Arts & Design

Cum s-a transformat banala pătură în vedetă pe covorul roşu sau manifest artistic? Plus cele mai bune recomadări de materiale şi texturi pentru iarna care abia a început

28 nov 2021 172 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Ediţia de anul acesta a MET Gala, unul dintre cele mai exclusiviste evenimente la nivel mondial, al cărui scop este strângerea de fonduri pentru finanţarea Institutului pentru Arta Costumului de la Muzeul Metropolitan din New York, a fost închisă, la propriu, de megacuplul Rihanna - A$AP Rocky. Dincolo de faptul că cei doi au fost fashionably late, ambii au purtat ţinute care trimiteau cu gândul la confortul domestic. Rapperul de 32 de ani a purtat o pelerină inspirată dintr-un pled vintage multicolor, iar Rihanna a optat pentru o piesă oversized Balenciaga, care în ciuda complexităţii, tot spre acel confort interior ducea cu gândul. Pe scurt, amândoi au dat impresia, în cea mai extravagantă noapte a modei, că abia au ieşit din pat, ascunzându-se în căldura (protecţia) unei pături. Astfel, peste noapte, pătura a ajuns pur şi simplu un element statement, de covor roşu. Dar care sunt recomandările pentru nopţile mai puţin speciale în care pătura nu este modă, ci element de confort absolut (necesar)?

„Cui nu îi place să se cufunde într-o pătură călduroasă şi cozy pe canapea, în timp ce se uită la un film? Păturile şi pledurile sunt în acelaşi timp practice şi stylish, nişte piese confortabile care servesc şi ca elemente de home decor“, spun reprezentanţii The Home, una dintre cele mai complete platforme de obiecte de mobilă şi design interior de pe plan local.

Când sunt alese corect, indiferent de sezon, păturile şi pledurile pot fi eye-catchers în orice casă.

„Funcţionale în orice anotimp, acestea sunt realizate din diferite materiale şi culori pentru a se potrivi cu designul casei tale“, mai dau experţii The Home câteva motive pentru a ne convinge să facem o astfel de investiţie, mai ales în prag de iarnă. Opţiunile sunt generoase, de la materiale până la modele, toate fiind într-o varietate departe de monotonia vremii de afară. Lâna naturală, bumbacul organic, vîscoza şi inul sunt printre materialele căutate, iar printre producătorii recomandaţi de The Home se numără HK Living, Bolia, Kave Home, Bloomingville, Ferm Living, Nordal, Hubsch, Cozy Living Copenhagen şi alţii.

Pe plan local însă a apărut, de-sigur, şi o... pătură de antreprenori care au sesizat potenţialul acestei nişe din zona designului interior. Tatiana Ursu şi brandul său Kardelia, lansat în 2018, sunt un exemplu. Elementul de diferenţiere în cazul Kardelia este firul gigantic de lână merinos.

„Faceţi un experiment, mai ales acum în sezonul rece. Trageţi un pui de somn în care sunteţi înveliţi cu o păturică uşoară, pe care nu o simţiţi. Următoarea zi (sau noapte) dormiţi cu o pătură grea, de exemplu pilota cea mai groasă pentru iarnă“, ne invită Tatiana Ursu. Potrivit acesteia, pătura grea şi groasă va câştiga concursul, somnul sub această protecţie fiind mai adânc şi mai odihnitor.

„Pătura din fir gigantic de dimensiune medie are în jur de 3 kilograme, cu mult peste păturicile nor­male. Poate credeţi că te poţi sufoca învelit în pătura gigantică, dar aici intervine superputerea lânii merinos - este termoreglatoare -, corpul respiră, nu transpiră“, mai spune fondatoarea Kardelia.

Tatiana Ursu mai precizează că firele gigantice sunt fire netoarse, prin urmare nu se recomandă o utilizare intensă a păturii, nu se recomandă să fie supusă unor sarcini grele, aruncată pe jos sau agăţată cu obiecte ascuţite. Scamele apărute se vor îndepărta mereu cu mâna, iar produsul se curăţă întodeauna chimic.

„Provenienţa lânii, la origine, este diferită, în funcţie de disponibilitatea crescătoriilor.“ Fabrica ce prelucrează însă materia primă este în România şi importă lână merinos din multe ţări, atât din Europa, cât şi din afara ei. Pieptănatul, vopsitul şi alte procese de prelucrare au loc tot în România.

„Deşi profilul lor este cu totul altul, au acceptat să mă lase în culisele acestei industrii şi să ajusteze maşinăriile lor imense ca să ne facă şi nouă firele gigantice în cantităţi relativ mici.“

Există însă multiple opţiuni şi pentru persoanele care nu suportă lâna naturală, Kardelia lucrând şi cu fire gigantice sintetice, acrilice. Cum acestea sunt însă excepţia, recomandarea de orientare către firele naturale rămâne prima opţiune.

„Indiferent de unde luaţi pătura, recomandarea noastră este să se opteze pentru fibre naturale sau un amestec care să conţină neapărat şi fibre naturale. Noi lucrăm cel mai mult cu lâna naturală de merinos, o lână foarte fină şi cu proprietăţi extraordinare.“ Lâna merinos este antibacteriană şi termoreglatoare. Firul de merinos are un grad ridicat de lanolină, ceea ce înseamnă că nu reţine umezeală, mirosuri, microbi sau praf. Pe scurt: îţi este cald, dar nu transpiri.

„Nu în ultimul rând, lâna naturală este prietenoasă cu mediul.“ O pătură de merinos îngropată în pământ se va descompune într-un timp destul de scurt şi nu degajă substanţe toxice în sol, spune fondatoarea Kardelia. „Aşa că, fie că se caută o pătură pentru somn sau pentru utilizări ocazionale, întodeauna alegeţi ce e bine pentru sănătate, dar şi pentru mediu.“

Mai departe, alegerea unei pături nu trebuie limitată doar la dormitor.

„Există diferite tipuri de pături şi pleduri pentru diverse scopuri. Fie că ai nevoie de unul în dormitor pentru mai multă căldură sau în living pentru un touch stylish, pledul poate fi piesa perfectă în orice spaţiu“, continuă reprezentanţii The Home.

Pledurile subţiri sunt minunate pentru a le folosi individual pe timpul verii, iar iarna pentru a te încălzi şi a te simţi confortabil. „Pledurile sunt ideale pentru că pot fi depozitate cu uşurinţă şi le poţi oferi oaspeţilor atunci când este nevoie.“

La nivel de design, pattern-urile abstracte, carourile, dungile, animal printul şi culorile jucăuşe sunt un must-have.

„Firele de bumbac sunt uşor de întreţi-nut, moi, aerisite şi rezistente în timp, chiar şi după multe spălări îţi asigură o temperatură confortabilă toată noaptea“, mai spun experţii de la The Home.

De altfel, tot mai mulţi producători optează pentru materiale naturale, sustenabile, precum bumbacul organic, care este foarte căutat. Lâna, de asemenea, are beneficiile ei: este foarte rezistentă în timp, ignifugă şi ecologică.

Dar pătura, aşa cum am zis şi la început, devine purtătoare de mesaje, un fel de artă care te înconjoară.

„Pe site-ul nostru puteţi vedea pledurile create de Tony Matelli pentru Normann Copenhagen x Brask Art Collection, cu mesajele unui artist aflat în suferinţă - lâna din Noua Zeelandă a fost periată înainte de a fi ţesută, făcând-o mai moale şi mai călduroasă.“

Pătura a devenit astfel un obiect-cheie în vocabularul confortului, această perioadă de izolare dându-i forţe nebănuite. Practic, nu mai vorbim doar de un obiect de uz casnic, ci de un purtător de mesaje la nevoie sau chiar de o ţi-nută statement, pentru cei foarte curajoşi. „Am putea spune că pătura a devenit un obiect multi­funcţional în pandemie, mai ales în sezonul rece. Un material moale şi călduros ne creează instant o stare de bine. O pătură groasă din lână, un pled din bumbac organic sau o cuvertură lejeră din in sunt nelipsite din vocabularul confortului.“

Iar dacă A$AP Rocky va rămâne în istorie pentru că a purtat o piesă inspirată de o pătură multicoloră donată unui vintage-shop, la rândul nostru putem scrie şi noi istoriile noastre, mai puţin faimoase, dar cu siguranţă mai relevante pentru fiecare. Aşa că, la final, dincolo de controversele de pe covorul roşu sau de mesajele de artă pe care pătura le poate exprima, în interiorul caselor noastre această piesă a devenit deodată un obiect cu forţe nebănuite, un scut de protecţie într-o perioadă ca o iarnă interminabilă.