Arts & Design

Portabilitate si performanta

13 mai 2010 41 afişări
Din aceeaşi categorie

La achizitionarea unui laptop trebuie neaparat sa dam atentie urmatorilor patru factori: configuratia, portabilitatea, aspectul sau designul si, sa nu uitam totusi, pretul. Trebuie cantariti cu grija primii trei factori si pusi in balanta cu ultimul, ca sa facem alegerea corecta. Un echipament care intruneste, dupa parerea mea, primele trei calitati necesare alaturi de un pret sub cel al concurentei poate fi si modelul celor de la Acer, Aspire 3820TG, care, de cand l-am primit in custodie, mi-a rezervat multe surprize placute.

Aspectul general este placut, elegant, ingrijit, de business, cu linii fine, materiale si finisaje de calitate. Acesta este determinat in principal de utilizarea aluminiului la construcirea carcasei, intr-o nuanta neagra mata pe capac si una argintie in zona de reazem al palmelor. Materialul care ma asteptam sa fie din abundenta, plasticul piano black, un trademark, daca putem spune asa, al notebookurilor asiatice, isi face totusi aparitia, dar intr-o cantitate extrem de mica, care nu deranjeaza, ci doar ii nuanteaza un subtil aspect glamour. Impresioneaza si prin design-ul ultraslim, care alaturi de greutatea mica de 1,8 kg ii sporeste portabilitatea si manevrabilitatea facila.

Daca aspectul poate nu este la fel de important pentru voi, atunci configuratia pe care cei de la Acer ne-o pun la dispozitie chiar ca nu o sa va lase nepasatori. O adevarata herghelie de cai-putere sub capota acestei mici masinarii: incepem cu procesorul Core i5 la 2.27 GHz urmat de cei 4096 de caluti de RAM si insotiti la nevoie de placa grafica ATI Radeon HD 5470. De altfel, chiar si Windows-ul 7 il apreciaza si ii ofera o nota de 5.1. Astfel, chiar daca nu poate oferi suportul ideal pentru gamingul de ultima generatie, in schimb, pentru activitatile tip office sau, de exemplu, pentru editarile video High Definition, poate face fata cu brio. Placa video de la ATI poate asigura din plin suport pentru aplicatiile grafice, fie ele profesionale sau de entertainment. Formatele video full HD gasesc aici un mediu propice pentru redarea fluenta, vizualizarea pe un ecran mai mare prin intermediul portului HDMI, dar si pentru o editare rapida. Mi-au placut si boxele incorporate care, in lipsa unui sistem audio mai performant, intr-o camera mica sau un birou linistit, pot oferi un sunet destul de puternic, de calitate, clar si fara distorsiuni.

Impresioneaza si prin hard disk-ul incorporat de 640 GB, dimensiuni pe care nu le intalnim oriunde, cel putin in mediul portabil. Din nefericire, nu avem la dispozitie o unitate optica pentru salvarea anumitor date la nevoie. Dar pentru transferul rapid al acestora contam pe suportul unei conectici de ultima generatie, wireless de tip N, precum si port ethernet Gigabit. Pentru ca portabilitatea sa fie desavarsita as fi preferat si un modul 3G.

Ecranul de 13,3 inchi este destul de mare pentru vizualizarea in conditii optime a tuturor programelor, atat a celor dedicate zonelor profesionale, cat si celor de divertisment. Pentru a-i gasi cat de cat un cusur ii reprosez ca nu afiseaza o rezolutie full HD, ci doar un 1366x768 pixeli. In rest, avem parte de claritate, culori vii si stralucitoare, precum si de un unghi larg de vizualizare.

Tastatura ofera suport excelent pentru scrierea confortabila, rapida. Pare un pic fragila si nu stiu cat de bine ar rezista la o utilizare indelungata. Am remarcat touchpad-ul cu suport multitouch si care raspunde eficient si corect la comenzile tactile, chiar si la atingerile fine.

Pe langa stabilitatea si functionarea rapida la care, sa fim sinceri, un rol important il joaca si Windows-ul 7, m-am bucurat de silentiozitatea si faptul ca nu se incinge excesiv atunci cand il tinem in brate. Si dupa cum il defineste seria din care face parte - Timeline -, m-am bucurat de autonomia de aproape 6 ore, timp in care am lucrat tot timpul conectat la retea, pentru accesarea internetului sau a altor resurse de care aveam nevoie.

La sfarsit trebuie sa punem punctul pe "I", dupa cum spune o vorba de-a noastra. Avem la dispozitie un design, o portabilitate si o configuratie cu mult peste medie, alaturi de un pret decent, doar 3299 lei, de criza ar putea spune unii, "budget friendly" altii, un raport performanta/pret pe care nu il poti trece usor cu vederea.

Este disponibil in reteaua partenerilor SCOP Computers, www.scop.ro.

Caracteristici tehnice

Procesor: Intel Core i5 la 2.26 GHz

Ecran: 13,3 inchi, rezolutie 1360 x 768 pixeli

Memorie Ram: 4 GB RAM

HDD: 640 GB

Sistem Grafic: Dual Graphic Intel HD plus ATI Radeon Mobility HD 5470

Conectica: Wireless N, Ethernet Gigabit

Baterie: Li-Ion cu 6 celule

Dimensiuni: 324 x 235 x 22 mm

Greutate: 1,8 Kg

SO: Windows 7 Home Premium

Concluzii:

Pro

Contra