Arts & Design

Cum arată bunda tradiţional românească în variantă haute couture - GALERIE FOTO

21 nov 2011 1351 afişări de Ioana Mîţu
Din aceeaşi categorie

În Bucureşti s-a lansat recent o colecţie haute couture inspirată de ia românească, broderii, porţi maramureşene dar şi acoperişuri de case de romi şi cabluri care împânzesc oraşele mari ale României.

Colecţia couture 100%.RO, intitulată "Prejudecăţi", semnată de designerul francez Philippe Guilet şi realizată cu sprijinul a zeci de meşteşugari şi designeri români a folosit ca sursă de inspiraţie patrimoniul cultural românesc.

Evenimentul a avut loc la Ambasada Franţei din Bucureşti care a fost redecorată pentru a sugera un peisaj românesc de iarnă, cu pomi înzăpeziţi şi căpiţe de fân.

Colecţia toamnă-iarnă poartă numele "Prejudecăţi", pentru că sfidează stereotipurile negative despre români. Ea a fost creată de designerul francez Philippe Guilet, director artistic al Ambasadei Franţei la Bucureşti, cu sprijinul a peste 50 de meşteşugari, artişti şi designeri români din Maramureş, Bucovina, Braşov, Bistriţa şi Bucureşti. Sursele de inspiraţie, materialele şi resursele folosite în colecţie, echipa proiectului - excluzând designerul - sunt româneşti.

Cele 34 de ţinute ale colecţiei sunt inspirate din elemente ce ţin de patrimoniul cultural românesc, tradiţional sau modern, şi spun povestea celor patru ani pe care designerul francez i-a trăit în România, descoperind tradiţiile şi obiceiurile ţării. Philippe Guilet a reinterpretat într-o manieră modernă elemente culturale, meşteşuguri şi obiecte tradiţionale româneşti, transformând aceste surse de inspiraţie în ţinute couture: oul de Paşte încondeiat, broderii, ia românească, porţile maramureşene sculptate, Coloana Infinitului, acoperişuri de case tradiţionale sau de case de romi, cablurile care împânzesc oraşele mari ale României - sunt câteva din elementele ce se regăsesc, reinterpretate, în colecţia "Prejudecăţi".

Fiecare dintre cele 34 de ţinute couture poartă nume de femei românce şi reprezintă trăsături şi simboluri pe care creatorul francez le asociază cu feminitatea româncelor.

La realizarea colecţiei 100%.RO au contribuit designerii Mihaela Glăvan, Kristina Dragomir, Claudia Castrase, Ioana Matei, Maria Filipescu, atelierele DaDa, Lo Spaccio şi Mesteshukar ButiQ şi Atelier 13.

Colecţia couture 100%.RO este proiectul pilot al iniţiativei culturale cu acelaşi nume - 100%.RO - un proiect privat pentru promovarea României cu un chip nou, prin dezvoltarea de proiecte care să valorifice şi să pună într-o lumină modernă patrimoniul cultural românesc.