Arts & Design

Bancherul olandez Anthony van der Heijden, primul şef al ING pe piaţa locală, şi-a vândut o parte a colecţiei de artă românească pentru 330.000 de euro. GALERIE FOTO

04 feb 2019 1536 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Bancherul olandez Anthony van der Heijden, cunoscut în piaţă ca primul executiv care a condus operaţiunile ING în România la mijlocul anilor ’90, a vândut o parte din colecţia de artă românescă pe care o deţine în cadrul unei licitaţii Artmark. Bancherul a încasat 330.000 de euro pentru opere de artă realizate în perioada 1880 – 2000 ale unor artişti precum Grigorescu, Câlţia, Bernea, Baba sau Băncilă.

„Cu o rată de adjudecare de aproximativ 80 %, licitaţia colecţiei de artă românească a bancherului olandez Anthony van der Heijden a înregistrat o valoare totală de aproape 330.000 de euro. Licitaţia a implicat numeroşi paşi de licitare la lucrările de referinţă din colecţie, înregistrând un record de autor în cazul artistului Marin Gherasim (Drumul (Poartă) – 6.000 de euro”, spun oficialii Artmark.

Vedetele licitaţiei au fost operele: Care cu provizii (23.000 de euro) şi Ţărăncuţă (22.000 de euro) de Nicolae Grigorescu, Coloană (22.000 de euro) şi Poiana Mărului (12.000 de euro) de Horia Bernea, dar şi seria de 5 lucrări de Ştefan Câlţia care au însumat 60.500 de euro.

Anthony van der Heijden este primul şef ING Bank în România, bancă olandeză care a intrat pe piaţa locală în 1995.

Sub conducerea lui, ING s-a dezvoltat puternic în România. După expirarea mandatului ING l-a trimis la Budapesta, dar de acolo s-a întors rapid în România pentru a prelua conducerea băncii Ion Ţiriac aflată într-o situaţie extrem de dificilă la începutul anilor 2000. El a reuşit să întoarcă situaţia băncii, dar apoi a plecat pe neaşteptate după o discuţie cu Ion Ţiriac. De atunci el a mai avut câteva proiecte în România dar nu a mai preluat conducerea niciunei bănci locale. De peste un deceniu el a ieşit din peisajul bancar românesc, dar multă lume întreba unde mai este. Toată lumea îl ţine minte de la ING. El a fost considerat unul dintre cei mai buni bancheri care au activat în România.

Licitaţia Artmark a primei părţi a colecţiei de artă românească a bancherului olandez Anthony van der Heijden a avut loc în data de 31 ianuarie. Van der Heijden consideră că arta românească este încă subevaluată şi, prin urmare, o investiţie solidă.

"Ca orice colecţionar în căutare de oportunităţi, a trebuit să lupt împotriva dorinţei de a licita personal pentru o serie de picturi", spune el.

Potrivit lui, unele estimări pentru artişti români deja consacraţi sunt încă la o rată pentru care cu greu ai putea cumpăra în altă parte lucrări de început sau chiar afişe.

"Întrucât  Europa creşte împreună, preţurile pentru arta românească de prim rang se vor multiplica. Dacă m-aş fi aflat încă în perioada mea de colecţionism, probabil că aş fi fost un cumpărător la această licitaţie. Dar după ce am acumulat această colecţie în urmă cu zece ani, am ajuns în punctul în care ar fi trebuit fie să încep propriul meu muzeu, fie să vând.”

El adaugă că Olanda, ţara unde locuieşte acum, nu este locul cel mai potrivit pentru un muzeu al artei româneşti, astfel încât a simţit că sosise timpul pentru ca această colecţie şi capodoperele sale să vină acasă.

„Oamenii mă felicită pentru succesul acestei licitaţii, dar valoarea vânzărilor şi veniturile obţinute sunt simple numere. Nu le poţi atârna pe un perete. Atât soţiei mele, cât şi mie ne va fi cu siguranţă dor de o parte dintre aceste picturi. Au reprezentat o parte din viaţa noastră. Cu toate acestea, mi-a plăcut să văd că România a manifestat un interes clar pentru propria sa artă.” Acesta este singurul lucru care îl motivează să-şi continue planul de a scoate ceva mai târziu în acest an la vânzare şi cea de-a doua parte a colecţiei, în care se regăsesc câteva capodopere unice şi preferinţe personale de care, în acest moment, „nu am putut să mă despart cu uşurinţă."
Reprezentanţii Artmark spun că sunt rare ocaziile când un număr atât de mare de picturi româneşti din perioada anilor 1880 - 2000 sunt aduse împreună spre vânzare. „Artişti precum Grigorescu, Câlţia, Bernea, Baba, Băncilă şi alţii au dovedit valoarea lor ca investiţie, fapt ce defineşte în cele din urmă calitatea pictorilor şi a muncii lor.”

Anthony Van der Heijden şi-a construit colecţia pe parcursul mandatului de CEO al ING Romania şi mai târziu al Băncii Ţiriac în anii 1990 şi începutul anilor 2000, când foarte puţini oameni erau interesaţi de arta locală.

„Am avut un adevărat interes pentru scena de artă de aici şi am vizitat mulţi artişti, cumpărând cele mai bune lucrări direct de la ei. Deşi licitaţia a fost un succes, cred cu tărie că cea mai mare parte a artei româneşti este încă mult subevaluată. "