Arts & Design

Unde puteţi vedea cărţi de dimensiunea unui bob de orez?

18 sep 2013 392 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

O carte nu mai mare decât un bob de orez va fi prezentată în cadul expoziţiei de cărţI în miniatură de la Biblioteca Naţională din Edinburgh, Scoţia, scrie BBC News.

Cartea Old King Cole, publicată în 1985  de Gleniffer Press, în Paisley, măsoară doar 0.9 mm înălţime şI a deţinut timp de 20 de ani recordul pentru cel mai mic roman publicat vreodată.

Aceasta e doar una dintre cele 85 de cărţI în miniatură din colecţia bibliotecii naţionale din Edinburgh, ce vor fi prezentate publicului până pe 17 noiembrie

Curatorul expoziţiei, James Mitchell spune că ” multe lucrări sunt adevărate opere de artă sau minuni tehnologice şI de aceea sunt piese importante de colecţie”.

O carte în miniatură are de obicei mai puţin de 7.5 cm înălţime şI lăţime, iar prima carte în miniatură, 'Officium Beatae Virginis Maria' (5.2cm x 4.5cm), a fost printată în 1475. Scoţia a fost un centru important pentru publicarea cărţilor în miniatură, încă din secolul ‘19.

Din 1870 până la Primul Război Mondial, firma David Bryce&Son din Glasgow a devenit una dintre cele mai importante edituri pentru cărţile în miniatură, din lume.  La începutul carierei sale Bryce a produs o ediţie în dimensiuni normale a lucrărilor lui Robert Burns care s-au vândut în doar 5000 de copii de-a lungul a trei ani de zile. După ce le-a republicat în varianta mini, acestea s-au vândut rapid, în 100.000 de copii.