Arts & Design

Biblioteca devine obiectul cheie dintr-o casă, mai ales în vremuri de izolare. Ce soluţii ingenioase propun designerii pentru amenajări spectaculoase? Galerie Foto

26 iul 2020 1851 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Digitalizarea a transformat biblioteca dintr-un obiect monolit într-unul aproape cameleonic datorită designului modular. Ca o legătură cu trecutul, revin nuanţele de lemn foarte închise, iar soluţiile de iluminat sunt esenţiale pentru evidenţierea zonelor-cheie din bibliotecă. În ciuda acestor transformări însă, rolul bibliotecii este la fel de important în organizarea unei case, poate mai important ca niciodată, pentru că acest obiect spune povestea noastră, a fiecăruia dintre noi.

„Camera de zi este astăzi, în mod necesar, cea mai flexibilă zonă din casă, cea care trebuie să se adapteze cel mai mult la schimbările stilului nostru de viaţă, găzduind multe funcţii diferite în acelaşi spaţiu. Acesta este motivul pentru care designul modular este astăzi o tendinţă esenţială în lumea mobilierului, mai ales atunci când vorbim despre designul camerei de zi în general şi despre cel al bibliotecii în particular“, spune Livia Abrudan, marketing manager în cadrul Rovere Mobili.

Unul dintre cei mai importanţi factori care au înclinat balanţa spre designul modular al bibliotecii este digitalizarea şi felul în care acest fenomen a schimbat multe obiceiuri. Cititul nu face excepţie, multe dintre cărţile care populau bibliotecile transformându-se acum în fişiere online.

„În ultimii ani, de când digitalizarea intensă îşi spune cuvântul, devin din ce în ce mai rari clienţii care caută să mai cumpere o bibliotecă în sensul clasic. În 1993, designerul danez Morten Georgsen a venit cu o idee inovatoare, transformând masivele biblioteci în sisteme inteligente de perete, modulare, ce pot fi persnalizate uşor şi integrate, în funcţie de necesităţi, în fiecare spaţiu care are nevoie de depo­zitări de cărţi, amintiri, sculpturi sau fotografii“, spune Diana Staicu, fondatoarea Scandinavian Design House, concept-umbrelă de mobilă şi decoraţiuni care găzduieşte şi brandul BoConcept.

Odată cu această lejeritate structurală, biblioteca a cucerit şi noi întrebuinţări, în contextul în care destinaţia spaţiilor de locuit a devenit variabilă.

„Rafturile autonome, deschise, care servesc ca separatoare de cameră, devin din ce în ce mai mult o alegere populară în zonele de locuit cu plan deschis. Delimitarea spaţiului fără blocarea fluxului de lumină, lăsând câteva dintre rafturi goale, este o alegere inteligentă. Cadrul metalic combinat cu dulapuri închise de lemn creează o bibliotecă cu design original“, mai spune Livia Abrudan, de la Rovere Mobili. Mai mult, biblioteca nici măcar nu mai trebuie să fie pe podea, dispunerea pe verticală a spaţiilor de depozitare fiind una dintre soluţiile pentru a crea loc acolo unde suprafeţele nu sunt deloc generoase.

„Într-o lume în care multitasking-ul este norma şi fiecare centimetru de spaţiu de care dispui devine din ce în ce mai preţios, amenajările inteligente care «cresc vertical» sunt un mare trend. Unităţile modulare suspendate pe perete nu numai că economisesc centimetri pătraţi nepreţuiţi în micul apartament urban, dar îmbracă şi dau viaţă pereţilor. Deoarece nevoile de stocare se schimbă în timp, puteţi reduce sau chiar adăuga aceste unităţi modulare fără probleme, multe dintre aceste elemente elegante par să se îmbine cu aproape orice stil pe care îl aveţi în camera de zi“, completează reprezentanta Rovere Mobili.

În ceea ce priveşte cromatica, Diana Staicu recomandă culorile cât mai naturale, care să nu obosească vizual, precum nuanţe naturale de furnir, alb, gri deschis, grej etc.

Aici intervine însă şi o surpriză, pentru că aparent revin în tendinţe tonurile închise de lemn.

„Lemnul are o revenire uriaşă, esenţele care sunt în trend acum fiind cele întunecate şi dure. În plus, vedem un finisaj foarte natural, pentru a pune în evidenţă vene, noduri şi imperfecţiuni. Ne-am obişnuit de ceva vreme să ne ferim de tonurile întunecate. Poate pentru că, în mintea noastră, lemnul de culoare închisă era legat de un stil mai tradiţional şi clasic. Însă realitatea este că acum lemnul închis la culoare a revenit puternic în tendinţe şi îl vom vedea din ce în ce mai des“, spune reprezentanta Rovere Mobili.

Mai departe, combinaţiile de materiale pot aduce acea notă de excentricitate de care uneori simţim nevoia.

„Ultimele tendinţe în materie de design propun linii minimaliste şi combinaţii de materiale surprinzătoare. Astfel, ajungem să întâlnim materiale precum lemnul, sticla şi metalul în aceeaşi piesă de mobilier“, spune Octavia Bufan, marketing manager în cadrul producătorului de mobilă SomProduct.

Şi chiar dacă orice bibliotecă spune o poveste cât se poate de personală, există anumite reguli privind organizarea acestui spaţiu.

„Este recomandat ca pe poliţele din partea inferioară să aşezaţi obiectele mai grele şi în centru obiectele pe care le folosiţi cel mai des. Este important, dacă există foarte multe cărţi, să ţineţi cont că veţi avea un colţ multicolor pe care nu trebuie să-l încărcaţi mai mult cu diverse decoraţiuni stridente“, spune Diana Staicu.

În plus, stilul bibliotecii trebuie cumva să completeze personalitatea camerei care o găzduieşte.

„Trebuie să se ţină cont de stilul folosit în decorarea camerei în care urmează să fie amplasată biblioteca şi să se evite supraaglomerarea. Trebuie alese vizual câteva puncte de la care să pornească amenajarea şi să se ţină cont de regulile cromatice de bază pentru a obţine un efect vizual desăvârşit“, este de părere Octavia Bufan.

Dacă spaţiul nu vă permite o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, sunt câteva soluţii la îndemână.

„Puteţi apela la nişte mici corpuri de bază sau suspendate, la poliţe simple elegante, la diverse console sau etajere înguste. Trebuie doar să fiţi atenţi la recomandările producătorului privind asamblarea şi prinderea pe perete sau la gradul de încărcare al poliţelor. Dat fiind faptul că trăim într-o ţară cu risc seismic, recomandăm ancorarea bibliotecilor, folosind sisteme de prindere de siguranţă pe perete“, spune reprezentanta Scandinavian Design House.

Iar când totul este gata, alegerea unei soluţii potrivite de iluminat este exact lucrul care va scoate în evidenţă tot efortul de amenajere. Şi aici însă specialiştii au câteva sfaturi.

„Nimic nu se adaugă atmosferei unei camere precum conturul perfect şi strălucitor al unei biblioteci pline cu o parte din clasici sau cu amintirile familiei tale. Pentru a alege iluminarea LED perfectă pentru o bibliotecă, trebuie să ştiţi ce fel de temperatură şi luminozitate a culorii doriţi“, spune Livia Abrudan. Spre deosebire de becurile incandescente, LED-urile pot fi identificate la o anumită temperatură de culoare. Temperatura unui LED se măsoară pe scara Kelvin şi cu cât sunt mai mici numerele, cu atât este mai caldă lumina. Luminile reci au un pic de nuanţă albăstruie, în timp ce cele calde au nuanţe galbene.

„În timp ce aceasta ţine în mare parte de preferinţe, temperatura culorii pe care o alegeţi pentru iluminarea cu LED-uri a bibliotecii ar trebui să se îmbine perfect cu conţinutul său. Cărţile întunecate, cu piele, pot arăta mai bine dacă sunt iluminate cu tonuri mai calde, în timp ce obiectele de colecţie şi alte comori pot suporta grade mai reci ale luminii“, completează managerul Rovere Mobili.

Interesant este că, în ciuda tuturor transformărilor, biblioteca a rămas, poate, cel mai important element din structura unei camere, obiect creator de atmosferă şi ambasador desăvârşit al personalităţii noastre.

Şi este normal să fie aşa pentru că biblioteca spune povestea unică a fiecăruia dintre noi, în transformare constantă şi ea.