Arts & Design

Asus B53J - Să trecem la afaceri

11 nov 2010 51 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie

Piaţa laptopurilor profesionale este o nişă tratată cu atenţie de câţiva producători IT - HP, Lenovo sau Dell. Acest tip de laptopuri, adevărate workstation-uri portabile, trebuie să întrunească câteva condiţii importante: să aibă o configuraţie puternică care să poată satisface orice exigenţă, să asigure un grad superior de securitate pentru datele stocate şi, neapărat, să fie prezentabil şi cât mai asortabil unei întruniri de business. De curând, prin noua serie B, Asus atacă şi el acest segment cu modelul B53J.

Designul este primul factor care îţi atrage atenţia la el. Îmbrăcat în aluminiu mat şi negru pe aproape toate suprafeţele, cu finisaje de calitate, un aspect de business, serios, elegant, cu linii drepte, geometrice, acesta arată aşa cum ar trebui să arate orice echipament de acest tip. Nu lasă niciun element fantezist să-i îndulcească aspectul, respiră business prin toate elementele sale vizuale şi este dedicat exclusiv mediilor de afaceri.

Configuraţia cu procesorul Intel Core i5 M450 la 2.4 Ghz plus cei 4 GB de RAM sunt un garant al funcţionării la parametri superiori. Office-ul, navigarea pe internet, programele de business, clienţii tip CRM sau ERP sunt programe pe care le poate executa şi rula fără nicio ezitare. Placa grafică ATI HD5470 îi extinde aria de influenţă şi în aplicaţiile grafice, foto sau video, ceea ce-l face să fie o posibilă alegere pentru cei din aceste domenii. De asemenea, caracteristicile lui tehnice sunt compatibile şi cu divertismentul multimedia full HD, chiar dacă în mediile în care activează nu este loc pentru distracţie. Interesant este şi suportul pentru tehnologia EyeFinity, prin care se pot conecta încă două monitoare, pentru extinderea la maximum a posibilităţilor de afişare a informaţiilor vitale de business.

Ecranul LED cu diagonala de 15,6 inchi este mare, generos, luminos şi este acoperit cu un filtru mat care atenuează reflexiile deranjante în mediile luminoase. Totuşi, cred că ar fi fost utilă o rezoluţie mai mare, cei 768 de pixeli pe înălţime fiind cam puţini la număr. Chiar dacă este un echipament cu o suprafaţă generoasă, tastele mi-au părut puţin înghesuite, în special cele numerice şi cele direcţionale. Touchpad-ul este unul de calitate, răspunde bine la atingerile tactile, iar cele două butoane dedicate sunt confortabile la utilizare. Folosit pentru activităţi tipice de office şi navigare pe internet, fără excese multimedia HD, am avut parte de aproape 3 ore de utilizare, cu wireless-ul activ.

Pentru că este o serie de laptopuri dedicată aplicaţiilor de business, securitatea datelor, al treilea criteriu pe care l-am amintit încă din primele rânduri, reprezintă un aspect important pe care cei de la Asus nu l-au neglijat. Astfel, avem la dispoziţie o carcasă rezistentă la şocuri, chiar şi la căderi accidentale. De aici poate şi aspectul masiv, carcasa fiind bine rigidizată cu o structură metalică suplimentară, pe care nu o găsim la laptopurile comune. Tastatura poate face faţă cu succes unei cantităţi de 120cc de lichid vărsat din greşeală, iar datele de pe HDD sunt protejate cu un sistem AntiShock.

De asemenea, putem avea la dispoziţie cititor de amprente, acces prin SmartCard şi chiar TPM (Trusted Platform Module), modul care permite criptarea datelor de pe HDD.

Datele confidenţiale pot fi şterse definitiv printr-o aplicaţie dedicată, numită Asus Secure Delete, accesibilă în Explorer.

Seria B de portabile Asus beneficiază şi de noul "Green Design", cu o construcţie modulară care permite înlocuirea piesei defecte. În plus componentele utilizate nu conţin substanţe interzise care ar putea avea efecte negative asupra mediului înconjurător.

Modelul B53J va fi disponibil din această lună la un preţ de 4.849 Lei.

Caracteristici tehnice

Concluzii
Pro

Contra