie, pe măsură ce un nou an record pentru licitaţiile de vinuri se apropie de final, scrie Bloomberg.

Licitaţiile internaţionale organizate de primele cinci case din lume- Acker Merrall & Condit, Christie's International, Sotheby's, Zachys şi Hart Davis Hart Wine Co - au atins recordul de 367 de milioane din vânzări, anul acesta, conform datelor furnizate de Bloomberg. Cifra reprezintă cu 4% mai mult decât vânzările din 2010 iar licitaţiile care au avut loc în Hong Kong sunt responsabile pentru jumătate din această sumă.

În ultimele luni cererea pentru cele mai prestigioase soiuri din Franţa a scăzut totuşi. Problemele de distribuţie din China, datoriile europene, economia americană lentă şi campania eşuată a casei Bordeaux pentru promovarea exclusivistă a recoltei "en primeur" 2010 au contribuit cu o scădere de 8.4% în Indexul de vinuri Li-ex, din acest an.

"Cele mai grele luni au fost septembrie şi octombrie", a declarat pentru Bloomberg, Joe Marchant, director de investiţii la casa de brokeraj Bordeaux Index Ltd. " Ne-am confruntat cu scăderea cererii în Asia însă vânzările vor creşte odată cu Anul Nou Chinezesc, în ianuarie. Va dura totuşi până ca preţurile să crească din nou". Tranzacţiile globale de vinuri- din care licitaţiile reprezintă doar o parte- însumează aproximativ 4 miliarde de dolari, conform Liv ex wine exchange, din Londra. Totuşi preţurile pentru sticle premiate Bordeaux, ca Chateau Lafite, au scăzut cu până la 20% din august până în octombrie, spune Marchant.

Cea mai mare cerere vine din Asia

"Acum că preţurile au scăzut avem cerere mai mare din Asia", spune acesta. "S-a băut mult Lafite, astfel că acesta şi-a păstrat poziţia exclusivistă.

Recent Christie's a oferit spre vânzare 800 de sticle de Lafite deţinute de Evelyn de Rothschild - un membru britanic al familiei ce deţine podgoriile Pauillac.

Soiurile vintage încep din anul 1998 până în 2008. Trei cutii cu 12 sticle de Lafite din 2000 au fost estimate între 14.000 şi 18.000 de lire sterline. Acelaşi vin s-a vândut în aprilie, în Hong Kong, cu 47.900 de dolari.

Vinurile de Burgundia ajung în top

Romanee Conti, cel mai renumit vin de Burgundia, a fost capăt de listă în cadrul unor licitaţii importante, săptămâna trecuta, la Sotheby's, în Londra şi la Acker Merrall, în Hong Kong. Creşterea preţurilor pentru vinurile de Bordeaux a determinat cumpărătorii din Asia să caute altceva, ca vinurile de Burgundia, în particular cele realizate de domeniile Romanee Conti.

O cutie de Romanee Conti vintage, din 1988, a fost cumpărată la o licitaţie Sotheby's, în Londra, în aprilie 2010 pentru suma de 52.900 de lire sterline. Preţul a crescut la 86.250 de lire, în cadrul unei licitaţii Christie's din iunie anul acesta.

Săptămâna trecută Sotheby's a scos la licitaţie o cutie de 12 sticle din 1988 pentru o sumă cuprinsă între 60.000- 80.000 de lire sterline.

Mai mult lux

"Nu doar domeniile Romanee Conti au succes, " a spus într-un interviu Simon Davies, director de marketing la firma de brokeraj Fine Rare Wines Ltd. " Domenii precum Latour spun că pot vinde întreaga lor producţie Grand Cru către Asia, dacă ar vrea. Cererea Chinei pentru vinuri se integrează în cererea generală a ţării pentru lux. Şi Romanee Conti este cel mai bun".

Casa de licitaţii Acker Merall, din New York, care anul trecut a ajuns pe primul loc pe piaţă după vânzări de 98.5 milioane de dolari, a realizat o retrospectivă "verticală" pentru Romanee Conti, din 1952 până în 2007, pentru a sărbători "cel mai important vin care a fost vândut în lumea întreagă, în 2011". Sticlele vândute în Hong Kong săptămâna trecută au fost estimate la sume cuprinse între 616.000 de dolari şi 822.000 de dolari.Douăsprezece sticle de Romanee Conti, în cutie originală, din 1962, au fost estimate la sume cuprinse între 200.000 de dolari şi 300.000 de dolari. Iar estimarea vânzărilor totale din licitaţia Acker Merrall a fost de aproximativ 9 milioane de dolari.