Arts & Design

Despre artă în vremea tehnologiei: Două tinere au pus pe picioare One Night Gallery, un proiect prin care promovează artişti contemporani „prieteni“ cu tehnologia. Scopul este să ducă arta la un nou nivel, în era 3.0

12 nov 2018 199 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie
Tehnologia, infiltrată în artă şi împletită cu inovaţie, este firul roşu al unui proiect pus pe picioare de două tinere care au studiat, la început individual şi mai târziu împreună, legătura dintre cele trei elemente. Sorina Top­ceanu şi Mădălina Ivaşcu sunt fondatoarele One Night Gallery, un proiect prin care promovează artişti contemporani „prieteni“ cu tehnologia şi adaptaţi noilor „rigori“ ale publicului.
 

 

Cercetează zi de zi site-uri precum Behance (un agregator de platforme prin care artiştii se promovează) şi răscolesc continuu Insta­gramul, în căutare de talente noi, al căror „vibe“ rezonează cu tinerii - sau nu neapărat - pentru care arta a căpătat noi valenţe. Istoricul celor două fondatoare ale One Night Gallery a contribuit la creionarea acestui concept, Sorina Topceanu având experienţă în zona industriilor creative, prin proiecte precum Romanian Design Week, iar Mădălina Ivaşcu organizând proiecte care implicau realitatea virtuală. Astfel a luat naştere un concept care aduce publicului atât experienţa de galerie, cât şi posibilitatea de a experimenta arta şi în alte medii tehnologice. Expoziţiile au loc o dată pe lună, de fiecară dată în alt loc şi semnate de alt artist.

„Am pornit de la dorinţa de a promova artiştii vizuali români, selectându-i pentru ediţiile noastre de fiecare dată din zone diferite şi cu stiluri cât mai variate. Ne dorim ca, în mod continuu, să adăugăm noi elemente din zona tehnologică. Ne-am propus să devenim o punte între artist şi public, provocând pe de o parte artiştii să folosească noi instrumente de storytelling digital şi, pe de altă parte, publicul să interacţioneze diferit cu arta“, explică Sorina Topceanu.

De la lansare şi până acum, în portofoliul One Night Gallery s-au adunat nume precum Paul Dersidan - designer grafic, Bianca Dumitraşcu - designer, Sweet Damage Crew - o trupă de artişti care fac graffiti, dând un suflu nou mai multor clădiri cenuşii din Capitală, Livia Fălcaru - ilustratoare şi designer grafic, Raluca Băraru - ilustratoare pasionată de realitatea virtuală şi de videomapping, Victor Fota - artist vizual, creator de picturi în ulei care sugerează introspecţia, şi Kitră - artist plastic al cărui element definitoriu în artă este culoarea. Toţi au în comun dorinţa şi capacitatea de a insera tehnologia în operele lor, creând astfel expoziţii neconvenţionale.

„Am avut o surpriză plăcută în august, când am fost invitaţi de către partenerii noştri de la Aural Eye (proiect de video mapping şi artă digitală - n. red.) să fim co-curatori la festivalul de arte vizuale pe care îl organizează la Braşov, Aural. Am organizat o expoziţie-capsulă cu cei şase artişti pe care îi expuseserăm până în luna august şi am devenit, din prima zi a festivalului, unul dintre punctele principale de atracţie“, spune Sorina Topceanu.

De la o ediţie la alta, publicul One Night Gallery se extinde şi la fel şi gama de artişti din care cele două tinere pot alege, talente din domenii conexe care duc arta la un nou nivel, în era 3.0.

În luna septembrie de exemplu, a fost rândul lui Kitră să se alăture proiectului. Pe numele real Nicolae Duţă, Kitră - botezat aşa de prietenii care îl invitau la bere în liceu şi cărora le spunea că renunţă la ieşiri în oraş pentru a strânge bani de facultate - şi-a concentrat întreaga operă în jurul culorilor. Vesele, aprinse, clare, luminoase, genul celor preferate de copii, după cum el însuşi spune.

„Îmi place să mă joc cu culorile şi, deşi la început era doar un hobby, între timp a devenit un mod de viaţă. De cele mai multe ori, oamenii îmi spun că au un proiect şi că vor să-i ajut să-l realizeze“, povesteşte Kitră. Aşa a ajuns să facă picturi murale şi să personalizeze colecţii de produse din ceramică, veselă, mobilier, maşini, jucării, sacoşe de pânză. A lucrat cu ING, pentru amenajarea unei părţi din sediul de pe bulevardul Iancu de Hunedoara, cu Red Bull sau cu Samsung, şi s-a ocupat chiar la festivalul Untold de o activare, adică un proiect prin care publicul este „activat“ să participe.

„În ultimii ani, am lucrat mult street art, design pentru jucării şi design grafic. Acum mi-e dor să pictez. Am câteva tablouri ale mele, iar momentan lucrez la o serie de pânze, deoarece mă interesează zona de galerie şi vreau să am suficiente lucrări pentru o expoziţie mai amplă“, spune Nicolae Duţă (Kitră).

De un an, locuieşte la Berlin, unde continuă să se implice în proiecte artistice şi unde a avut chiar o expoziţie personală, pe lângă alte proiecte pe care le-a finalizat în Lodz (Polonia) sau Viena (Austria). Are 37 de ani şi de opt ani se ocupă intens de artă, după ce a decis să urmeze un master în arte vizuale la UNARTE (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti). A fost tâmplar în Târgovişte - oraşul său natal, vânzător la tarabă, operator bingo, şi a început prin a-şi desena pe hârtie modelele de încălţăminte sport pe care şi le dorea, însă pe care nu şi le permitea. Astăzi, arta nu mai e nici hobby, nici necesitate, ci pur şi simplu pasiune. „Şi dacă ar fi să fac altceva ca meserie, nu aş putea renunţa la artă, deoarece am dedicat prea mult educării mele din punct de vedere vizual. Mă inspir de pe Instagram, de la televizor, de la magazinul din colţ, de pe stradă. În ziua de azi, totul este foarte vizual, vedem reclame, logouri, imagini peste tot. Sunt foarte atent la lumea din jur“, povesteşte Kitră.

Proiectul pentru care a fost cooptat de One Night Gallery a fost amenajarea unei expoziţii în cadrul complexului de clădiri de birouri Green Court din nordul Bucureştiului, complex deţinut de compania imobiliară Globalworth. Timp de două săptămâni, a lucrat la desenarea treptelor şi a altor elemente care au fost instalate în complex, iar un animator grafic a creat jocuri de lumini şi de culoare pentru a pune în valoare desenele lui Kitră. În plus, prin intermediul unei aplicaţii, desenele lui Kitră puteau fi scanate cu un smartphone, iar pe ecranul telefonului acestea deveneau secvenţe colorate în mişcare. Expoziţia a fost păstrată timp de două săptămâni, până la jumătatea lunii octombrie, ca parte a unui proiect mai extins prin care Globalworth vrea să promoveze arta în birourile sale.

„Globalworth Art & Tech District este o iniţiativă culturală care vrea să promoveze tinerele generaţii de artişti români, prin tehnologii emergente. În acest fel, vrem să dăm viaţă clădirilor de birouri, care, de obicei, după ora 19, rămân doar spaţii tăcute“, spune Georgiana Oltenescu, director de marketing şi comunicare la Globalworth. De altfel, într-o altă clădire a aceluiaşi dezvoltator imo-biliar, Globalworth Tower, a avut loc şi ediţia One Night Gallery dedicată lui Victor Fota, constând în expoziţii şi demonstraţii de realitate virtuală (VR) şi realitate augmentată, prin care operele pot fi scanate, iar picturile primesc proiecţii de lumină care le animează în faţa publicului.

Peste o mie de oameni au venit să vadă operele lui Kitră la Globalworth Green Court în prima seară de expoziţie. Mulţi dintre ei au stat toată noaptea să admire instalaţiile luminoase îmbinate cu imaginaţia creatoare şi cu muzica în ritmuri contemporane. Iar experienţa s-a repetat, până acum, la toate ediţiile One Night Gallery.

„Ne dorim să le oferim artiştilor un context în care să-i sărbătorim, să se bucure de ceea ce creează şi să avem în viitor prima galerie de lucrări virtuale realizate de artişti români, create într-un nou mediu“, dezvăluie Sorina Top­ceanu scopul acestui proiect.