Arts & Design

New in the city: Ce se întâmplă în oraş în această toamnă?

10 oct 2021 65 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Toamna lui 2020 a stat sub semnul restricţiilor, astfel că multe evenimente au fost amânate pe termen nelimitat sau chiar anulate. În acest an, setea de socializare şi de nou este mai mare ca oricând, aşa că toamna nu se numără bobocii, ci lansările şi evenimentele. Pentru toţi cei care vor să ştie ce urmează să se întâmple în oraş, am adunat şase motive de sărbătoare.

 

O celebrare

Un ceas în ediţie limitată, dedicat lui Tudor Vladimirescu, a fost lansat în 200 de exemplare pentru a celebra 200 de ani de la Revoluţia de la 1821. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Excelsior pentru Excelenţă în Educaţie care crede că revoluţia de acum două secole a fost începutul României moderne.

Ceasul are mecanism elveţian, dar designul este creat de arhitecţi transilvăneni (studioul Şezi) care au gândit şi alte concepte pentru branduri internaţionale precum Tissot.

Pe cadran, simbolul geometric central reprezintă o parabolă şi este inspirat din mânerul sabiei lui Tudor. Cifrele chirilice amintesc de textul scris pe steagul de mătase al Revoluţiei din 1821, dar şi pe Proclamaţia de la Padeş. Pe spate sunt gravate numere cuprinse între 1 şi 200, dar şi figura lui Tudor Vladimirescu.

 

Gardianul bunăstării

Dispozitivul de monitorizare a sănă­tăţii şi activităţii fizice Fitbit Charge 5 analizează nivelul de stres, sănătatea inimii şi calitatea somnului, condiţia fizică, precum şi starea generală.

Alţi indicatori-cheie pe care dispozitivul îi analizează sunt rata de respi­raţie, va­riaţia temperaturii pielii şi a nivelului de oxigen din sânge (SpO2).

Fitbit Charge 5 are un ecran tactil color şi până la şapte zile de autonomie a bateriei şi vine cu şase luni de abonament la serviciul Fitbit Premium. Prin glisarea cu un deget pe ecranul dispozitivului pot fi vizualizate statisticile şi pot fi efectuate plăţi contactless. Fitbit Charge 5 poate primi şi trimite notificări de la şi către smartphone.

Dispozitivul este disponibil la comandă în România începând cu finalul lunii septembrie.

 

Artizanat 100%

Atelier Kairos, un business creionat în toamna anului trecut de doi antreprenori cu experienţă în IT şi respectiv arhitectură, lansează o colecţie nouă ce cuprinde trei modele de covoare ce pot fi personalizate prin combinarea fibrelor naturale (lână de la oi tibetane, mătase naturală şi cânepă) disponibile într-o paletă de 600 de culori.

Covoarele „Aventurine“, „Carousel“  şi „Wabi-Sabi“ sunt lucrate manual, exclusiv la cererea clienţilor, într-un atelier nepalez cu o expertiză de trei generaţii.

Toate produsele Atelier Kairos sunt lucrate în tehnica înnodată manual cu 155.000 de noduri pe metru pătrat, la realizarea fiecărei piese lucrând între 30 şi 40 de artizani.

În decursul lunii octombrie urmează lansarea a două noi modele de covoare în colaborare cu arhitectul Bogdan Ciocodeică, iar în viitor colecţia va fi completată şi de alte colaborări artistice.

 

Forme şi figuri

Cea de-a doua ediţie a Romanian Jewelry Week va avea loc în perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2021 la Centrul Cultural Arcub - Hanul Gabroveni şi în alte cinci locaţii conexe. Evenimentul în centrul căruia va sta bijuteria de autor propune timp de patru zile un format efervescent de târguri, expoziţii, conferinţe şi tururi ghidate.

Peste 170 de designeri din peste 25 de ţări din întreaga lume fac parte din selecţia ROJW 2021, evenimentul propunând creaţii semnate de artişti contemporani din România, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Israel, China, Iran, Coreea de Sud şi multe altele.

 

Cinci săptămâni de artă contemporană

Bienala Art Encounters este un eveniment care a apărut pentru prima dată pe scena artistică locală în 2015 din pasiunea omului de afaceri Ovidiu Şandor pentru artă contemporană. Numele lui este legat de domenii precum producţie de textile sau imobiliare, fiind autorul unor tranzacţii gigantice şi autorul unor proiecte care au schimbat faţa oraşelor de provincie precum Timişoara şi Cluj-Napoca. Ca orice antreprenor însă, dincolo de business, are şi o serie de pasiuni, iar cea mai mare este arta contemporană, pe care a descoperit-o acum câţiva ani.

Ediţia din acest an a Bienalei Art Encounters 2021 se va deschide pe 1 octombrie, evenimentul urmând a se desfăşura pe parcursul a cinci săptămâni. Expoziţiile centrale, curatoriate de Mihnea Mircan şi Kasia Redzisz, vor reuni peste 100 de artişti şi vor prezenta 19 lucrări noi, comisionate special pentru această ediţie.