Arts & Design

Proiecte cu final neaşteptat

30 sep 2010 397 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Astfel Biserica Sfântul Dumitru, vizavi de Teatrul de Comedie, găzduieşte momentan proiecţii de film şi dezbateri pe teme diverse - de la lifestyle până la politică. Proiectul a fost început la iniţiaţiva preotului Mihai Gojgar şi a lui Romeo Potoroacă, analist credite într-o bancă din capitală. "Încercăm să detensionăm două poziţii aparent antagoniste, în realitate alimentate de o falsă preconcepţie - cum că însăşi condiţia noastră de răsăriteni ortodocşi şi cea de moderni ar fi incompatibile. Am creat astfel o punte între sacru şi cotidian prin artă, mai exact arta cinematografică", spune Potoroacă. Premiera proiecţiilor a avut loc luni, pe 20 septembrie, la ora 19.00, cu proiecţia filmului Ostrov, producţie Rusia, în regia lui Pavel Lunghin.

Biserica va proiecta filme de două ori pe lună la aceeaşi oră şi în aceeaşi zi de luni. "De la începutul anului ne întâlnim în fiecare luni şi avem discuţii pe diverse teme, deci putem spune că o tradiţie s-a creat deja", încheie Potoroacă. Tot proiecţii de filme artistice organizează o dată pe săptămână şi Biblioteca Alternativă, un nou spaţiu hibrid deschis anul acesta pe strada Bogdan Vodă la numărul 9 (biblioteca-alternativa.noblogs.org). Numele de "bibliotecă" vine de la faptul că aici s-au adunat peste 500 de cărţi şi 300 de reviste/broşuri/fanzine care pot fi împrumutate de doritori, iar "alternativă" pentru că spaţiul este dedicat şi evenimentelor urbane cum ar fi filmele sau dezbaterile literare.

Printre altele în oraş arta a făcut picioare şi se plimbă dintr-un colţ în altul. Artistul Aurel Tar a iniţiat recent proiectul "GibralTar - Ultra periferic corner", o instalaţie artistică formată din pereţi cu stencil-uri, desenaţi în manieră street art, care se pot ridica în 15 minute. Instalaţia este recosntruită de fiecare dată în alt loc şi găzduieşte lucrări de artă sau performance-uri. Primul performance GibralTar din Bucureşti a avut loc în salonul de coafură Blondi unde, în interiorul instalaţiei, hair-stylistul Codruţa Farcaş a pictat în manieră fauvistă (în culori tari) părul clientelor. Cea de-a doua expoziţie ad-hoc a avut loc în atelierul artistului Francisc Chiuariu care a expus în interiorul "insulei" GibralTar două dintre lucrările sale.

Iar cel mai recent proiect al artistului Aurel Tar s-a numit Nadia's Birthday şi a avut loc la petrecerea privată a unor prieteni, în casa acestora. Toate "colţurile" de artă sunt fotografiate şi postate pe site-ul artistului, www.aureltar.eu.

De la artă la modă, în capitală se poartă acum accesorii lucrate manual din materiale reciclabile.

Magazinul online redlime.ro, lansat în urmă cu doar 3 luni, se află în trendul "ciudăţeniilor" fashion cu genţile şi accesori ile de la brandurile americane eco fashionable Nahui Ollin şi English Retreats. Nahui Ollin s-a lansat în 2003 şi a devenit cunoscut datorită notorietăţii pe care i-au adus-o vedetele de la Hollywood pasionate de produsele eco şi de salvarea planetei. Ambalajele folosite la fabricarea genţilor Ollin sunt recuperate de la fabricile de dulciuri şi băuturi răcoritoare şi prelucrate pentru a căpăta rezistenţă. Realizarea unei genţi poate dura până la patru zile în condiţiile în care unele modele conţin 1.500 de ambalaje.

Al doilea brand eco prezent la Red Lime este English Retreats - genţi şi accesorii din cauciuc reciclat (colectat de la service-uri auto şi vulcanizări). Şi pentru că marcajele de pe cauciuc nu se pierd odată cu tratarea acestuia, fiecare geantă este unică.

Majoritatea produselor de la Red Lime pot fi găsite şi în reţeaua de magazine Il Passo la preţuri care se încadrează între 100 şi 650 de lei.