Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Cristina Bercea, organizatoare a Târgului Naţional Imobiliar: 60% din tranzacţiile realizate la ediţia anterioară s-au realizat cu scop investiţional, pentru protejare de inflaţie

25.04.2023, 17:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Târgul Naţional Imobiliar este un eveniment organizat de Adrian şi Cristina Bercea prin firma BDOBC Business Center.

Târgul Naţional Imobiliar (TNI) va avea loc între 19 şi 21 mai 2023 la Palatul Parlamentului şi va reuni dezvoltatori imobiliari care au ansambluri noi în portofoliu cu oferte imobiliare de pe piaţa veche, reprezentate de brokeri imobiliari. Târgul Naţional Imobiliar este un eveniment organizat de Adrian şi Cristina Bercea prin firma BDOBC Business Center.

„La această ediţie a Târgului Naţional Imobiliar participă 110 companii ce activează în domeniu – dezvoltatori şi agenţii imobiliare din România, instituţii financiar-bancare, companii din străinătate“, spune Cristina Bercea.

Ediţia TNI din 19-21 mai reuneşte oferte imobiliare de la proprietăţi low cost, construcţii tiny house, case pe structură metalică, locuinţe în centrul Bucureştiului, vile la periferia capitalei, case timberframe, până la penthouse-uri şi oportunităţi de investiţii pe litoralul românesc, în Dubai, Spania şi chiar Miami. Târgul de primăvară TNI reuneşte 20.000 de oferte imobiliare pentru locuinţe noi şi vechi, iar preţurile pornesc de la 15.000 de euro pentru locuinţe tiny house şi ajung până la 5 milioane de euro pentru apartamente oceanfront de lux în Miami Beach.

„Experienţa ediţiilor precedente a dovedit că târgul este un generator foarte eficient de contracte în exclusivitate“, se arată pe site-ul TNI.

Cele mai solicitate tipuri de locuinţe sunt în continuare apartamentele de două şi trei camere, iar în prezent se resimte un trend puternic de dezvoltare de proiecte imobiliare complexe, care oferă o gamă largă de servicii şi facilităţi, precum şi o tendinţă de reutilizare a clădirilor istorice sau de patrimoniu, transformân-du-le în locuinţe şi spaţii comerciale moderne, mai spune Cristina Bercea.

„Un trend care a căpătat amploare în ultimii ani îl reprezintă dezvoltarea sustenabilă a proiectelor imobiliare, cu accent pe eficienţa energetică şi protecţia mediului. Aceasta include utilizarea materialelor durabile şi a surselor regenerabile de energie, precum şi construirea de clădiri verzi şi prietenoase cu mediul înconjurător.“

Persoanele care au vizitat ediţia anterioară a Târgului Naţional Imobiliar, care a avut loc în octombrie 2022, erau interesate de achiziţii pe termen scurt şi mediu, veneau foarte bine informate şi intrau direct în discuţii tehnice cu reprezentanţii companiilor expozante, adaugă organizatoarea târgului.

„60% din tranzacţiile realizate la ediţia anterioară s-au realizat cu scop investiţional, pentru protejare de inflaţia aflată în creştere, iar ratele direct la dezvoltator sau programul de plată în tranşe au fost preferate ca metode de plată.“

Potrivit consultanţilor imobiliari locali, s-a observat, de la finalul anului trecut, o decuplare a preţurilor locuinţelor în Bucureşti în funcţie de segmente, adică o creştere medie de aproximativ 15% pe segmentul nou şi sub 5% pe segmentul vechi. Preţurile vor fi influenţate de evoluţia tranzacţiilor, un indicator care în primele 11 luni din 2021 înregistrase o creştere de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior în regiunea Bucureşti – Ilfov şi o scădere de 1% la nivel naţional în aceeaşi perioadă.

Anul 2023 a început cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială. În continuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash, un segment care reprezintă peste 50% din piaţă.