Arts & Design

Clubul Control din Bucureşti va găzdui o galerie de artă. În fiecare lună, un nou artist va reinterpreta peretele-panou din curtea interioară a clubului

09 iul 2019 546 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Undeva în inima Bucureştiului, în apropiere de Cercul Militar, la doar câţiva paşi de Calea Victoriei, se găseşte de mai bine de un deceniu clubul Control, unul dintre cele mai cunoscute din Capitală, care seară de seară îşi deschide porţile pentru minţile creative ale oraşului şi pentru vizitatorii de peste hotare ai acestuia.

Începând cu 11 iulie, acelaşi club va găzdui şi o galerie de artă, mai exact peretele de la intratre al Control va deveni un “canvas” (pânză) de artă urbană open space, deschis zilnic şi aproape non-stop.

„Vrem să aducem împreună artişti vizuali şi branduri care simt că oraşul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4”, spun oficialii clubului.

În fiecare lună, un nou artist va reinterpreta peretele-panou din curtea interioară a clubului Control, susţinând un discurs început deja de alţi artişti despre modul în care poate fi exploatat spaţiul public în cadrul oraşului, la intersecţia dintre public şi privat.

„Melajul eclectic pe care îl creăm cu acest proiect va dura minim un an şi va completa un dialog cultural urban pe care l-am început acum 11 ani.”

Primul artist care va fi parte din proiectul Tag Your Ideas este Andreea Chirică, ilustrator şi autor de romane grafice. A publicat bandă desenată şi ilustraţie în publicaţii locale şi internaţionale precum The Guardian, Die Tageszeitung, LA Times, Re:public Sweden, Elle Romania. În iunie 2019, s-a aflat într-o rezidenţă artistică la Berlin unde a locuit şi desenat, timp de 30 de zile, într-un centru temporar pentru refugiaţi. De altfel, temele sociale, asupra cărora se apleacă cu un ochi subiectiv, dar necritic, sunt cele care îi formează cea mai mare parte a universului.

“Oraşul la picioarele noastre” - cum mi-am numit neoficial lucrarea - este o pledoarie vizuală pentru explorarea Bucureştiului indiferent dacă-i cu maşina, cu taxi, cu trotineta, bicicleta sau la pas şi pentru încercarea de a ni-l asuma ca parte din noi”, spune artista proiectului TAG YOUR IDEAS. Curatorul proiectului este Eugen Rădescu. El este manager cultural, curator şi teoretician, cu studii în ştiinţe politice (specializat în relativism moral şi etică politică).

Florin Oslobanu şi Andrei Alexandrescu sunt prieteni de circa 30 de ani şi sunt uniţi de pasiunea amândurora pentru muzică. De altfel, ideea clubului Control a apărut tocmai din iubirea pentru muzică bună. Acest proiect a fost pornit de Florin şi de un alt antreprenor – Jumbo, care după circa 9 luni – un an a decis să se retragă din afacere şi să îşi vândă participaţia. Atunci a intrat în poveste Andrei Alexandrescu, care avea încă de atunci şi care are în continuare activităţi şi în alt domeniu. El frecventa deja clubul ca fan, aşa că asocierea a fost naturală. Au urmat apoi alte proiecte precum restaurantele Shift şi Alt Shift şi braseria Berlin.

„Încă de la început, misiunea clubului a fost de a facilita accesul publicului din Bucureşti la ultimele tendinţe muzicale şi artistice din Europa şi din lume. Evident că un asemenea manifest a atras un un public tânăr, fidel, deschis către nou şi creativate. Considerat scena undergroundului bucureştean, Control adună la un loc publicul artsy, boem, intelectual-monden”, conchid oficialii clubului. Clubul este vizitat zilnic de câteva sute de persoane.