Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Ce se întâmplă pe piaţa materialelor de construcţii? Preţurile au scăzut cu 10-15% în ultimul an. Preţurile au scăzut cu 10-15% pe parcursul ultimului an, deoarece în 2022 fuseseră „umflate“ artificial din cauza războiului.

10.02.2024, 10:50 Autor: Alina-Elena Vasiliu

O parte din materialele de construcţii necesare în construirea unei case s-au ieftinit în ultimul an, după o creştere artificială în 2022, spun jucătorii de profil. Astăzi, pentru a ridica o casă de 120 de metri pătraţi la cheie, costurile ajung la 120.000 de euro, arată calculele făcute de o firmă care se ocupă cu distribuţia materialelor de construcţii.

„Un preţ orientativ în acest moment este de 300 de euro pe metru pătrat construit pentru construirea unei case la roşu şi de aproximativ 800 de euro pentru o casă la cheie. Astfel, pentru o casă de aproximativ 120 de metri pătraţi utili, trebuie să construim 150 de metri pătraţi, adică preţul ar fi de 45.000 de euro la roşu şi 120.000 de euro la cheie“, explică antreprenorul Cristinel Irinoiu, care deţine Kiki & Iri, o firmă din Timişoara care activează în distribuţia de materiale de construcţii, cu afaceri de 65 de milioane de lei.

În general, spune el, preţurile au scăzut cu 10-15% pe parcursul ultimului an, deoarece în 2022 fuseseră „umflate“ artificial din cauza războiului.

„Anul acesta însă se anunţă scumpiri de minimum 10% per total“, mai spune proprietarul Kiki & Iri. În plus, şi manopera va deveni mai scumpă, în contextul în care forţa de muncă va fi şi mai greu de găsit şi de păstrat, din cauza recentelor modificări fiscale, care au eliminat facilităţile acordate domeniului construcţiilor. La aceste cheltuieli, adaugă Cristinel Irinoiu, mai trebuie adăugaţi aproximativ 20.000 de euro pentru construirea unui gard şi pavarea curţii, pentru proiectul casei, pentru taxa necesară în vederea obţinerii autorizaţiei, taxa de intabulare, dirigintele de şantier, branşamentele la apă, gaz, curent. „Nimeni nu ia în calcul aceste lucruri, dar, de exemplu, gardul costă aproximativ 8.000 de euro, proiectul 3.000 de euro, branşamentele minimum 3.500 de euro“, mai spune antreprenorul.

La vopseaua decorativă, de pildă, preţul mediu era, în septembrie-octombrie 2023, de 20,6 lei pe litru, cu 6% mai mult faţă de martie-aprilie 2023 şi cu 13% mai mult faţă de septembrie-octombrie 2022, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Market Vector la solicitarea ZF.

„Resimţim că se manifestă o scădere a cererii de materiale de construcţii, la care se adaugă o precauţie a investitorilor şi a cumpărătorilor în contextul conflictului de la graniţa noastră şi al situaţiei postpandemice“, spune Niculae Duşu, unul dintre acţionarii producătorului de materiale de construcţii Celco din Constanţa.

În privinţa perspectivei de dezvoltare pentru retailul cu materiale de construcţii, pe termen scurt şi mediu, aceasta depinde în mare măsură de accesul la finanţare, care este în prezent dificil, cu impact negativ asupra pieţei imobiliare şi a numărului de proiecte noi, spun alţi jucători de profil.

„Piaţa se confruntă cu o concurenţă intensă şi în ceea ce priveşte preţurile materialelor pentru construcţii, în special pentru produsele importate din ţări din afara UE. Astfel, strategia de preţuri este un factor crucial pentru a rămâne competitiv. Ca distribuitori de materiale de construcţii deservim 2.900 de clienţi, iar portofoliul nostru de produse în jur de 80% este acoperit de pe piaţa din România. Alegerea de a lucra cu furnizori locali contribuie la stabilitatea lanţului de aprovizionare şi ajută la gestionarea mai eficientă a riscurilor asociate cu problemele logistice internaţionale“, spune Irinel Gheorghe, CEO şi acţionar majoritar la Sipex, un distribuitor de materiale de construcţii care are în plan să intre şi în producţie în acest an. El a cumpărat în acest sens un teren de aproape 75.000 de metri pătraţi în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova şi intenţionează să acceseze fonduri publice prin programul ConstructPlus.

Cosmin Răileanu, fondatorul platformei vindem-ieftin.ro, estimează o tendinţă de creştere a preţurilor materialelor de construcţii în 2024, cu predilecţie în cazul produselor fabricate din materii prime costisitoare sau acolo unde există o criză a materialelor – polistiren, panouri termoizolante, acoperişuri. O scădere a preţurilor s-ar putea înregistra doar în cazul producătorilor care sunt dispuşi să-şi asume anumite pierderi pentru a-şi menţine cota de piaţă, crede el.

Vindem-ieftin.ro este o platformă care intermediază cererea pentru materiale de construcţii, acţionând ca o punte între producători şi cumpărători şi încercând să ofere clientului final preţuri mai mici decât ar fi obţinut pe cont propriu la producător sau într-un lanţ de magazine de specialitate. Alina-Elena Vasiliu

„Volumul şi cererea au scăzut în 2023. De exemplu, noi aveam o medie pe comandă de 12.000 lei în 2022, iar în 2023 am avut o medie pe comandă de 9.000 lei. Această scădere a venit din scăderea preţurilor, dar şi din scăderea puterii de cumpărare. Coşul de cumpărături s-a redus. Practic, clienţii au prelungit perioada de implementare a proiectelor de achiziţii şi au cumpărat mai puţin. Pentru noi, 2022 a fost cel mai bun an de până acum din punct de vedere al cifrei de afaceri“, a spus recent Cosmin Răileanu la emisiunea online de business ZF Live.

El a mai precizat că, în ianuarie 2024, platforma Vindem-ieftin a înregistrat aproape 500 de cereri de ofertă, dintre care aproximativ 40% reprezintă cereri de BCA şi cărămidă, lucru care ar putea indica interesul cumpărătorilor pentru proiecte noi, acestea fiind produsele de bază ale unei construcţii.