După Afaceri

Cum arată Bucureştiul prin ochii unora dintre cei mai longevivi expaţi? Astăzi povestim cu Frank Wagner, executivul german care conduce operaţiunile locale ale Lidl. "Bucureştiul este un oraş al constrastelor, însă tocmai acesta cred că este şarmul lui"

12 oct 2020 469 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Frank Wagner, executivul german care conduce operaţiunile locale ale Lidl, locuieşte în România din 2008 şi este căsătorit cu o româncă împreună cu care are o fetiţă. S-a mutat în urmă cu 12 ani pe piaţa locală, însă primul său contact cu ţara a fost în 1979 când a venit cu părinţii într-un concediu la Constanţa.

Când a revenit în România în 2008, el lucra pentru lanţul de magazine Penny, parte a grupului german Rewe. În 2013, s-a întors la Lidl, „prima sa dragosteì, după cum spunea anterior, pentru care lucrase începând din 1999. Din poziţia preluată atunci a fost responsabil de vânzări şi logistică şi era preşedinte al consiliului de conducere. În decembrie 2015 a acceptat funcţia actuală, cea de director general al Lidl România.

 

Care a fost prima dumneavoastră legătură cu România? Dar cu Bucureştiul?

Prima oară am vizitat România împreună cu părinţii mei, într-un concediu la mare, în 1979.

Am revenit apoi, de data aceasta în Bucureşti, în iarna lui 2007, atunci când mi s-a propus un job aici şi, înainte de a-l accepta, am vrut să văd despre ce este vorba.

Astfel, prima mea interacţiune cu Bucureştiul a fost într-un weekend cu minus 25 de grade, cu zăpadă şi soare.

 

Care a fost prima impresie pe care v-a lăsat-o Bucureştiul când aţi venit aici?

Că e rece :)) La propriu! Lăsând gluma la o parte, am venit prima dată în 2007, într-o perioadă în care oraşul nu era la fel de dezvoltat ca acum în ceea ce priveşte infrastructura, iar traficul era şi mai haotic. Primul sentiment legat de Bucureşti a fost mixt: haotic pentru trafic, dar minunat pentru plimbări.

Centrul acoperit de zăpadă, cu clădiri vechi şi faine - chiar dacă nu toate întreţinute sau renovate - mi-a plăcut foarte mult, mi s-a părut liniştit şi frumos.

 

Care consideraţi că este principala schimbare ce s-a petrecut în oraş de atunci?

În primul rând, infrastructura s-a îmbunătăţit, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut. Apoi, centrul vechi a fost finalizat. Atunci când m-am mutat eu în Bucureşti, în 2007-2008, tot centrul istoric era un mare şantier plin cu gropi. Mai mult, s-au construit foarte multe clădiri noi, atât de birouri, cât şi de locuit, multe dintre imobilele existente au fost reabilitate şi renovate. Bucureştiul s-a schimbat destul de mult în bine şi încă nu a ajuns la potenţialul său maxim, din punctul meu de vedere.

 

Care este locul dvs preferat din Bucureşti şi de ce?

Centrul Vechi, pentru clădirile cu arhitectură superbă şi pentru facilităţile pe care zona le oferă. Au început să apară din ce în ce mai multe clădiri renovate, iar arhitectura lor este minunată, mi-ar plăcea să le văd pe toate reconstruite/reabilitate. În plus, este, cred, singurul loc din Bucureşti unde ai o zonă exclusiv pietonală, unde te poţi plimba liniştit, fără să fii înconjurat de maşini din toate direcţiile, unde te poţi opri să bei ceva sau să iei masa ori unde te poţi distra seara dacă îţi doreşti acest lucru.

 

Dezvăluiţi-ne o descoperire recentă din oraş.

De cele mai multe ori merg cu maşina folosind Waze şi mă trezesc în locuri în care nu am mai fost niciodată, pe străzi liniştite, cu clădiri vechi, frumoase, care te fac să simţi că nu eşti în Bucureşti, deşi eşti în centrul oraşului. Nu am o descoperire recentă, însă aceste zone îmi plac foarte mult.

 

Cum arată, pe scurt, un weekend pe care îl petreceţi în Capitală? Care sunt locurile frecventate, activităţile preferate?

Nu locuiesc chiar în Bucureşti, ci puţin în afara lui, astfel că nu merg foarte mult în oraş, iar dacă o fac, de cele mai multe ori merg în centru, adesea cu familia mea, să ne plimbăm sau să luăm masa. De când a început însă pandemia, nu am mai făcut asta şi am preferat să merg cu fetiţa mea într-un parc. Cel mai la îndemână ne este parcul Herăstrău, însă nu ne-am limitat  doar la acesta.

 

Dacă un prieten sau o rudă din străinătate ajunge în Bucureşti, unde îl/o duceţi?

Aş alege Casa Poporului, Ateneul Român, Palatul Regal, Clădirea CEC, Centrul Vechi. Nu am avut niciodată prieteni care au venit în vizită o singură dată, iar acesta este un semn că apreciază Bucureştiul şi locurile pe care le-am vizitat împreună. Chiar dacă vin cu o oarecare reticenţă, odată ajunşi aici sunt foarte încântaţi de oraş, de vreme, de oamenii faini şi deschişi, de lucrurile pe care le poţi face.

 

Ce-i lipseşte astăzi Bucureştiului?

Cred că îi lipseseşte un plan urbanistic foarte bine pus la punct, îi lipsesc soluţii pentru parcarea maşinilor, o infrastructură extinsă de transport în comun, în special de metrou. Se pierde foarte mult timp în trafic şi, din păcate, nu ai prea multe alternative la transportul pe şosea. De aceea şi metroul este atât de aglomerat, e clar că este subdimensionat.

Apoi, cred că pentru a atrage şi mai mulţi turişti îi lipseşte un centru vechi 2, o zonă pietonală, cu restaurante, cu locuri pentru relaxare. Sunt foarte multe locuri faine în Bucureşti, dar nu sunt exploatate la maximum.

 

În încheiere, cum aţi descrie oraşul într-o frază sau într-un cuvânt?

Freestyle. Bucureştiul este un oraş al constrastelor, al locurilor super aglomerate şi al străduţelor liniştite, al clădirilor dărăpănate şi al celor de 15 etaje, din sticlă, însă tocmai acesta cred că este şarmul oraşului: contraste peste tot.