Arts & Design

Cum a devenit masa vedeta spaţiului de locuit şi care sunt cele mai interesante modele? "Masa de dining este precum automobilul pe care îl conduci, din punctul de vedere al imaginii"

23 dec 2019 1032 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Fuziunea spaţiilor din amenajările interioare, cum ar fi deja clasicul exemplu al bucătăriei cu livingul, a propulsat masa la statutul de vedetă a spaţiului de locuit. Odată câştigată această notorietate, abordările designerilor pentru acest obiect au devenit atât de interesante încât o masă frumoasă este suficientă pentru a-ţi dori să organizezi în jurul ei cât mai multe întâlniri cu familia sau petreceri cu prietenii.

„Cu toţii ne dorim acel dining în casa noastră ideală, în care să simţim căldura căminului lângă cei apropiaţi. Poate puţin superficial, caracteristic lumii capitaliste, dar masa de dining este precum automobilul pe care îl conduci, din punctul de vedere al imaginii“, spune Dan Andreşan, arhitectul din spatele biroului Dada studio.

Deşi este clar că masa aduce socializarea în casă, un obiect cu adevărat spectaculos poate chiar spori pofta de întâlniri cu prietenii pentru conversaţii spumoase... poate chiar despre masă.

„Îmi doresc ca privirea către masa din dining, chiar în trecere, să încânte clientul şi să îl facă să îşi dorească să organizeze cine cu prietenii. De multe ori, doar proiecţia gândului că la acea masă va avea loc o cină deosebită cândva e de ajuns să te facă să treci peste zilele cu mai puţin farmec. Aceeaşi importanţă cred că o are şi masa de birou, mai ales dacă se lucrează în servicii pentru public. Un birou bine gândit, cu valenţele estetice dorite, poate asigura o parte din succesul discuţiei prin imaginea pe care o transmite“, mai spune Dan Andreşan.

Aceasta fiind filosofia, piesele semnate de Dada studio, cel puţin mesele, aduc un salt semnificativ faţă de tradiţionala masă cu patru picioare.

Paper Plane Table (foto sus) este un astfel de exemplu, interpretarea fiind atât de interesantă încât a intrat în selecţia de anul aceasta a Romanian Design Week, cel mai mare eveniment local dedicat domeniului.

„Numele acestui obiect sugerează provenienţa lui conceptuală“, spune Andreşan. Paper Plane Table a rezultat aproape din întâmplare, de la o axonometrie (proiectarea obiectelor din spaţiu pe un plan - n.red.) a unui avion de hârtie făcută de o colegă a biroului Dada studio.

„Am observat posibilitatea unui sprijin de masă, adică colţul cu unghi ascuţit de care prinzi un avion de hârtie. Planul mesei urma să fie planul conturat de aripi, iar întorcând mental în oglindă acestă formă, am văzut o siluetă foarte interesantă.“

Desigur, această împăturire de suprafeţe plane a necesitat un element de sprijin central.

„Acesta s-a materializat în piesa centrală, descentrată, de lemn. M-a atras foarte mult ideea unei împăturiri (folding) a unor suprafeţe plane albe care par că plutesc şi ating doar într-un punct pardoseala şi care, mai departe, se sprijină pe această piesă de lemn, grea ca imagine.“

Fabricarea nu a fost simplă pentru că a implicat o muncă intensă de dimensionare a formelor. Materialele folosite sunt tabla vopsită alb pentru piesele „împăturite“ ale mesei şi lemn pentru elementele de sprijin şi blat.

„Desigur ele pot varia, conceptul şi primele imagini generate pe calculator au fost cu blatul format din metal alb şi sticlă în părţile centrale. Această variantă este poate mai spectaculoasă pentru că poţi să vezi, stând la masă, înăuntrul acestui folding.“

The Edge sau Split Table (pagina alăturată) sunt alte „producţii“ ale studioului Dada, făcute la rândul lor dintr-o reaşezare a unor forme geometrice iniţial banale.

„De cele mai multe ori piesele apar intuitiv, prin relaţionare cu diferite alte imagini pe care le văd în cotidian. În arhitectură gândim spaţii, dar în design analizăm relaţia geometrică între diverse forme, plane. Îmi place să lucrez cu forme geometrice simple, care intersectate să dea obiecte interesante. Mă preocupă silueta, dar şi imaginea obiectului în spaţiu.“

Acum, Dan Andreşan are o nouă idee, o masă pliabilă sau mai bine zis extensibilă prin părţi pliabile.

„Este alcătuită din forme simple, cercuri, semicercuri. Realizarea ei va fi provocatoare pentru că îmi doresc secţiuni de material foarte mici, dar, în acelaşi timp, trebuie să funcţioneze toate părţile mobile. Căutăm balamale sau soluţii speciale de întrepătrundere a elementelor cu pivoţi, rulmenţi minimi ca dimensiune pentru sistemele de pliere.“

Până va fi gata acest nou proiect, câteva abordări noi vin de la Mobila Dalin.

„Faptul că suntem o familie de ingineri şi-a pus amprenta asupra modului în care este realizat mobilierul nostru. Pe lângă estetică şi material, avem în centrul viziunii noastre utilitatea produsului. Uităm prea des că menirea unui obiect este aceea de a ne fi util“, spune Dan Cotoi, administrator general al Mobila Dalin.

Tot el mai precizează că deşi vremurile se schimbă, masa rămâne un laitmotiv în mentalul colectiv românesc. Ori de câte ori au ocazia, românii se vor aduna împreună la o masă: duminica, de sărbători, cu ocazii speciale sau fără. În plus, în timp, masa a mai primit şi alte caracteristici: obiect de design, loc de relaxare ori, din contră, de muncă, sală de şedinţe sau cabinet psihologic. Toate aceste tipuri de întâlniri se întâmplă în mod cotidian în jurul unei mese.

„Împreună cu designerul Mihai Grama, am încercat să abordăm un nou concept de design pentru masa de living. Am renunţat la clasica idee cum că o masă are un blat şi 4 picioare şi, pentru că profilul nostru este de produse tapiţate, am venit cu ideea de a concepe o masă pe un soclu tapiţat. Aici vorbim de masa Oslo, dar şi de ideea de a tapiţa un blat pe care apoi l-am brodat, aşezând pe el o sticlă pentru protecţie şi funcţionalitate.“ Aici avem exemplu masa Teleorman.

Materialele preţioase nu au ocolit nici ele masa, după cum spun reprezentanţii Ethan Allen.

„În ultimii ani, locul de luat masa a devenit şi un spaţiu de socializare, locul unde familia şi prietenii se întâlnesc să depene întâmplările de peste zi. Totul se datorează amenajărilor open-space, la mare căutare în zilele noastre.“

Astăzi, livingul comunică cu bucătăria sau cu diningul, iar acest lucru nu face decât ca masa să se transforme într-un element central al amenajării, într-o piesă propulsată în vedeta amenajării, declară reprezentanţii brandului american de lux.

Tot ei mai spun că printre cele mai spectaculoase produse sunt cele lucrate manual, în America, finisate cu foiţă de aur sau argint şi cele cu design organic.  „Avem, de asemenea, şi mese cu baze absolut spectaculoase, realizate din adevărate sculpturi în metal“, completează reprezentanţii Ethan Allen.

Tot ei mai spun că atunci când alegem o masă, în primul rând trebuie să ţinem cont de materialul din care este realizată aceasta. Este ideal să ne îndreptăm atenţia spre un material durabil, care să reziste bine trecerii timpului (cum ar fi lemnul masiv). „În al doilea rând, este recomandat să alegem un

design atemporal, care să nu se demodeze repede.  Mesele clasice sunt piese atemporale, de care te bucuri o viaţă atunci când sunt lucrate din material de calitate.“

Apoi, atunci când alegi o masă ţine cont şi de spaţiul de care dispui. Mesele rotunde ocupă mai puţin loc, deci sunt ideale într-un spaţiu mai restrâns.

„Tot în acest caz este recomandat să alegi o masă extensibilă, dacă de regulă obişnuieşti să inviţi familia extinsă şi prietenii la cină.“

Iar dacă sunteţi indecişi, dar în căutare de schimbare, chemaţi-i pe cei apropiaţi la masa cea veche, subiectul de conversaţie fiind chiar viitoarea masă nouă.