Arts & Design

„Supradimensionat” este cuvântul care primează în colecţiile de toamnă/iarnă 2017, iar jachetele acestui sezon se conformează, indiferent de culori sau de material

27 nov 2017 787 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Fie că sunt din tweed, denim sau piele, cu imprimeu de tip animal print sau uni, în tonuri turbate sau nuanţe metalizate, jachetele din acest sezon rece au un element comun. Sunt supradimensionate. Mai exact atrag toate privirile cu mâneci exagerat de lungi, cu umeri bine conturaţi, dar cu croiuri care nu pun în valoare o talie de viespe. Balenciaga, Comme des Garçons sau Jil Sandler au readus în prim-plan gecile oversized şi sunt aici să rămână. Designerii români ce propun? Se pliază sau se ridică „împotriva sistemului“?

 

„În această toamnă ar trebui să vedem pe stradă cât mai multe forme oversized, de la jachete din stofe de lână, până la paltoane lungi până în pământ şi geci foarte pufoase“, spune Veronica Zaharia, creierul creativ şi fondatoarea brandului Parlor.

În materie de ţesături, se vor purta stofele clasice tweed şi pepit, „veşnic tânărul“ caşmir, dar şi ţesăturile tehnologice precum lacul, scaiul şi toate tipurile de ţesături impermeabile.

„În materie de culori, preferatele mele sunt extremele alb - negru sau cele electrice precum galben, fuchsia sau albastru“, spune designerul ale cărei creaţii sunt prezente printre altele în multibrandul Molecule F, care are în portofoliu un număr mare de creatori români. Veronica Zaharia a început proiectul Parlor acum circa opt ani, când a decis să îşi lase în urmă cariera în vânzări pentru a o lua de la capăt într-un cu totul alt domeniu.

„Planul de business pentru Parlor l-am început în 2008, iar un an mai târziu am cumpărat prima maşină de cusut pe care am instalat-o în apartamentul de pe Moşilor pe care îl aveam atunci“, a povestit ea anterior. Prima colecţie a apărut în 2010, iar apoi lucrurile au început să se mişte repede. Acum lucrează mereu în paralel la cele trei linii Parlor - bridal, evening şi luxury street wear. Cea mai recentă colecţie de street wear, ILoveParlor, reeditează cu un cut modern, piese esenţiale din garderoba oricărei femei, folosind elemente de broderie şi finisaje manuale, ambele semnătura Parlor. Colecţia este compusă din 21 de piese ce pot fi mixate între ele, pentru a crea mereu combinaţii noi. 

Tot pe piese atemporale mizează şi brandul românesc Manuri, care a luat naştere în 2011, într-o mansardă cochetă din Bucureşti. Printre metrii nesfârşiţi de mătase diafană îşi fac loc bucăţi de piele, perle şi lanţuri. Cea mai nouă colecţie se remarcă printr-un stil casual relaxat, dar elegant în acelaşi timp. Piesele Manuri sunt, în general, extrem de versatile, multe dintre item-urile de zi cu zi, chiar şi costumele cu croială masculină inspirate din anii ’90, putând fi purtate într-un stil foarte actual, atât cu stilettos, cât şi cu încălţări sport.

Dacă ar fi să aleagă un cuvânt cheie care să înglobeze tot ce înseamnă tendinţele toamnei în materie de jachete, paltoane şi geci, designerii casei merg tot pe supradimensionat. „Acesta ar fi cuvântul care pare că primează în colecţiile toamnă/iarnă 2017. Gama de culori este extrem de variată în acest sezon, cromatica mergând de la nuanţe de bej şi galben tomnatic până la bordo sau kaki. Şi, desigur, negru.“ Creaţiile Manuri sunt prezente în magazinul Victoria 46, un multibrand cu o selecţie de peste 25 de branduri româneşti şi internaţionale de modă şi accesorii.

„Toamna lui 2017 înseamnă o sofisticare relaxată pentru femeia modernă, mod reflectat de noile colecţii de designer“, spun oficialii magazinului care expune creaţiile unora dintre cei mai cunoscuţi designeri români. Unul dintre aceştia este Andreea Bădală, cea care a creat brandul Murmur ale cărui colecţii te transpun de fiecare dată pe un tărâm al fanteziei. Fiecare piesă spune o poveste.

Astfel, „maleta clasică devine o piesă cu dublă funcţionalitate, transformându-se într-o bluză cu spatele gol. Halatul este acum o jachetă transparentă care poate fi purtată ca rochie, peste body-uri semnătură Murmur“, explică Andreea Bădală.

Cămaşa albă clasică este transpusă în bluze somptuoase cu mâneci bufante sau care dezvăluie umerii, iar colanţii simpli capătă accente fine care amintesc de forma de portjartier sau iau locul ciorapilor cu bandă, complet transparenţi. Noua colecţie oferă şansa unei exprimări mai dramatice, moderne. La baza cromaticii este negrul, cu accente de alb, nude şi violet.

„E ca fotografia lui Irving Penn sau Helmut Newton – alb-negru, clasică, rafinată şi mereu modernă. Atracţia este prea mare să nu mergi în direcţia asta“, mai spune Andreea Bădală, designer şi fondator Murmur.

Tot pe impulsuri nonconformiste armonizate cu cele mai noi tendinţe din lumea imprevizibilă a modei au pariat şi designerii Sin on Skin, al cărui nume evocă ceva din filosofia brandului. Creaţiile, prezente în Victoria Gallery, indiferent că au un croi oversize, drept până la podea sau asimetric, pun mereu accentul pe confort. În ceea ce priveşte toamna aceasta, nuanţele sunt de regulă reci, albastru, bej, verde, dar îndulcite uneori cu tonuri calde de roşu, un must have al sezonului. 

„Sin On Skin propune pentru acest sezon jachete şi paltoane cu mâneci largi, talia putând fi accentuată cu un brâu sau un cordon.“ Cele mai populare sunt modelele clasice cu două rânduri de nasturi şi mâneci bufante. Lungimile adoptate sunt cele midi şi maxi.

Nu întotdeauna liniile trasate de casele de modă internaţionale sunt folosite de designerii locali drept ghid, unii alegând să iasă din tipare, propunând creaţii aparte.

„Colecţia de toamnă-iarnă 2017/2018 este o redefinire a clasicului construit din secvenţe ce pornesc de la forme simple şi funcţionale către o poezie grafică în culori neutre - alb, negru, bej, gri, ocru, din materiale naturale, cu detalii abia perceptibile sau inserţii contrast“, spune designerul Adelina Ivan, prezentă în multibrandul Molecule F.  Ea mai spune că în sezonul rece se poartă croiurile simple, jachetele în stil neoclasic cu accente retro sau sport, foarte scurte şi largi, cu mâneci supradimensionate şi umeri căzuţi, dar şi paltoane sau pardesie de lungimi maxi în culori naturale - bej, gri, ocru, negru, maro roşcat şi bordo. Iar ca materiale, sunt preferate cele din fibrele naturale de bumbac sau in.

Şi, pentru că a (re)venit vorba despre supradimensionat, Mădălina Dorobanţu, designerul şi fondatorul brandului Pas du Tout afirmă că odată ce temperatura scade în termometre şi soarele începe să îşi arate dinţii, ies din dulap trenchu-rile oversized, paltoanele de lână, hainele de blană artificială, cât mai colorate posibil şi cât mai mari.

Pardesiele cu tăietură masculină în carouri sunt şi ele pe lista achiziţiilor toamnei.  Se poartă culorile pâmântii, asortate cu vremea de afară - bej, maro, gri, kaki, asociate cu culori puternice – roşu, galben, albastru electric.

„Stofele de lână sunt purtate în combinaţie cu mătase, fie că este vorba de rochii, de top-uri de dantelă sau jeans.“

Iar lungimea care se poartă este de la jumătatea gambei în jos. În ceea ce priveşte cea mai nouă colecţia a sa, Mădălina Dorobanţu afirmă că aceasta se remarcă prin prezenţa bulinelor (puţin atipice, verde cu off-white), a stofelor în carouri tăiate geometric în forme masculine, cu note de mătase caramel şi broderie cu perle asociată cu stofe masculine.

Tot pe asocierea antagonică masculin-feminin au pariat şi Anda Feher şi Ane Paszkany cu brandul Concepto.

„Pentru acest sezon toamnă/ iarnă 2017/2018 avem influenţele puternice din anii ’40.“

Astfel se poartă siluetele bine conturate prin paltoane clasice de lungime medie, sacouri de inspiraţie masculină la doi nasturi sau jachete din piele texturată cu accesorii supradimensionate.

„Cât despre materiale, rămânem fideli şi în acest sezon stofei din lână, însă nu renunţăm nici la piele sau la blană naturală sau ecologică în culori puternice.“ 

Indiferent de culori, de croi sau de material, haina toamnei trebuie să fie generoasă în dimensiuni şi să ţină de cald. Restul sunt detalii. Care contează.