După Afaceri

A apărut noul număr al revistei După Afaceri Premium unde vă povestim despre plăcerea de a trăi frumos

02 mai 2018 592 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Nu mi-am dorit niciodată să adun averi pentru că nu aş şti ce să fac cu ele. Nu vreau să le înmulţesc pentru posteritate. Eu sunt ceea ce mulţi - printre care şi eu - numesc hedonist. Adeptă a cultului plăcerii cum ar spune definiţia din DEX.

Acum câteva luni vorbeam cu un antreprenor român în serie, mai exact unul care a creat şi apoi a vândut mai multe companii. A câştigat de fiecare dată milioane de euro, suficient pentru a se retrage pe o insulă sau pentru a se bucura de o viaţă fără griji oriunde în lume. Şi totuşi n-a făcut-o niciodată. S-a întors în business iar şi iar. Iar când l-am întrebat de ce, mi-a spus că există două satisfacţii în viaţă - cea din muncă şi cea din dragoste.

„Am spirit antreprenorial şi de aceea mă întorc de fiecare dată în business. Cred că satisfacţia dată de muncă este a doua cea mai importantă după cea dată de dragoste. Dacă nu o ai pe niciuna, pentru ce să mai trăieşti?“, spunea el atunci. Mai mult, argumenta acelaşi antreprenor, ce poţi face cu mai mult de 100.000 de euro pe an. Adică vreo 8.000 de euro pe lună. El declara că nu ar şti pe ce să-i chetuie.

La prima vedere i-am dat dreptate. Asta până recent, când am mers într-o călătorie la Paris la invitaţia Air France. Eram pe tarmac, mă comparam cu un Airbus A380 - cel mai mare avion de pasageri din lume - când pe lângă a trecut un Jaguar cu geamuri fumurii. L-am urmărit cu privirea până când a oprit lângă o altă aeronavă, iar din maşină a coborât un domn. „Este maşina pentru pasagerii noştri First Class“, mi-a explicat atunci un reprezentant al companiei aeriene. Ce înseamnă să zbori first class? Înseamnă că un valet te aşteaptă la uşa aeroportului, îţi preia bagajul şi te ajută să ţi faci check-in într-o zonă unde aglomeraţia nu este o problemă. Apoi, eşti invitat la lounge-ul La Premiere, destinat exclusiv pasagerilor First Class, unde te aşteaptă un meniu de băuturi şi mâncare creionat de nimeni altul decât Alain Ducasse, unul dintre cei mai cunoscuţi chef-i din Franţa şi din lume. El deţine un restaurant cu trei stele Michelin - maximul posibil - la Londra, respectiv Alain Ducasse at the Dorchester, iar la Paris are un altul - Alain Ducasse au Plaza Athénée - cotat anul trecut al 13-lea cel mai bun din lume. Iar apoi, după masă, ai posibilitatea de a merge la spa, înainte ca maşina să te ducă la aeronava unde te va aştepta un însoţitor de zbor dedicat.

Iar preţul? Preţul? Am întrebat eu. „Ajunge şi la 14.000 de euro“, a venit răspunsul. Mult peste bugetul de 8.000 de euro „stabilit“ anterior.

Pe scurt, ai ce face cu mult peste 100.000 de euro pe an dacă vrei să ridici luxul la superlativ.

Cristina Roşca, Editor-şef După Afaceri Premium