Arts & Design

De la cadă la duş, de la lavoar la culoarea în care e vopsit tavanul, baia a intrat în topul preocupărilor designerilor de interior. Aflaţi-le trucurile!

05 mar 2019 692 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Dacă mintea voastră nu concepe cada decât în baie, aflaţi că aceste graniţe au fost sparte, aşa că nu ar trebui să fiţi şocaţi când veţi vedea cada tronând impunătoare în dormitor. La fel cum cabinele de duş nu mai sunt cele mai intime locuri, lăsând transparenţa pereţilor să transcendă spaţiul privat. Dacă, în concepţia voastră, baia nu poate ieşi din tiparul spaţiului alb, iluminat clasic şi tapetat cu gresie şi faianţă, aflaţi că aceste spaţii necesare au suferit o mutaţie. Ba chiar mai multe.

Minimalismul caracterizează băile anului 2019, după un 2018 în care această tendinţă şi-a făcut simţită prezenţa în locuinţele noastre. Mai mult, specialiştii în design spun că sunt semnale ca trendul să se menţină şi în anii următori, aşa că vă puteţi decora băile cu gândul la un termen mediu fără modificări majore. Dar ce înseamnă concret acest curent minimalist care a dat năvală în intimitatea noastră?

„Se folosesc nuanţe uni, nu se mai poartă culorile stridente. Nu mai sunt actuale scafele de lumină (porţiuni ale tavanului mai coborâte faţă de tavanul structural, care permite jocul cu lumini şi culori - n. red.), ci se folosesc mai ales obiectele de iluminat poziţionate în nişe ale băii, cu LED ascuns, menite să creeze anumite trucuri pe bază de lumină, care pot face baia să pară mai spaţioasă. În aceeaşi măsură, o lumină proastă poate strica totul, dacă nu este potrivită în spaţiu şi nu se încadrează în context“, explică Cristina Gulban, arhitect de interior la reţeaua de magazine cu sisteme pentru amenajări interioare Delta Studio.

La nivel de finisaje, baia devine un adevărat showroom de materiale, putând aduce la un loc elemente pe cât de diverse, pe atât de versatile, de la lemn, piatră sau nisip, până la metal, travertin ori marmură. Iar imaginaţia merge mai departe. Lavoarul nu mai este cel clasic, cu picior ori încastrat, ci a devenit un obiect în formă de bol, aşezat pur şi simplu peste blatul din faţa oglinzii. Nelipsita cadă, folosită în principal în băile care permit instalarea sa, ţinând cont de dimensiuni, nu mai este un obiect interzis atunci când baia e prea mică. Şi asta, deoarece devine populară cada freestanding, neîn­castrată într-un suport, „independentă“, posibil de instalat chiar şi în dormitor, dacă relaţia dintre persoanele care folosesc această cameră o permite. Şi mai ales, dacă se poate instala o scurgere chiar în dormitor.

„Cea mai scumpă cadă pe care noi o avem în showroomul Delta Studio, de tip freestanding, costă 5.000 de euro. Preţurile diferă însă în funcţie de stil sau de material. Compozitul, de exemplu, este un material de o calitate superioară, cu o densitate mai mare, în vreme ce acrilul este o variantă economică, deşi tot rezistentă“, spune Cristina Gulban.

Cada nu mai este astfel doar un element funcţional pentru o baie, devenind o reprezentare în sine a trendurilor din design. „Având liniile clare şi elegante ale stilului nordic sau oferind o prezenţă dinamică şi contemporană, cada din marmură nu sugerează doar luxul, ci şi o declaraţie (statement - engl.) artistică“, notează site-ul Interiorzine.com, specializat în design de interior.

Iar dacă vă gândeaţi că duşul a scăpat de vâltoarea inovaţiei, designerii şi arhitecţii nu l-au uitat. Astfel, duşurile au astăzi paravane de sticlă sau sunt de-a dreptul deschise, cabinele clasice fiind tot mai rar instalate.

„Vasul de WC a suferit şi el modificări, fiind preferată varianta suspendată, nu cu picior. În plus, deasupra vasului se amenajează spaţii de depozitare, pentru că nu vrem să lăsăm spaţiul să se piardă, când ar putea fi folosit. Tot suspendat este şi mobilierul.“

Şi pentru că am ajuns la mobilier, designerii anunţă că lemnul masiv dispare din băi, fiind înlocuit de cel stratificat şi de furnir. Pentru spaţiile apropiate de zo­ne­le în care se creează aburi sau umi­ditate, este recomandat MDF-ul vopsit, uşor de întreţinut şi rezistent la apă şi la temperaturi ridicate. În zonele mai de­păr­tate de duş sau de cadă, cu multă apă, se foloseşte PAL-ul melaminat. Mozaicul vine să înnobileze pereţii încăperii, ca o adevărată bijuterie, mai ales când este lipit doar pe o porţiune a unui perete, de exemplu în zona duşului sau în spatele unui raft. Un astfel de truc scoate din anonimat o baie anostă, pentru că - nu-i aşa - viaţa e prea scurtă pentru băi lipsite de farmec, mai ales când acolo se risipesc, la finalul zilei, toate încordările adunate peste zi.

„În fiecare an vin colecţii noi şi schimbări de ambienturi. Ce se prezintă la Salone del Mobile de la Milano ajunge la noi ca noutate în anul următor, multe dintre obiectele expuse acolo fiind doar prototipuri, motiv pentru care nu pot fi livrate imediat“, spune Cristina Gulban. De altfel, sub egida Salone del Mobile, se desfăşoară anual, începând din 2003, Expoziţia In­ternaţională de Băi, care urmă­reşte de-a lungul timpului evo­luţia băii - un spaţiu strict func­ţional în trecut, care a ajuns să reprezinte un adevărat sanctuar pentru relaxare în zilele noastre.

În showroomurile Delta Studio din Bucureşti şi din restul ţării, se găsesc produse ale furnizorilor din Italia, Spania, Anglia, în general din gama de lux, printre care Porcelanosa, Cortezari sau Kuma. De la aceştia, Delta Studio a livrat produse către mai multe ansambluri rezidenţiale din Bucureşti, printre care Cortina Residence, Greenfield, The Park, Soho Unirii şi altele.

Dincolo de amenajare, o baie trebuie să fie însă şi funcţională, iar în acest sens bateriile au şi ele nevoie de un boost, pentru a se integra în tendinţele lui 2019. De aceea, specialiştii le recomandă pe cele discrete, minimaliste şi elegante, care să-şi îndeplinească rolul funcţional, integrându-se în acelaşi timp în peisajul mai amplu al băii. Dacă acelea vi se par însă prea mult ancorate în trecut, în tendinţe sunt şi bateriile cu aspect vintage, auriu prăfuit, care dau - ele însele - o notă distinsă încăperii.

„Spaţiul alocat amenajării băilor a crescut şi, pentru clientul final, acest lucru a îndemnat la mai multă creativitate şi curaj, rezultatul fiind mai mult direcţionat către zona de confort şi utilitate“, spune Marius Bobi, marketing and sales analyst la Kludi România, distribuitor pe piaţa locală al producătorului cu acelaşi nume din Germania. Kludi are în portofoliu baterii de lux pentru baie şi bucătărie, fiind furnizor pentru mai multe hoteluri şi centre comerciale din ţară.

Trucurile specialiştilor în design interior nu se opresc însă. Un tavan vopsit în negru poate da profunzime camerei folosite ca baie, iar o oglindă potrivită creează impresia unui spaţiu amplu. Tot pentru a păcăli ochiul privitorului, specialiştii recomandă ca măcar un perete al băii să fie colorat. Combinaţiile bicolore sunt şi ele în trenduri. Iar varietatea de vopsele decorative face ca doar cerul să fie limita, texturile care se pot obţine luând nenumărate forme - de la scoarţă de copac la perete grunjos şi multe altele.

„Trebuie doar să ai curaj!“, este de părere Cristina Gulban.