Arts & Design

Officine Panerai si instrumentele care au schimbat lumea

24 nov 2009 112 afişări
Din aceeaşi categorie

Despre Officine Panerai s-ar putea spune ca este o companie norocoasa, fondatorul casei, Giovanni Panerai, deschizand un atelier in Florenta, in 1860, regiune faimoasa pentru geniile din stiinta, literatura sau arta.

Iar cand Muzeul de Stiinta din Florenta a intrat in renovare si a decis sa organizeze un turneu cu exponatele cele mai de pret, Officine Panerai a raspuns prezent si a sponsorizat intreaga miscare de forte.

Expozitia "Galileo's Telescope - The Instrument that Changed the World" are in prim-plan singurele doua telescoape concepute de Galileo care au supravietuit celor 400 de ani de istorie. Astfel incat in anul astronomiei (cum a fost declarat 2009 in cinstea implinirii a 400 de ani de la descoperirea telescopului astronomic), Officine Panerai a calatorit alaturi de instrumentele care au schimbat lumea stiintei la Beijing si Philadelphia, iar incepand din luna octombrie a poposit la Stockholm.

Premium a calatorit in capitala Suediei pentru a vedea in premiera pentru Europa (este prima data cand sunt expuse in afara Italiei) operele de arta supranumite "Mona Lisa stiintei".

In Muzeul Nobel de la Stockholm, in aceeasi zi in care s-a anuntat ca Herta Müller a castigat Premiul Nobel pentru literatura, sute de jurnalisti si pasionati de stiinta s-au adunat in jurul obiectelor geniului florentin. Turul de forta este imens, doar este vorba de instrumentele care au apartinut parintelui stiintei moderne, care a descoperit pendulul si a confirmat teoria lui Copernic (Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers cum s-a crezut pana atunci).

Cand privesti la obiectul suspendat aflat in lumina reflectoarelor nu ai nici un indiciu despre istoria sa tumultuoasa. Totul a inceput in 1608 cand Galileo Galilei auzea despre un instrument optic inventat de un producator olandez de lentile. Era un tub echipat cu lentile la ambele capete. Omul de stiinta toscan a perfectionat el insusi instrumentul si in cateva luni a reusit sa creasca puterea lentilelor de 30 de ori. In urma cu 400 de ani, Galileo a privit pentru prima data catre stele si a descoperit cei patru sateliti care orbiteaza in jurul lui Jupiter, suprafata Lunii si fazele lui Venus. A inteles imediat ca teoria lui Copernic era valabila si ca de fapt Pamantul se roteste in jurul Soarelui.

Teoria nu coincidea insa cu varianta oficiala acceptata de Biserica Catolica, astfel incat Galilei a fost condamnat la inchi-soare la domiciliu pe viata de catre Inchizitie, pentru ca sustinea aceasta descoperire. Trebuie mentionat ca omul de stiinta a fost salvat de la moarte (este cunoscut faptul ca Inchizitia era nemiloasa si "oferea" pedeapsa capitala pentru oricine avea pareri diferite) de familia De Medici, cei care ii finantau munca. "Omul de stiinta este unul dintre primele exemple de proiecte sponsorizate de stat", a declarat pentru Premium profesorul Paolo Galluzzi, directorul Muzeului de Stiinta din Florenta (care de anul viitor se va numi Muzeul Galileo Galilei).

Revenind la expozitia de la Stockholm, instrumentele lui Galilei au fost primite ca niste adevarate comori. In sala de la parterul Muzeului Nobel, intr-o lumina difuza, reflectoare puternice erau orientate asupra exponatelor din jur. In centru - telescoapele, flancate de alte obiecte care au apartinut geniului (instrumente de masura, insemnari astronomice).

"Instrumentele prezente in expozitie au influentat decisiv nu numai astronomia si stiinta, ci si filozofia, religia sau antropologia. Consecintele unui asemenea cutremur au marcat dezvoltarea societatii moderne. Nimic nu s-ar fi intamplat daca un om de geniu nu ar fi transformat un obiect vandut ca o jucarie pe stradutele din Venetia intr-un instrument stiintific", explica profesorul Galluzzi. Directorul Muzeului de Stiinta din Florenta spune ca obiectele au fost transportate in conditii speciale, iar valoarea asigurarii se ridica la 40 de milioane de euro.

"Suntem norocosi ca Panerai provine dintr-un asemenea mediu, radacinile brandului fiind eminamente florentine. Posibilitatea de a asocia brandul cu descoperirile lui Galilei a fost o mare oportunitate pentru noi. Ca brand florentin, ne-am dorit sa sustinem proiectul de a prezenta contributia lui Galileo pentru ca sunt comori nationale ale orasului in care ne-am nascut", a spus pentru Premium Angelo Bonati, CEO Officine Panerai.

Un loc special in expozitie l-a avut o creatie, Jupiterium, inspirata de descoperirile lui Galilei, dar dezvoltata cu instrumentele tehnicii moderne. Pentru ca Officine Panerai nu s-a multumit sa fie numai sponsor, ci a lucrat 18 luni pentru a asambla 1.377 de piese pentru a da nastere unui calendar perpetuu desprins din cartile lui Jules Vernes. Jupiterium este un instrument mecanic care include un ceas cu calibru mecanic si rezerva de energie de 40 de zile. Instrumentul include si un calendar perpetuu care detemina data exacta, luna si anul fara sa aiba nevoie de vreo interventie.

Lansat in numai trei exemplare, Jupiterium are o baza patrata din lemn pe care este asezata o sfera de sticla avand in interior Pamantul si planetele din sistemul Solar. Seamana cu un glob de sticla din povesti, dar care are o viata proprie si nu are nevoie de interventie din exterior pentru a functiona.

Panerai Jupiterium are Pamantul in centru, iar celelalte planete graviteaza in jurul sau. Din sistemul lui Jupiter nu lipsesc asa-numitele planete mediceane (denumite de Galilei in cinstea familiei Medici).

"Vor exista numai trei exemplare in lume - unul este prezent in expozitie, al doilea va fi expus in muzeul Officine Panerai, iar al treilea va fi prezentat la SIHH si probabil va fi vandut ulterior", spune Bonati. Pe piata se speculeaza deja ca valoarea unui astfel de instrument este de 1,5 milioane de euro. Expozitia a insemnat pentru Panerai si un plus de imagine, Bonati declarandu-se extrem de mandru sa sponsorizeze o astfel de expozitie.

Muzeul Nobel din Stockholm va gazdui exponatele pana pe 17 ianuarie 2010.