Arts & Design

Multimedia „powered by AMD“

03 feb 2011 47 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
Multimedia „powered by AMD“

Există o categorie de consumatori care preferă laptopurile cu ecran mare din considerente extrem de logice şi ergonomice. Pentru vizionarea în condiţii decente a unui material video, a unei foi stufoase de calcul tabelar, pentru un desen grafic mai voluminos sau pentru alte motive la fel de rezonabile, îşi doresc un ecran mare. Un astfel de laptop-desktop cu un ecran generos de 17.3 inchi este Pavilionul DV7 al celor de la HP, bazat pe tehnologie AMD.

Este îmbrăcat aproape în totalitate în aluminiu, material care îi conferă o înfăţişare elegantă, serioasă, chiar premium. Designul sobru, robust, prea metalic şi spartan, este parţial estompat prin gravurile geometrice în forme fluide. Calitatea este tipică pentru HP, cu finisaje şi materiale fără reproş. Apoi, utilizarea unui procesor AMD are ca rezultat un preţ decent, o cerinţă destul de importantă atât pentru utilizatorul casnic, cât şi pentru cel de business. Să ai la dispoziţie un laptop multimedia cu un ecran de 17 inchi la un preţ de aproximativ 750 de euro este un aspect care nu poate fi neglijat.

Configuraţia cu procesorul AMD Phenom II P920 plus cei 4 GB de RAM asigură din plin suportul necesar în programele tip office, la navigarea pe internet, celor dedicate activităţilor de business etc. Avem la dispoziţie o configuraţie tocmai bună pentru astfel de sarcini şi, mai spun încă o dată, un ecran pe care se poate vedea o cantitate extinsă de informaţii. De asemenea se pretează şi aplicaţiilor de editare grafică sau celor de prelucrare foto/video la nivel de utilizator semiprofesionist.

La vizualizarea materialelor video High Definition la rezoluţii 1920x1080p sau la jocuri, un rol important îl are placa video separată AMD Mobility Radeon HD 5650 cu 1GB VRAM. Am vizionat videoclipuri full HD care pe alte echipamente mobile sau mediaplayere rulau foarte greu sau deloc. Totuşi, având de-a face cu o placă video mobilă, aceasta îşi atinge limitele în jocuri, anume la rezoluţia maximă a ecranului - 1600x900 pixeli, fiind nevoie de una redusă pentru a ne putea bucura de toate efectele speciale. Trecerea de la placa grafică de bază la cea puternică poate fi realizată ori manual, ori în momentul deconectării/reconnectării sursei de energie, prin confirmarea în programul ATI dedicat. Plus că este necesară şi închiderea anumitor programe pentru a se activa placa respectivă, un minus faţă de tehnologiile concurenţei. Spaţiul de stocare nu a fost nici el neglijat, având la dispoziţie 500 de GB pentru colecţiile multimedia.

Ecranul cu tehnologie LED îşi spune din plin cuvântul asupra calităţii experienţiei pe care o poate oferi acest portabil. În primul rând prin rezoluţia de 1600x900 pixeli şi în al doilea rând prin faptul că afişează culori vibrante şi imagini clare.

Tastatura chiclet este comodă, silenţioasă, cu dimensiuni generoase (plus un bloc numeric). Accesarea tastelor F1-F12, permisă doar prin intermediul celei Fn, este însă mai greoaie. Touchpad-ul este mare, generos, singura problemă fiind încorporarea butoanelor de comandă în suprafaţa lui, iar acest fapt duce la erori de poziţionare a cursorului pe ecran. Autonomia de numai 2 ore şi 40 de minute, în condiţiile utilizării în aplicaţii office sau internet cu conexiunea wireless activă, îi rezervă un loc permanent pe un birou, deplasările în afara lui fiind rarisime.

Caracteristici tehnice

Ecran: LED, 17,3 inchi
Procesor: AMD Phenom II P920 la 1.6 GHz
RAM: 4 GB DD3, 1066 MHz
Sistem grafic hibrid: AMD Mobility Radeon HD 4250 şi AMD Mobility Radeon HD 5650
HDD: 500 GB
Unitate optică: DVD writer
Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth
Conectică: 3 x USB 2.0, eSATA, 3xUSB, HDMI out,
VGA, 2 x Jack 3.5mm
Dimensiuni:
378 x 245 x 32-36 mm
Greutate: 2,5 kg

Concluzii

Pro
- Design şi materiale de calitate, construcţie robustă
- Configuraţie puternică şi de buget
- Preţul

Contra
- Autonomia

www.imidoresc.ro