Arts & Design

Carnavalul venetian de la Bucuresti

04 feb 2010 174 afişări
Din aceeaşi categorie

In perioada 6-16 februarie, viata parca se muta la Venetia, cu oamenii si mastile lor, muzica, dansul si petrecerile decadente care rasuna din palatele plutitoare ale orasului. Nu-i de mirare ca Bucuresti s-a mutat si el partial la Venetia, fie prin ofertele generoase ale agentiilor de turism, fie doar prin prezenta artistica.

De exemplu, expozitia de costume si obiecte de epoca "RetroRomania. Elegante romanesti 1850-1947", care a fost gazduita pentru cateva luni la Muzeul National de Istorie, s-a mutat, cu ocazia Carnavalului, in Muzeul Palatului Mocenigo din Venetia. Aceleasi exponate din colectia de costume si obiecte apartinand profesorului universitar Adina Nanu si secolelor XIX si al XX-lea vor fi expuse, asadar, pana in martie, si in orasul apelor.

Si invers... Bucurestiul la randul sau a adoptat principiile carnavalului de la Venetia. "Sa incalcam regulile societatii si sa incepem sa visam. Purtati o masca pentru ca sa va dezvaluiti adevaratul sine! Fie ca petrecerea noastra sa rasune pana la Venetia!"

Astfel ii anunta Facebook-ul pe cei care vor sa "patrunda misterele carnavalelor venetiene" despre petrecerea de sambata, 6 februarie, din clubul Gaia.

Cei care ar petrece Carnavalul in Bucuresti, dar nu sunt pregatiti pentru o astfel de extravaganta, nu trebuie decat sa faca un pic de research.

De exemplu, hainele adecvate pentru o seara de decadenta venetiana se gasesc in atelierul designerului George Neagu printre forme, materiale si culori surprinzatoare. Sau se pot cumpara de la magazinul Fusion al designerului Cristina Cernei, care se gaseste pe Lipscani.

In Fusion descoperi de la camasi dantelate (100 de lei) pana la rochii si paltoane (300-400 de lei) de epoca si teatru, pline de danteluri, nasturi auriti, fermoare si accesorii extravagante.

Iar mastile se gasesc pe site-ul costumatii.ro sau, pentru cei care vor sa-si deseneze propriile intruchipari, magazinele din pasajul Hanul cu Tei din Centrul Vechi vand masti albe, libere pentru interpretare.

Inainte de pregatirea pentru serile venetiene din Bucuresti ar fi indicat si un film potrivit, tot pentru documentare, despre masti, atitudini si fantezii vestimentare. La cinematografele din capitala ruleaza acum The Imaginarium of Doctor Parnassius care, chiar daca apartine Angliei victoriene, duce cu gandul si la atmosfera excentrica a Carnavalului.

Chiar si cei care pleaca din Romania vor avea ocazia sa guste putin din Venetia. Cei ce zboara in luna februarie cu Air France la clasele La Premiere si Affaires, vor putea admira de la inaltime si o expozitie video, cu lucrari de arta expuse in momentul de fata in Venetia. In "Galeria" situata pe puntea superioara a aeronavei va avea loc o vizita virtuala a expozitiei "Mapping the Studio: Artisti din colectia Fran'ois Pinault".

La Venetia aceasta expozitie include 300 de capodopere semnate de 60 de artisti.