Arts & Design

Cititi in Dupa Afaceri: Pian, vin rosu si foie gras sau unde fugim de toamna

15 oct 2009 80 afişări
Din aceeaşi categorie
Pian, vin rosu si foie gras sau unde fugim de toamna

De la primele raze ale soarelui primavaratic si pana la venirea ploilor de toamna, peste orice oras care se respecta troneaza terasele. Le-a avut si Bucurestiul pe ale lui. Centrul vechi a fost de-a dreptul invadat. In plus, au fost gradinile de vara care au delectat privirile urbanilor avizi de natura. A venit toamna insa. Terasele si gradinile isi inchid portile pana vara viitoare. In locul lor au ramas ceainariile, librariile, cafenelele si toate celelalte locuri si localuri calde si intime in care sa te feresti de ploaie cu o muzica in surdina si un ceai fierbinte sau un pahar de vin rosu.

La ceainaria C'Arthe, de exemplu, va puteti bucura de arta, de carti si de o lista lunga de ceaiuri. Libraria de carte franceza s-a lansat la inceputul verii pe C.A. Rosetti la numarul 38, la intersectia cu Jean Louis Calderon. Primul care sugereaza caldura in acest loc este decorul. Lumina soarelui de toamna o completeaza pe cea de la veioze, tonurile mobilei aduc aminte de ceaiul de tei si de laptele cu cacao din copilarie iar cartile... cartile stau intinse pe rafturi si asteapta sa fie macar rasfoite. La toate acestea se adauga serviciile de ceai din ceramica pe care, daca aveti noroc, le puteti cumpara de la magazinul ceainariei. In acelasi spirit, puteti vizita libraria-cafenea de la Institutul Francez (IFB Carturesti) unde gasiti tot carte franceza, dar si filme si muzica frantuzeasca, in stilul caracteristic - "carte, ceai, muzica, dichis".

Apoi, sunt intotdeauna "refugiile" din Centrul Istoric. Unele mai noi, altele mai vechi, localurile din aceasta zona vor continua sa existe, chiar daca vara a trecut si terasele au fost, pentru moment, desfiintate. Unul dintre localurile recent deschise care merita vizitat este Sushi Ko, aflat pe Stavropoleos colt cu Smardan (fostul Market 8). Atmosfera este una japonezo-urbana. Japoneza pentru ca bucatarul e la fel de japonez ca meniul si urbana pentru ca amenajarea combina elemente traditionale din cultura mai sus amintita cu accente cat se poate de contemporane din Europa.

Daca sushi si sushimi nu sunt chiar prima optiune atunci cand vreti sa va adapostiti de toamna, puteti merge la Radisson Sas la brunch-ul unde gasiti, printre altele, preparate mexicane (din fructe de mare, dar nu numai) si indiene. Dupa ce toata vara a avut loc pe terasa, odata cu luna octombrie s-a reinaugurat servirea in interiorul hotelului.

Tot de curand s-a relansat si brunch-ul de la Intercontinental. Acolo unde se afla si piano-bar-ul Intermezzo, pentru un wiskey, un trabuc de dupa "five o'clock" si un blues acompaniat de pian.

Melancolia de octombrie se potriveste foarte bine cu muzica veche. Si, cum concertele in aer liber nu mai au acelasi farmec, Festivalul de Muzica Veche ce se anunta cu a patra editie va avea loc la Ateneu si la Sala Dalles. Intre 17 si 23 octombrie vor fi concerte de muzica clasica, preclasica, baroca, renascentista, medievala, bizantina si gregoriana. Sunt anuntati, printre altii, Petra Mullejans (vioara baroca), Hannelore Devaere (harpe istorice - gotica, spaniola si tripla) si formatia "Floripari" care va sustine seara de muzica poloneza veche Cracovia Mundi.

Coffee Cabinet este un loc tihnit cu parfum aristocrat de cafea si respect pentru tabieturile fine, un loc de rasfat in jurul unei cafele aromate sau la o sueta insotita de ceai englezesc. Localul nu seamana cu un local, ci mai degraba cu salonul unui conac boieresc de secol 19.

Nu este insa atat de impozant incat sa intimideze si sa-si piarda din aerul intim. In plus cafeneaua de pe Ion Mihalache (in apropierea Pietei Victoriei) gazduieste in fiecare vineri discutii despre cele mai recente aparitii de la editura Nemira.

Tot la categoria "cu parfum aristocrat" intra si delicateria Gourmandise Traiteur in incinta careia se afla si un mic restaurant cu bucatarie rece. Foie gras din Perigord, piept de gasca afumat, Jambon Blanc, caviar din Siberia si Iran, praline proaspete preparate artizanal din ciocolata Callebaut - sunt doar cateva dintre delicatesele cu care va puteti delecta aici.