Arts & Design

Un american despre România

Această veche vorbă românească a devenit titlul unei cărţiscrise de un istoric american, tradusă în româneşte de Edi­tura RAOşi lansată în Aula Bibliotecii Cen­trale Universitare "Carol I", înpre­zenţa unui nu­meros şi compe­tent public - aca­de­micieni,pro­fe­sori uni­versitari, oa­meni politici, ti­neri istorici şizia­rişti, cu toţii elogiind volumul drept "evenimentul editorialal anului 2011". O carte care va schimba în­treaga viziune asupraisto­riei na­ţi­unii ro­mâne - spune editura.

"În 2002 - declară Larry L. Watts în cartea sa -, lucram ladiverse proiecte legate de refor­ma serviciilor de informaţii dinRomânia şi din fosta Europă de Est, inclusiv la un volum realizatcu contri­buţia unor profesio­nişti în domeniul informaţiilor.Într-un timp destul de scurt am ajuns la convingerea că procesul dereformă din România diferea funda­men­tal de oricare alt proces dinfostul Bloc Sovietic şi că era aproape neinte­li­gi­bil fără oexpu­nere completă a dina­mi­cii revo­luţiei din de­cem­brie 1989şi a anilor de izolare care i-au succe­dat." Curând, Larry L.

Watts a rea­lizat că aceste deo­se­biri aveau rădă­cini adânci,a cer­cetat pe­rioada răz­boiului rece şi relaţiile Ro­mâ­niei cuvecinii ei şi a aflat lucruri sur­prin­zătoare. A avut şi noroculca, în acea perioadă, să fie puse la dispoziţie publicului o partedintre documentele Tratatului de la Varşovia de către Insti­tutulGauck. Coro­borate cu informaţiile obţinute din alte surse, areieşit materia acestei uimitoare cărţi pe care Ioan Talpeş ocaracterizează în cuvântul său înainte drept o "scandalos deincitantă abor­dare".

Cartea vorbeşte despre discre­ditarea rolului de mediator alRo­mâniei şi sabotarea partene­ria­telor, remobilizarea agenţilorlui Stalin, după 1968, campania de măsuri active antiromâneşti înmai toate ţările "frăţeşti", pene­tră­rile ostile şi dezin­formrea,lansarea teoriilor dezin­formărilor româneşti şi multe altele.


Informaţii pe larg în Ziarul deDuminică de vineri, 27 mai 2011.

  • Cum a spionat România toate ţările foste socialiste, la îndemnulMoscovei. O carte-eveniment, o "scandalos de incitantăabordare"

  • Fascinaţia Magului. Paulo Coelho, cu toate secretele sale,într-o biografie uimitoare

  • Seria neagră de romane poliţiste scandinave de la edituraTrei

  • Un documentar despre lumea diplomatică de acum o sută de ani

  • Ca în fiecare săptămână, veţi regăsi rubricile Cartea deliteratură, Carteade istorie, Cartea de ştiinţă, Cartea deartă.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.