Arts & Design

Aromă de interior

08 oct 2013 526 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Pentru a da spaţiului în care locuiesc sau lucrează nota supremă de personalizare, proprietarii folosesc mai nou  varianta „de casă“ a propriului parfum de piele.

Aroma unei încăperi este la fel de importantă ca modul în care aceasta arată, iar proprietarii de restaurante şi de magazine au fost primii care au folosit această filosofie pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a-i face să-şi deschidă sufletele şi buzunarele. Indiferent că sunt situate pe Calea Victoriei sau pe bulevardul parizian Saint Germain, magazinele de lux miros bine de la intrare până la ultima cabină de probă.

Acum acelaşi efect se doreşte şi în spaţiile private, pentru personalizarea casei. Indiferent că materialul şi culoarea canapelei au fost alese după propriul gust sau că vechiul cufăr aşezat în dormitor, moştenit din generaţii, a fost recondiţionat după propriile cerinţe, nimic nu poate exprima mai bine personalitatea proprietarului decât un parfum de casă inspirat după parfumul propriu.

Astfel că nu este de mirare că branduri de lux din parfumerie au trecut frontiera trupului şi au creat versiuni de ambient ale parfumurilor iniţial concepute pentru a fi pulverizate pe corp. Diptyque, L’Artisan Parfumeur, Francis Kurkdjian, Roja Parfums, Miller Harris sunt doar câteva dintre casele de lux care au spart tiparele parfumeriei clasice şi au creat pentru iubitorii de lux fie lumânări parfumate care odată aprinse emană în încăpere parfumul preferat al proprietarului, fie odorizante de cameră şi hârtie parfumată, al căror preţ poate depăşi 100 de euro. Mai mult, există parfumerii care merg atât de departe pentru a exprima personalitatea proprietarilor încât creează arome „bespoke“ pentru casă, iar una dintre acestea este MiN Apothecray & Atelier din New York.

Cel care a revoluţionat parfumurile de ambient este nimeni altul decât Francis Kurkdjian, tânărul geniu al parfumeriei moderne. El s-a aventurat pentru prima oară în crearea esenţelor de ambient în 2008, când a primit misiunea de a umple fântânile de la Versailles cu bule parfumate, aromând astfel aerul cu iz de pepene şi mere, fructele preferate ale regelui Ludovic al XIV-lea.

La câţiva ani distanţă, Kurkdjian a lansat parfumul APOM (A piece of Me) inspirat de călătoria sa în Liban. APOM este un parfum elegant în care notele de floare de portocal şi cele de ylang-ylang se îmbină armonios cu cele lemnoase. Colecţia APOM are disponibilă şi hârtie parfumată în aceleaşi arome şi chibrituri, potrivite pentru o cameră de zi în care aromele încarcă spaţiul cu energie. Colecţia este disponilă şi în România, în magazinele Beautik Haute Parfumerie.

Pentru domni, Frederic Malle, unul dintre cele mai cunoscute nasuri din industria parfumurilor, a creat lumânarea numită explicit Chez Monsieur, adaptând astfel principiile aromelor fine pentru ceară. Lumânarea Chez Monsieur are drept sursă de inspiraţie momentele pe care Frederic Malle le-a petrecut în copilărie în camera de citit a bunicului său, aromele cele mai pregnante fiind cele de lemn preţios, tutun şi cărţi. Produsul este disponibil în parfumeriile Madison din Bucureşti.

Casa Roja Parfums a incapsulat în ceara unei lumănări aroma parfumului Amber Oud, de inspiraţie arabă, cald şi pudrat. Odată aprinsă, lumânarea împrăştie în camera de zi un parfum distins şi sofisticat de ambră, parcă reconstituind atmosfera misterioasă din camera de tabiet a femeilor orientale. Aroma completează perfect un interior cu o canapea somptuoasă şi mobilier din lemn masiv. Produsul este disponibil în parfumeriile Madison.

Casa de parfum Diptyque a dus însă la artă parfumul de ambient, producând colecţii de lumânări parfumate inspirate fie din parfumuri de piele, fie din experienţele proprii ale maeştrilor parfumieri. Pentru living este recomandată aroma spray-ului de cameră Diptyque Figuier, foarte apropiată de notele parfumului Philosykos, ce intensifică calităţile smochinului, căldura scoarţei, prospeţimea frunzelor şi seva lăptoasă a fructelor sale. Este asemeni unor suveniruri din vacanţele pe Muntele Pelion din provincia grecească Thessaly. Pentru dormitor sunt recomandate lumânările Diptyque Tubereuse Red.

Sticla acestor lumânări este realizată manual de maeştrii sticlari şi permite luminii să-i depăşească graniţele. Odată ce se răceşte, sticla îşi definitivează culoarea finală. Produsele Diptyque sunt disponibile în parfumeriile Beautik Haute Parfumerie.

Însă poate una dintre cele mai curajoase creaţii este cea a lui Lyn Harris, unul dintre parfumierii casei Miller Harris, care a adus inspiraţia mediteraneană în parfumerie, dar şi în bucătărie. Uleiurile aromate produse de Miller Harris au la bază uleiuri de măsline de calitate, la care Lyn a adăugat propria combinaţie de extracte de portocale, ierburi şi mirodenii care nu doar miros bine, dar au şi un gust bun.