dumbrava-vlasiei

Tot mai mulţi români dau viaţa între betoanele din oraş pe atmosfera din localităţile limitrofe: „Pentru cei dornici să se desprindă de haosul din Capitală, 15-30 de minute în plus petrecute în maşină nu constituie o problemă“

28 sep 2021 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Voluntari, Corbeanca şi Baloteşti sunt localităţile-satelit de lângă Bucureşti care au crescut cel mai mult în 2020 în statisticile privind numărul de locuinţe noi puse pe piaţă ♦ Un factor important care a stat la baza acestui fapt este lucratul de acasă, o strategie adoptată ca urmare a pandemiei pe care însă multe companii s-au gândit să o prelungească şi de acum încolo.

Localităţile limitrofe marilor oraşe din România, în frunte cu Bucureştiul, devin tot mai atrăgătoare pentru viitorii proprietari de locuinţe, după cum indică datele statistice. Astfel, apetitul românilor pentru locuinţe, simultan cu dorinţa de a „fugi“ de aglomeraţia din marile oraşe, face ca zonele limitrofe reşedinţelor de judeţ puternic dezvoltate economic să fie tot mai înţesate de case şi de blocuri.

În cazul Capitalei, Voluntari, Corbeanca şi Baloteşti sunt localităţile satelit care au crescut cel mai mult în 2020 în statisticile privind numărul de locuinţe noi puse pe piaţă. Cea mai spectaculoasă evoluţie este vizibilă în Voluntari, unde cele 423 de case şi apartamente noi livrate anul trecut reprezintă o creştere de aproape cinci ori faţă de anul 2019, conform datelor publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Corbeanca înregistrează un avans de 46% an la an, cu 229 de locuinţe terminate în 2020, în vreme ce Baloteştiul, o comună aflată tot la nord de Bucureşti, a crescut de asemenea cu 40% ca număr de locuinţe livrate anul trecut comparativ cu 2019, ajungând la 115 unităţi noi în 2020.

„Pentru oamenii dornici să se desprindă de haosul, poluarea şi lipsa de spaţiu verde din Capitală şi să se regăsească într-un spaţiu în care se formează o comunitate, 15-30 de minute în plus petrecute în maşină nu constituie o problemă“, spune Maria Ioan, senior sales manager pentru Dumbrava Vlăsiei, un proiect rezidenţial dezvoltat chiar în Baloteşti, una dintre localităţile care cresc în statistici ca număr de case şi apartamente livrate.

Dumbrava Vlăsiei este un proiect dezvoltat de Loreco Investments, un business fondat în Marea Britanie de omul de afaceri de origine română Rey Muraru. Proiectul este finanţat din surse proprii şi se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare pe care se vor ridica, în timp, cinci sate cuprinzând aproximativ 1.000 de unităţi locative.

„Odată cu locuirea pe acest teren, va creşte exponenţial varietatea speciilor de plante. Atunci când vor fi plantaţi sute de copaci, se vor realiza mii de metri pătraţi de grădini. Densitatea redusă a construcţiilor va favoriza crearea unui biotop, un spaţiu ofertant atât pentru oameni, cât şi pentru faună şi floră“, spun Adrian Soare şi Eliza Yokina, fondatori ai biroului de arhitectură Cumulus, implicat în realizarea proiectului Dumbrava Vlăsiei.

Parte din proiect este şi firma Ene Ă Ene Arhitectură, care spune că Dumbrava Vlăsiei conturează un parc complex chiar în inima noului cartier. Loreco Investments a realizat toată infrastructura necesară pentru crearea unei comunităţi şi vinde acum terenurile disponibile, pe care viitorii locatari îşi pot construi locuinţele după propriile dorinţe. Există însă şi câteva case construite deja şi disponibile spre vânzare.

„Casele se desfăşoară între parc şi pădure, astfel încât se formează o vastă oază de verdeaţă. Primul sat se întinde pe 20 de hectare destinate unui număr de aproximativ 120 de case. În aproximativ doi ani, dorim să începem dezvoltarea sa­tului 2, care cuprinde şi zona de servicii – sală de sport, zonă de retail, şcoală, grădiniţă, restaurant, spaţii de coworking, toate agregate într-un design unitar, în jurul unei pieţe centrale, care să redea atmosfera centrului unui burg transilvănean precum Sighişoara“, mai spune Maria Ioan.

An de an, noi poli de dezvoltare rezidenţială se remarcă în jurul Bucureştiului, cu creşteri importante ale numărului de locuinţe noi, indicând modul în care evoluează interesul celor care vor să scape de agitaţia din interiorul oraşului. Tendinţa exista deja, însă pandemia a venit s-o accelereze.

Un factor important care a stat la baza acestui fapt este lucratul de acasă, o strategie adoptată ca urmare a pandemiei pe care însă multe companii s-au gândit să o prelungească şi de acum încolo, astfel că drumul zilnic de acasă până la birou nu mai este o necesitate. Mai mult, starea de urgenţă a subliniat încă o dată nevoia de spaţiu exterior.

Regiunea Bucureşti-Ilfov, care in­clu­de toate comunele şi satele din jurul Ca­pi­talei, a crescut spectaculos ca număr de livrări de locuinţe în 2020, cu un total de 20.773, potrivit datelor din platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Este astfel vorba de o creştere cu 40% faţă de anul precedent, de când data recordul anterior, cu circa 14.800 de livrări. Doar în şase ani din 1990 încoace au mai fost livrate anual peste 10.000 de lo­cuinţe în regiunea Bucureşti-Ilfov, însă pra­gul de 20.000 nu mai fusese niciodată atins.

 

Partener: