Arts & Design

Totul despre WikiLeaks

09 iun 2011 73 afişări
Din aceeaşi categorie

Două cărţi lansate la recentul Târg de carte Bookfest ar trebui să ne lămurească ce este fenomenul WikiLeaks, care a aprins planeta. Amândouă cărţile au apă­­rut în urmă cu câteva luni la edituri din Occident şi au fost traduse grabnic de Editura Pandora M şi Editura Paralela 45.

WikiLeaks este o organizaţie inter­na­ţională care publică documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii, în general din surse anonime. Site-ul său web a fost lansat în decembrie 2006. La un an de la înfiinţare, WikiLeaks declara că baza sa de date conţinea peste 1,2 milioane de documente.

Organizaţia declara că a fost înfiinţată de disidenţii chinezi, jurnalişti, matematicieni şi programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia şi Africa de Sud. Directorul organizaţiei este Julian Assange, un activist pe internet aus­tra­lian.

Site-ul şi proiectul au fost secrete până când existenţa lor a devenit publică într-un articol din ianuarie 2007. În fe­bruarie 2008 domeniul de internet WikiLeaks.org a fost oprit după ce WikiLeaks şi autoritatea pentru domenii internet Dynadot au fost date în judecată de banca Julius Baer, care a obţinut un mandat judecătoresc de oprire a do­me­niului. WikiLeaks a publicat documente ce acuzau banca de operaţiuni ilegale în sucursala din Insulele Cayman.

Site-ul a rămas accesabil prin adresa IP numerică. American Civil Li­berties Union şi Electronic Fron­tier Foundation au depus o mo­ţi­une protestând la cenzura WikiLeaks.

Judecătorul care a emis mandatul l-a retras pe 29 februarie, iar WikiLeaks a putut să-şi redo­bân­dească domeniul. Banca a renunţat la proces pe 5 martie.

www.zf.ro/ziarul-de-duminica