Deloitte

Deloitte M&A 2024. Dan Bădin, partener al Deloitte: Când un cumpărător achiziţionează o companie, îi cumpără viitorul, dar şi trecutul. Identificarea problemelor fiscale din trecut este extrem de importantă.

22.02.2024, 00:05 Autor: Răzvan Botea

Dan Bădin, partener servicii fiscale la Deloitte România, a vorbit la conferinţa anuală Deloitte M&A despre riscurile fiscale atunci când se pregăteşte şi se realizează o tranzacţie din sfera fuziunilor şi achiziţiilor (M&A - merger and acquisition). El a atras atenţia asupra faptului că achiziţia unei companii înseamnă şi achiziţia trecutului ei fiscal, în consecinţă companiile au nevoie să evalueze cât mai corect aceste riscuri.

„Bineînţeles că problema se pune diferit din perspectiva vânzătorului şi cumpără­to­rului. Vânzătorul are interes să îşi vân­dă firma la un preţ cât mai bun. Cumpărătorul, pe de altă parte, atunci când achiziţio­nează firma şi nu un business, nu cumpără activele, o cumpă­ră cu tot istoricul res­pectiv, respectiv nu numai cu viitorul, ci şi cu trecutul. Şi a­tunci iden­tificarea probleme­lor fiscale din trecut este ex­trem de impor­tantă“, a spus Dan Bădin la conferinţa organizată în parte­neriat cu Ziarul Financiar.

Practic, cel mai important din perspectivă fiscală este identificarea şi administrarea riscurilor fiscale într-o tranzacţie de fuziuni şi achiziţii din perspectiva cumpărătorului, a subliniat Dan Bădin.

„Partenerii sau cel puţin cumpărătorul se concentrează pe ideea de a identifica riscurile şi de a avea sub control riscurile fiscale, fiind unele dintre principalele riscuri care ies în evidenţă într-o tranzacţie. adevăratul focus al unei tranzacţii din punct de vedere fiscal este din perspectiva identificării şi administrarea acestor riscuri.“

El a fost unul dintre speakerii conferinţei anuale Deloitte M&A, pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai unora dintre cele mai mari companii din piaţă, cum ar fi OMV Petrom sau MidEuropa, care a vândut recent reţeaua de magazine Profi către Ahold Delhaize. De asemenea, la dezbatere au mai participat şi administratori de fonduri de investiţii şi specialiştii Deloitte România sau Reff & Asociaţii.