Arts & Design

Călătorii de nepreţuit. Castelul Schloss Elmau, un refugiu pentru artă şi lux. GALERIE FOTO

09 dec 2011 1548 afişări de Răzvan Popovici
Din aceeaşi categorie

Castelul Schloss Elmau, din Bavaria, a fost construit în 1916 ca refugiu pentru artişti, care veneau aici pentru a lucra şi a socializa. Între timp castelul a devenit un hotel exclusivist care a păstrat tradiţia culturală şi organizează în continuare concerte muzicale şi seri literare.

Ca să ajungem la Schloss Elmau am zburat până la München, iar de acolo am luat trenul. Am ajuns la castel într-o oră şi jumătate, timp în care trenul s-a strecurat destul de agil prin peisajul pitoresc bavarez, printre lacuri, şure şi bisericuţe. Am înţeles de ce marii pictori ai mişcării "Blauer Reiter" - Kandinsky, Münter, Jawlensky, Marc - au trăit şi creat în această zonă. Am ajuns apoi într-un mic sătuc de unde am fost recuperaţi de o maşină a castelului, cu care am urcat pe munte. La un moment dat pădurea s-a terminat abrupt şi am avut în faţă o privelişte ca în filmul The Shining al lui Kubrick: un versant copleşitor în faţa căruia apare Schloss Elmau, singuratic şi misterios.

Ca muzician apreciez conceptul de "luxury & cultural hideaway" care la Schloss Elmau e aproape de perfecţiune. Castelul deţine două săli de concert cu piane Steinway, o bibliotecă bogată şi un public elevat, primitor şi elegant. Serviciile sunt ireproşabile, iar peisajul e spectaculos. Am părăsit castelul doar ca să fac o incursiune, de altfel foarte aventuroasă, pe versantul din faţă.

Ai aici tot ce-ţi trebuie pentru o vacanţă exclusivistă. Pe lângă activităţile pe care le poţi face- de la yoga la golf, biking sau hiking, castelul a dedicat un corp întreg serviciilor de spa. Sunt mai exact 4 spa-uri unde poţi să te bucuri de piscine cu apă sărată, să ai parte de tratamente inedite sau să faci baie în iazul cu apă de cristal (doar pe timpul verii). Iar pentru o experienţă exotică merită încercat The Oriental Hamam- un salon de ceai şi alte două camere pentru baie şi tratamente, amenajate în stil oriental.

Experienţa gastronomică a fost la fel de surprinzătoare. În castel există mai multe feluri de restaurante- de la cucina italiana à la carte, live cooking, fondue restaurant, bistro, până la un Spa restaurant unde poţi să iei micul dejun în halat, în timp ce priveşti pe fereastră către munţii Wetterstein.

Mi s-a întâmplat să petrec câteva ore bune la masă, în compania unei cărţi sau a ziarului Süddeutsche Zeitung. Cele mai delicioase feluri de mâncare le-am degustat totuşi în restaurantul Luce d'Oro, aflat tot în castel, premiat cu o stea Michelin.

Schloss Elmau a fost dintotdeauna un loc de întâlnire al intelectualilor, antropozofilor, aristocraţilor etc. În fiecare seară are loc aici un concert, se recită poezii sau se organizează câte o întâlnire cu vreun scriitor sau regizor faimos. Gidon Kremer, Chick Corea, Martha Argerich, Herbie Hancock, printre alţii, sunt invitaţi constanţi ai locului.

De fiecare dată când revin la Schloss Elmau am impresia că revin acasă, nu numai din motive artistice, ci pur şi simplu pentru că am certitudinea că voi pleca de aici relaxat şi plin de energie pozitivă- un lucru vital pentru un muzician.