Arts & Design

Factorul WOW în design sau cum arată cada-hamac poleită cu foiţe de aur care costă aproape cât o casă?

02 dec 2015 4277 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Monotonia sezonului rece poate fi învinsă cu o călătorie pe o plajă exotică, cea a eternei cine congelate printr-o masă la un restaurant chic, iar drumul spre muncă poate fi transformat dacă o iei pe o altă cărare în fiecare zi. În designul interior, schimbarea poate fi adusă de o singură piesă, acea piesă vedetă care domină totul, de la tavan până la pardoseală. Factorul WOW poate schimba de unul singur ecosistemul spaţiului intim. Până la urmă marile revoluţii încep de la interior şi de cele mai multe ori este de ajuns o singură scânteie.

„Piesele care atrag cel mai tare privirile celor care ne trec pragul zilele acestea sunt panourile acustice Onde, produse de olandezii de la De Vorm, o companie care practică o reţetă aproape magică, bazată pe proporţia perfectă dintre ingrediente: estetică, funcţionalitate, accesibilitate şi o atitudine responsabilă şi respectuoasă faţă de mediu“, spune Mihai Gurei, managing director al Intro Design. O astfel de piesă costă 580 de lei, iar cumpărătorul poate să-şi facă practic un puzzle protector, obţinând în acelaşi timp un efect artistic deosebit.

„Panourile acustice nu au arătat niciodată mai bine. Fără a compromite câtuşi de puţin calităţile fonoizolante, Onde îmbracă în farmec orice perete sau tavan, fie că vorbim despre spaţii publice sau private.  Sunt realizate din fetru obţinut din PET reciclat şi vin cu o formă ovală sau structură ondulată, ce îţi permite să le suprapui şi să le dispui după cum doreşti. E o piesă ce se aliniază la tendinţele actuale şi care întâmpină nevoia de calitate sporită a sunetului în diverse spaţii“, explică Mihai Gurei.

Dar nu doar pereţii pot primi podoabe care să-i scoată din anonimat.

„Parchetul din lemn de stejar cu intarsii (tehnică prin care se fac inserţii de lemn sau de alte materiale cum ar fi fildeşul sau sideful în ornamentarea mobilierului - n.red.) surprinde prin design şi prin finisaje“, spun reprezentanţii Pazo, care mai precizează că preţul pentru un astfel de parchet este de 880 de euro pe metrul pătrat.

Piesele de mobilier în sine pot deveni vedete.

„Este clar că piesa cea mai surprinzătoare şi spectaculoasă din showroom este comoda COMMODE L. XV D’APRES B.V.R.B“, spune Cristina Zelmat, proprietara La Maison. B.V.R.B sunt iniţialele lui Bernard II Van Riesen Burgh, un maestru al anilor 1735, cel mai mare ebenist (tâmplar care execută lucrări fine, artizan de mobilier - n.red.) din Paris,  din timpul lui  Louis XV.

„Comoda este realizată conform modelului original de ebenişti francezi. Ei păstrează întocmai procesul de execuţie, iar o piesă poate dura până la 2 luni pentru a fi produsă. Tipul de antichizare, ornamentele din bronz masiv, culorile, totul face ca această comodă să iasă din tipare“, mai spune Cristina Zelmat. Şi ca fiecare vedetă, şi prezenţa acestei comode vine cu preţul ei în contextul în care piesa costă 11.633 de euro, inclusiv TVA.

„Atunci când îţi cumperi o astfel de piesă ştii clar că ea va rămâne generaţiilor viitoare. Nu are vârstă, nu se demodează. Cu cât trece timpul, cu atât devine mai valoroasă. Posesorul ei este o persoană documentată, care ştie ce înseamnă să ai o piesă realizată de un ebenist francez, care ştie să o aprecieze şi să o pună în valoare. Nu ne propunem să mobilăm toată casa cu mobilier de acest gen pentru că dacă sunt mai multe piese spectaculoase în aceeaşi amenajare, acestea  intră în concurenţă una cu alta. Una este de ajuns şi atunci obţinem efectul wow“, mai spune proprietara La Maison.

Baia nu mai este nici ea un spaţiu de neglijat, mai ales când afară se face tot mai frig.

„Învelişul masiv de cupru transformă cada de fontă Ambra într-o piesă de baie statement, ce se remarcă prin finisajul, designul şi personalitatea sa aparte“, mai spun reprezetanţii Pazo. Preţul acestei piese este de 9.300 de euro, plus TVA.

O altă propunere pentru scoaterea din anonimat a băii ar fi consola Jaqueline realizată din marmură Carrara, o piesă cu un preţ de 4.200 de euro.

Pentru cei care sunt adepţii unui stil mai modern, cada se poate transforma în hamac pentru o experienţă cu totul unică. Splinter Works, un studio londonez format în 2009, şi-a făcut o adevărată misiune din crearea mobilierului sculptural, ieşit din tipare.

Unul dintre cele mai bune exemple ale creativităţii Splinter Works este cada Vessel, care combină

într-un singur produs două simboluri ale relaxării, cada în sine şi un hamac. Nu există o evadare mai totală decât experienţa de a pluti la propriu în această piesă care nu atinge podeaua, ci este suspendată de pereţii băii. Exact ca un hamac. Di­ferenţa este că Vessel costă 19.800 de lire.

„Vessel este realizată din fibră de carbon, material care este recunoscut pentru rezistenţa sa şi pentru abilitatea de a fi modelat în forme complexe. Mai mult, modul în care este modelat aminteşte de ţesătura unui hamac. Sub straturile de fibră de carbon stă însă un miez de spumă care izolează cada, astfel că apa rămâne caldă pentru o perioadă de timp considerabil mai mare“, explică reprezentanţii Splinter Works.

Şi în cazul în care Vessel nu vi se pare suficient de vedetă, Splinter Works a lansat şi varianta Gold în care cada-hamac clasică este acoperită manual cu foiţe de aur de 24 de carate. Totul la 39.600 de lire. Vă puteţi gândi la ceva mai WOW de atât?