Deloitte

Deloitte CFO Summit 2024. Zeno Căprariu, Deloitte România: Directorii financiari din România se aşteaptă ca inflaţia să crească în 2024. Cu toate acestea, directorii financiari din România sunt mai optimişti decât omologii lor din regiune atunci când vine vorba de creşterea economică

25.03.2024, 00:06 Autor: Răzvan Botea

Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România şi coordonatorul CFO Program în România, a vorbit la ediţia de anul acesta a Deloitte CFO Summit România despre sondajul pe care compania de consultanţă şi audit l-a condus în rândul mai multor directori financiari la nivel global. În cazul României, sondajul a relevat că directorii financiari se aş­teaptă mai degrabă ca infla­ţia să crească în 2024.

„În ce priveşte indicele preţurilor de consum, ma­rea majo­ri­tate a directorilor fi­nan­ciari se aşteaptă să creas­că, ceea ce nu e o sur­priză, pentru că deşi inflaţia a avut un trend descendent faţă de 2022, totuşi există în continuare presiune in­fla­ţio­nistă determinată de creş­terea salariului minim, dar şi de creş­terea taxelor anunţată de guvern la finele anului 2023“, a spus el la conferinţa amintită, organi­zată cu sprijinul media al Ziarului Financiar.

Directorii financiari din România sunt optimişti, a mai spus Zeno Căprariu: „Mai optimişti decât omologii lor din Europa Centrală şi de Est, astfel că 38% consi­deră că România va avea în 2024 o creştere economică moderată, între 1,5 şi 2,5%, faţă de 60% ponderea directorilor financiari din Europa Centrală şi de Est, care apreciază că de fapt, creşterea economică va fi mai degrabă redusă, sub 1,5%.“

Pe de altă parte, adaugă el, există o pondere de 16% dintre directorii care consideră că creşterea economică a României va fi peste 2,5%. Directorii financiari însă sunt mai pesimişti decât prognozele analiştilor financiari locali, a mai adăugat Zeno Căprariu.

„În orice caz, predicţiile economice ale directorilor financiar se situează sub predicţiile oficiale ale Băncii Naţionale ale României. Sunt foarte multe riscuri şi incertitudini, atât locale, cât şi regionale şi globale.“

În aceeaşi vreme, însă, directorii financiari sunt mai pesimişti când vine vorba de evoluţia companiilor în care activează decât în privinţa avansului economiei în ansamblu, a mai relevat studiul Deloitte CFO Survey România.

„Deşi 38% dintre respondenţi sunt extrem de pozitiv vizavi de evoluţia economică a României, totuşi doar 26% cred că această evoluţie pozitivă a economiei româneşti se va reflecta şi în performanţa financiară a companiilor pe care le reprezintă“, a mai spus Zeno Căprariu.