Arts & Design

Acer Revo cu nVidia ION, construit pentru High Definition

01 oct 2009 80 afişări
Din aceeaşi categorie

La putin timp dupa lansarea netbook-urilor si-a facut aparitia si conceptul de nettop. Acesta este tot un sistem ieftin, de data asta de tip desktop, dar cam cu aceeasi putere de procesare si caracteristici tehnice pe care le au si suratele lor portabile. Ambele concepte sunt astfel construite incat sa asigure accesul la aplicatiile de baza pe care le-am putea utiliza zi de zi si in principal accesul la internet. Sunt sisteme destul de ieftine, care au dimensiuni destul de mici pentru a putea fi purtate cu usurinta in cazul netbook-urilor sau asezate foarte simplu in spatii mici in cazul nettop-urilor. O hiba destul de importanta a lor este lipsa unei placi video dedicate care sa asigure puterea de procesare grafica necesara rularii continutului video de ultima generatie, HD sau chiar full HD. Intre timp, cei de la nVidia au creat o platforma mult mai capabila din acest punct de vedere. Unul dintre producatorii care au adoptat-o rapid a fost Acer, rezultatul fiind modelul Aspire Revo.

Este un device care impresioneaza prin dimensiunile mici, nici nu ai zice ca ai un sistem desktop la dispozitie. Are un aspect modern cu un design placut, finisari si materiale ale carcasei de calitate superioara, asa ca poate fi asezat fara nicio retinere atat in camerele de tineret cat si in living-uri. Nici nu ocupa mult spatiu, astfel ca poate fi amplasat aproape oriunde, atat langa monitor sau televizor cat si atasat in spatele acestora pentru ca dispune de un sistem de prindere compatibil cu standardul VESA.

Cu ce si au adus aportul cei de la nVidia la acest sistem? Pai eu zic, cu partea cea mai importanta. Platforma lor hardware are trei atuuri principale:

1. Este compatibila cu ieftinele procesoare Atom, astfel ca echipamentul are un pret mai mic;

2. Are dimensiuni extrem de reduse, printre cele mai mici la ora actuala, astfel ca se pot obtine sisteme din ce in ce mai minuscule;

3. Aceeasi micro platforma are si un chipset grafic, 9400, destul de puternic, chiar mult superior celui standard de la Intel, 945-le cu care eram obisnuiti si care nu ne oferea experienta completa de care aveam nevoie.

Astfel ca, pe acest sistem, cu ajutorul acestei tehnologii, am rulat fara nici cea mai mica problema atat fisiere video full HD in 1080p de tip MKV sau AVI-HD cat si pe cele pe care le-am "produs" in vacanta sau la diverse evenimente cu camere video HD, in formate AVCHD cu extensia MTS, si aceastea tot in aceeasi rezolutie maxima - 1920x1080 pixeli. Este primul echipament din categoria lui care mi-a oferit aceasta posibilitate, videoclipurile high definition ruland fara blocari, intreruperi sau fara sacadari deranjante vizual. Dura putin pana erau "incarcate" de catre Windows-ul Media Player, nu foarte mult, maxim 5 secunde la cele in 1080p, dupa care rulau exemplar.

Aceeasi putere de procesare grafica ne asigura suport si pentru gaming, poate nu pentru ultimul Need for Speed sau viitorul Avatar, dar indeajuns pentru jocuri chiar de generatie mai noua cum ar fi Wall-E sau Ice Age, jocuri pe care piticii nostri le-ar devora pe ecranele mai mari ale televizoarelor HD.

In afara unei unitati optice, careia unii dintre noi i-ar simti lipsa, avem la dispozitie o multitudine de alte posibilitati de accesare a diverselor tipuri de fisiere, atat prin numarul mare de conectori cat si prin vitezele superioare de transfer. Astfel, avem la dispozitie 6 porturi USB si unul e-Sata pentru a conecta cam tot ceea ce am avea noi nevoie, atat unitati de stocare externa, cat si diverse periferice, si tot ne vor mai ramane porturi libere. Pentru transferul prin intermediul retelei vreau sa remarc porturile Ethernet Gigabit si Wi-Fi-ul de tip N, cele mai rapide medii ieftine la ora actuala, care pot asigura copierea in timpi cat mai scurti a voluminoaselor fisiere HD. Pun accent pe modulul Wireless incorporat, util acelora care nu vor sa le fie deranjata privirea de fire de retea intinse prin casa.

Legat de partea de utilizare ca si un sistem de tip office, pe care sa ne putem desfasura activitatea cu citirea si editarea documentelor, accesul la internet, e-mail, mesagerie instanta, acesta s-a descurcat la fel de bine, toate programele ruland in parametri normali, fara blocari de sistem. Experienta placuta si in acest context, de business, este asigurata si de memoria RAM de 2GB, destula pentru incarcarea simultana a mai multor programe.

Acer-ul Revo poate fi HTPC-ul pe care multi si-l doresc in sufragerie in tandem cu un televizor cu o diagonala cat mai mare, ascuns in spatele lui sau asezat frumos langa pentru a starni invidia prietenilor. La fel de bine poate fi si sistemul ieftin pentru birou care poate ajuta la reducerea cheltuielor legate de infrastructura IT datorita prezentei modulului wireless sau pe cele administrative legate de chirie pentru ca poate ocupa, neverosimil, un spatiu egal cu zero cand este atasat in spatele monitorului.

Poate fi gasit la un pret in jurul a 1.500 Lei pe www.emag.ro

www.imidoresc.ro

Configuratie

Procesor: Intel Atom 230 la 1.6 GHz

Placa de baza: nVidia Ion

Placa grafica: nVidia GeForce 9400

Memorie Ram: 2 GB

HDD: 160 GB

Retea: 10/100/1000 Gigabit Ethernet, 802.11 b/g/Draft-N

Placa de sunet: 7.1 High Definition audio

Conectori: jack casti si microfon, eSATA, VGA, 6 USB 2.0 ports, HDMI

SO: Windows Vista Home Premium preinslatat

Pro

3 Puterea de procesare grafica

3 Sistem aproape complet intr-o carcasa mica

3 Se poate atasa in spatele monitorului sau televizorului

3 Are Wi-Fi

3 Are sistem de operare upgradabil la Windows 7

Contra

7 Nu are unitate optica

7 Pretul un pic mai mare decat al concurentilor