Arts & Design

Cum s-a transformat banalul bec în obiect de artă, inclus în colecţiile celor mai mari muzee, şi care sunt cele mai spectaculoase propuneri din partea designerilor? Galerie Foto

11 feb 2020 934 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Minimalismul a eliminat multe accesorii inutile care încărcau spaţiile interioare, dar pe de altă parte a transformat în vedete obiecte care altfel se aflau într-o oarecare captivitate. Aşa au stat lucrurile şi cu becul, care de la o piesă relativ banală a ajuns să fie inclus în colecţia permanentă a MoMA, muzeul de artă modernă din New York, unul dintre cele mai importante din lume.

„Odată cu apariţia stilurilor modern, minimalist şi industrial, becul s-a îndepărtat de apartenenţa sa pur funcţională şi a devenit atât obiect de sine stătător, cât şi accent puternic în orice încăpere. Becul a demonstrat astfel că poate fi mai mult decât un obiect practic, şi anume element decorativ“, spun reprezentanţii magazinul online cu mobilă şi decoraţiuni Vivre.

Această evadare din lustre, aplice sau veioze a fost atât de spectaculoasă, încât becul este azi în colecţia permanentă a MoMA, New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee de artă modernă din lume. Desigur, nu orice bec, minţile creative din spatele acestei evadări fiind britanicii de la Plumen, companie specializată în accesorii de iluminat.

„Deşi simbolul unui bec este echivalat adesea cu cel al unei idei noi, forma sa nu a suferit schimbări majore de peste 100 de ani, astfel că în anul 2010 compania britanică Plumen a lansat primul bec de design ce a câştigat nenumărate premii şi a fost adăugat în colecţia permanentă a MoMA (Museum of Modern Art din New York)“, explică reprezentanţii The Home, magazin de mobilier şi obiecte de design interior, axat mai ales pe piesele de influenţă scandinavă.

Şi pentru că tot este sezonul premiilor fel de fel, de la Globurile de Aur la Oscaruri, poate merită menţionat că acest bec, Plumen 001, a mai primit în 2011 distincţia de Brit Insurance Design of the Year, acordată de Muzeul Designului din Londra, dincolo de MoMA piesa strălucind, la propriu, şi în cadrul Muzeului Victoria & Albert, în cadrul colecţiei Smithsonian Cooper-Hewitt, dar şi în interiorul Institutului de Artă din Chicago şi în Muzeul Designului din Helsinki.

„Odată cu acest succes, becul decorativ a intrat în atenţia designerilor, dar şi a producătorilor de becuri, care în afară de preluarea elementului estetic diferit, au continuat să folosească aceleaşi materiale“, mai spun reprezentanţii The Home.

Sunt însă şi excepţii, astfel că, uneori, becurile sunt placate cu aur sau cu argint, rezultatul fiind impresionant.

„Faţă de un bec clasic, becul decorativ surprinde în primul rând prin formă, iar mai apoi prin alte caracteristici. Forma specială a filamentului, capacitatea de a-şi schimba culoarea şi lipsa intermitenţelor îl difererenţiază de predecesorul său“, explică reprezentanţii Vivre.

Ei mai precizează că din punctul de vedere al materialelor, becul decorativ nu con­ţine mercur sau alte substanţe dăunătoare, iar ceara, siliconul şi chiar chihlimbarul sunt des întâlnite.

„De asemenea, becul decorativ asigură o distribuire unitară a luminii şi economiseşte energia în proporţie de până la 90%, folosind diferite tehnologii. Recomandăm becurile tip glob, cele placate cu aur sau cu argint, cele tubulare, unităţile tip lumânare, acelea din chihlimbar, becurile cu un aspect impresionant, şi, nu în ultimul rând, cele cu filament ornamental ce atrag toate privirile“, adaugă specialiştii Vivre.

Misiunea de a găsi becul potrivit este însă mai dificilă decât poate părea la o primă vedere. Facem puţină lumină, însă.

„Principalul lucru este să vă asiguraţi că alegeţi un bec care vă oferă o lumină plăcută şi funcţională. Prin urmare, este recomandat să vedeţi becul aprins înainte de a-l achiziţiona“, recomandă reprezentanţii The Home.

Ei mai precizează că un alt lucru foarte important de care trebuie să ţinem cont atunci când cumpărăm becuri este reprezentat de tipul de bec, fiindcă există o multitudine de becuri utilizate pentru diverse scopuri.

„Trecerea de la becurile incandescente la cele LED a schimbat modul în care măsurăm luminozitatea becului. Iniţial au avut trecere becurile bazate pe waţi, dar deoarece waţii reprezintă un indiciu al consumului de energie şi nu al cantităţii de lumină pe care o emite, acum se iau în considerare ambele aspecte.“

Astfel, data viitoare când veţi cumpăra un bec decorativ, bineînţeles, luaţi în calcul şi indicatorul RA care măsoară cât de bine reproduce un bec lumina naturală.

„Cumpărând un bec cu o valoare RA ridicată, vă asiguraţi că obiectele luminate (mâncarea, hainele, mobilierul etc.) nu îşi schimbă culoarea. Prin urmare, alegeţi un bec cu o valoare RA cuprinsă între 80 şi 100, pentru a asigura o lumină naturală în casă“, recomandă The Home.

Alegerea unui bec este importantă pentru că într-o amenajare sunt puţine elemente cu un rol atât de pronunţat precum este lumina. Cum rareori beneficiem de lumină naturală, grija pentru alegerea unui bec poate schimba atmosfera unei încăperi întregi.

„Becurile decorative sunt ideale oricărei încăperi, în funcţie de scop.“

În camerele mari, becurile incandescente, încastrate în lustre transparente şi cu o lumină albă, puternică şi rece, conferă un anumit aspect încăperii şi o fac ideală pentru studiu, întâlniri lungi şi mese în familie. „Translucidi­tatea corpului de iluminat scoate în evidenţă becul şi îl transformă astfel în vedeta încăperii“, spun reprezentanţii Vivre.

Tot ei mai adaugă că este de preferat ca becul să ia locul unei aplice de perete pentru că aduce un plus de calm unei încăperi, aceasta devenind ideală pentru relaxare, meditaţie şi somn.

Câteva sfaturi vin şi de la The Home pentru spaţiile lipsite de lumina naturală necesară.

„Pentru o mai bună lumină în casă, chiar şi atunci când nu avem lumină naturală, se recomandă pereţi şi mobilier cât mai deschise la culoare, fără a încărca încăperea cu lucruri inutile şi, bineînţeles, un echilibru cu cât mai multe corpuri de iluminat pentru a avea un light-flow asemănător cu cel al unei încăperi cu geamuri mari“, mai spun reprezentanţii The Home.

Câte sfaturi, atâtea idei bune şi un an complet nou pentru a le pune în aplicare. Simplu ca şi cum ai aprinde un bec.