Arts & Design

Mauritius: soare in orice anotimp, palmieri si scufundari

22 oct 2009 255 afişări
Din aceeaşi categorie

Prima vacanta pe care am facut-o acolo s-a inscris la categoria… "asa nu" si asta pentru ca asteptarile erau diferite fata de ceea ce am gasit si totul din pricina venirii neasteptate a ciclonului...

Imi amintesc ca ne plimbam cu o zi inainte de vacanta si fiecare din grupul nostru isi enumera dorintele pentru vacanta din Mauritius si eram unul la trei, eu fiind aceea care voia simplu "sa viziteze insula" iar ceilalti sa faca scufundari. Vremea… a fost din pacate de partea mea si au vrut, nu au vrut …dar cu totii am vizitat insula.

Descoperita de portughezi, Mauritius a fost pe rand colonie olandeza, franceza si britanica, iar in cele din urma si-a declarat independenta in 1968. Este o insula vulcanica a carei suprafata este acoperita de lava intr-o pondere importanta. Economia se bazeaza in special pe agricultura, in care vedeta este trestia de zahar, urmata la distanta importanta de plantatiile de palmieri si de cocotieri. Industria textila capata o importanta deosebita, iar turismul beneficiaza asa cum spuneam de hoteluri care devin cunoscute tuturor iubitorilor de confort in care bugetul nu este in prim-plan.

Este o destinatie in care vremea poate juca un rol important si poti trece de la calificativul "superb" la cel de "nu as mai veni aici inca o data". Atractiile insulei par a fi relativ putine si usor de accesat cu un taxi sau cu o masina inchiriata, caci distantele nu sunt mari.

Sunt doar doua orase mai mari, pe care le-am vizitat si despre care pot povesti cateva cuvine: Grand Bay si Port Louis. Grand Bay este perceput mai mult ca un resort cu o viata de noapte semnificativa, cu magazine si restaurante, in timp ce Port Louis este capitala insulei, cel mai aglomerat oras (daca asta este ceea ce cautati !) si reprezinta cel mai important port.

Ile aux Cerfs, un punct de atractie pentru toti turistii iubitori de sporturi acvatice, sunt insulitele cu cele mai frumoase plaje.

Excursiile se fac de regula cu un catamaran pe care toata lumea rade, canta si danseaza.Sa fie oare din pricina romului? Cafeaua se serveste cu rom, ceaiul cu rom, cola cu rom… doar in bere nu se pune rom.

Este o diferenta uimitoare intre serviciile oferite pe insula in urma cu aproape zece ani si cele de astazi, e unul dintre locurile in care progresul s-a facut simtit prin lucruri foarte simple.

Locuitorii insulei vorbesc cu placere in franceza cu toate ca stiu cu totii limba engleza (limba lor oficiala), sunt preponderent creoli si sunt mai mult decat bucurosi de oaspeti.

Mauritius este un paradis pentru iubitorii de golf, cel mai frumos teren apartinand hotelului One&Only Le Touessrok, pe o insula tropicala.

Chamarel, zona cunoscuta si sub numele de "pamant in sapte culori", este un alt "must see" al insulei, in special pentru cei pasionati de natura, de fenomene geologice, ce vor sa vada forma pe care o capata cenusa vulcanica in mii de ani. Este un pamant ondulat, colorat cu nuante de la maron la rosu, albastru si verde, galben si roz. Gradina botanica de care e greu sa nu te indragostesti este in Pamplemousses si a fost deschisa in 1767, se desfasoara pe 37 de hectare si acolo poti admira peste 80 de tipuri de palmieri.

Un restaurant m-a surprins in mod deosebit si este greu sa nu scriu macar doua randuri despre el. Le Cafe des Arts se afla la marginea unui sat, intr-o veche fabrica de zahar restaurata si transformata intr-unul dintre cele mai frumoase si discrete locuri in care am intrat vreodata. Iubitorii de arta isi rezerva o masa cu cateva luni de zile inainte, caci restaurantul are doar cateva mese, iar peretii gazduiesc tablouri ale lui Yvette Maniglier, studenta a lui Matisse. L-am descoperit absolut din intamplare si surpriza a fost cu atat mai mare, dar evident ca nu am putut gusta nimic, caci era fully booked pentru perioada noastra de vacanta. Am considerat insa un privilegiu si faptul ca l-am putut vizita.

Abia cand incepi sa asterni gandurile si amintirile pe hartie realizezi daca o anume destinatie a fost sau nu frumoasa si… te-ai cam plictisit sau din contra ti-ar mai fi trebuit cateva zile sa o explorezi.

Acum pot spune ca poate nu ar fi fost rau daca vedeam si cascadele, daca alocam putin timp pentru unele dintre cele mai frumoase site-uri de diving din lume, si daca as fi alocat un buget mai mare pentru cateva hoteluri exclusiviste - si apropo de hoteluri, daca facand plaja vreti sa auziti intrebarea «May i clean your sunglasses?» puteti alege un hotel din reteaua One& One si nu veti fi dezamagit.