Arts & Design

Au pornit la drum într-un garaj care stătea gol şi nefolosit. Au luat singura găleată de vopsea pe care au găsit-o şi au vopsit garajul cu ea, în galben. Aşa a apărut Garajul Galben - un atelier de mobilier din Timişoara care realizează piese unicat

02 mar 2020 3681 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Au pornit la drum într-un garaj, în urmă cu şase ani. Garajul stătea gol şi nefolosit, iar ei aveau idei, aveau energie şi nevoie de un loc în care să şi-o exprime. Aşa că au luat singura găleată de vopsea pe care au găsit-o rătăcită şi au vopsit garajul cu ea. În galben. Şi aşa a apărut Garajul Galben - un atelier de mobilier de mici dimensiuni din Timişoara care realizează piese unicat şi provocatoare.

Radu Piloca şi Dragoş Jivan au fost colegi de Facultatea de Arhitectură, secţia Mobilier şi Amenajări interioare. S-au făcut designeri, fiecare cu propria viziune, fiecare cu propriile idei, dar cu o dorinţă comună de a avea un atelier al lor. „În Garaj vei găsi mereu pe ce să stai, pe ce să-ţi pui cartea preferată şi ceaşca de cafea sau, de ce nu, «ciudăţenia aia» pe care o vor dori toţi prietenii tăi”. Aşa îşi descriu cei doi atelierul pe pagina de Facebook.

La început, micile obiecte pe care le făceau în garaj erau doar o activitate de weekend sau pentru timpul liber din cursul săptămânii, atât cât le permitea facultatea. Erau obiecte care integrau mai multe zone ale designului, însă ulterior s-au axat doar pe piese din lemn.

„Povestea a devenit mai serioasă în ianuarie 2019, când am închiriat o hală spaţioasă şi am început să investim în materie primă şi scule. Până în momentul de faţă, am investit undeva între 7.000 şi 8.000 de euro”, spune Radu Piloca.

El se ocupă de atelier – denumit în continuare, generic, Garajul Galben - împreună cu asociatul său, Dragoş Jivan, care i-a fost alături încă de la început. Recent, în garaj... pardon, în echipă s-a alăturat şi Ştefania Dănilă, fostă colegă de facultate cu cei doi. Au împreună o sumă de îndeletniciri şi aptitudini care îi ţin uniţi de ani întregi, precum pasiunea pentru designul de obiect, pentru restaurarea de mobilier, reparaţii şi personalizare de biciclete, refuncţionalizarea obiectelor, dragostea pentru fotografie şi arhitectură. Şi, în general, tot ce ţine de artă.

Hala de producţie a celor trei tineri se află, în acest moment, în afara Timişoarei, în apropierea şoselei de centură. De acolo, ies gata finisate mese care mai de care mai trăsnite, în forme nebănuite, diverse corpuri de mobilier confecţionate din lemn, suporturi pentru sticlele de vin şi alte obiecte de decor şi uz casnic.

„Ţintim să creăm propriile concepte şi obiecte unicat, pe care clienţii să le achiziţioneze. Luăm în considerare şi varianta de comenzi venite din partea clientului, dar nu ne bazăm pe asta”, spune Dragoş Jivan.

Un suport pentru sticlele de vin, de pildă, costă 300-400 de lei, în vreme ce o masă „cu un twist”, din lemn de nuc sau de stejar, ajunge să coste de la 500 la 1.500 de euro. Una dintre piesele de rezistenţă ale celor trei designeri este Muzikia, o creaţie compusă din trei esenţe de lemn – stejar, nuc american şi carpen, pe cadru metalic tratat doar cu lac transparent pentru a scoate în evidenţă textura neprelucrată a metalului. Piesa este folosită ca suport pentru boxe, pentru pick-up ori pentru discuri.

Tot mobilierul este realizat din lemn masiv, de esenţă superioară. Tot de esenţă superioară sunt şi clienţii în casele cărora ajung să stea obiectele meşteşugite de Radu, Dragoş şi Ştefania. Cei care ţin pe umeri un garaj întreg. Garajul Galben.