Arts & Design

Care au fost principalele tendinţe în design în 2014 şi cu ce noutăţi vine 2015? Conceptul de mismatching va fi "noua ordine", spun specialiştii

29 dec 2014 2987 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie
În materie de design, mobilierul din lemn sculptat a fost cel care s-a impus în acest an, integrat în interioare în culori cât mai închise, incluzând aici chiar şi negrul, care a făcut notă discordantă cu decoraţiunile, cât mai vii şi cu motive florale.

„Mobilierul sculptat este fără îndoială operă de artă. E dincolo de meşteşug, e măiestrie. Atenţia s-a îndreptat şi spre pereţi, mult timp trecuţi cu vederea. Anul 2014 a readus tapetul în cameră, pe culori dramatice: negru şi gri. Decoraţiunile au înflorit, motivele florale şi botanice constituind principalul punct de plecare în alegerea pernelor deco, de exemplu“, spune Diana Şucu, general manager al Ethan Allen.

A fost de asemenea un an în care culorile metalice, argintiul şi auriul s-au îmbinat fericit şi au armonizat decorurile neutre. Cât despre micile accesorii, acestea au constat în statuete, vaze ori boluri realizate manual din ceramică, sticlă ori metale precum alama sau cuprul.

„Lămpile pot fi asemănate cu sculpturi luminoase, iar covoarele sunt realizate din materiale naturale, iar eleganţa perdelelor şi a draperiilor întregeşte atmosfera“, spune Diana Staicu, country manager al BoConcept. Lemnul este recomandarea ei pentru a crea o atmosferă cât mai caldă alături de lână, stofă sau piele.

Despre 2015 designerii spun că va fi anul clasicului reintrepretat, al tentelor industriale, al pieselor meşteşugărite, al interioarelor nefireşti, peste care vor pluti decoraţiuni în culori de albastru, roşu-violet ori verde, sau porţelanuri cu urme de fier. Nu va lipsi nici marmura, în timp ce amestecul de catifea şi mătase cu detaliile metalice industriale va sta la loc de cinste. Altfel spus, a venit vremea ca acele combinaţii exotice care până acum erau ocolite să înceapă să se contureze în casele cu stil, iar lipsa „asorteului“ să fie de fapt noua ordine din design.
 
„Noţiunea de misma­tching - lipsa „asor­teului“, a com­­binaţiilor ne­aştep­tate şi exotice cred că va prima (dintre tendinţe - n.red.). În acelaşi timp, cred că se valorizează din ce în ce mai mult meşteşugul, obiectele realizate manual cu respect faţă de materia primă“, spune Irina Pogonaru, manager al Photoliu, un business de design şi producţie de mobilier personalizat. Piesele de inspiraţie tra­diţională au fost „muza“ Irinei Pogonaru, care, prin scaunul Lana, s-a făcut remarcată la târgul 100% Design London de anul acesta atrăgând atenţia unor publicaţii pre­cum Vogue Living, The Wall Street Journal şi The New York Times.
 
Care sunt predicţiile ei pentru 2015? Un mix între stiluri, adică materiale tradiţionale şi noi, motive exotice sau etnice şi combinaţii surprinzătoare de texturi. Detaliile metalice, fie că este vorba de cele aurii, argintii, dar mai ales cele din bronz, vor aduce căldură interioarelor, iar suprafeţele oglindite şi marmura în nuanţe de alb ori gri vor continua să prindă amploare în designul de interior.

Omul modern, cu un stil de viaţă nomad, care are nevoie de eficienţă în orice context, va căuta piese multifuncţionale, care să îi asigure o mobilitate sporită, este de părere Mihai Gurei, proprietarul Intro, showroom de design din Capitală. De aceea, el spune că bibliotecile care acopereau rafturi întregi sunt înlocuite astăzi de rafturi minimale, pe care sunt aşezate cărţi sau obiecte diverse, amuzante, rareori cu adevărat preţioase. Astfel că dispar dulapurile imense iar hainele ies la vedere pe suporturi multifuncţionale.

„Pe de altă parte, acelaşi stil de viaţă ne face să ne ataşăm tot mai puţin de lucruri, şi în acest context e bine ca designul să iasă, uneori, din zona cuminte, safe. Şi aici mă gândesc, de pildă, la o zonă de lux “virusat“, ce a prins deja contur în 2014, şi cred că va continua să capete amploare: obiectele clasice, cu forme tradiţionale, capătă excrescenţe, detalii nefireşti, culori mai puţin convenţionale. Piese cu care să avem o relaţie mai personală şi pe care să ne dorim, până la urmă, să le aşezăm pe rafturile despre care vorbeam ceva mai devreme“, explică Mihai Gurei.