Arts & Design

Incet si cu toc

12 mar 2009 48 afişări
Din aceeaşi categorie
Incet si cu toc
100.000 de euro a costat lansarea unui magazin dupa conceptul slow, cu tenta ecologica. Primul lucru pe care il vezi in primul magazin al Mihaelei Glavan (proprietara a brandurilor Sepala si Reconstructed Style for Man) este un perete cu un fel de arta moderna: pantofi incadrati de anvelope colorate de biciclete. Un exemplu de adaptare la criza? Nu neaparat, desi miscarea slow ("incet") propune printre altele si noi modele de business.
E mult alb aici, presarat cu obiecte reciclate, totul fiind gandit asa incat sa puna in evidenta pantofii. S-au folosit scaune de masina reconditionate, o casca de coafor drept lampa si niciun fel de mobilier in sens clasic.
Pantofii duc cu gandul la miscare, miscarea la roti, rotile la bicicleta sau masina: cam acesta a fost mecanismul de gandire al ceor care s-au ocupat de magazinul Mihaelei Glavan, artistul Stefan Cosma si arhitectul Mihnea Sandu. Acestia explica: "De la miscarea piciorului vine si ideea hexagonului, folosit mult in magazin, pentru ca in mers piciorul deseneaza o astfel de forma. Iar de aici putem face trimitere la Coloana Infinitului". In acelasi timp, un perete aminteste de romburile din tesatura romaneasca. Mihaela Glavan a pregatit magazinul intr-o luna si jumatate. Strategia ei? O colectie speciala pentru magazin, preturi relativ mici (450-550 pentru colectia feminina, 400-450 colectia masculina).
"Sunt modele deja lansate, dar reinterpretate si realizate in mini-serii, plus genti si curele", spune ea. Creatoarea propune si un spatiu permanent pentru obiecte din materiale reciclabile semnate de diferiti designeri romani. Banii din vanzari vor fi donati in acest caz unei fundatii ecologice. Si tot in spiritul slow, care incurajeaza initiativele, e si proiectul "Touched by", care vrea sa aduca in magazin accesorii semnate de alte persoane creative.
Curentul numit "slow" e o miscare aparuta ca reactie la societatea fast food, prea obisnuita cu un ritm alert si consumist.