Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. A avea sau a nu avea animal de companie? Proprietarii care închiriază locuinţe preferă chiriaşii fără câine sau pisică. „Acceptăm animale de companie educate, care nu strică mobila“

02.12.2023, 12:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Românii au 4,4 milioane de pisici şi aproape la fel de mulţi câini (4,2 milioane), conform statisticilor.

„Aveţi animal de companie? Dacă da, este exclus să mai discutăm despre acest apartament.“ Este replica oricărui agent imobiliar care vorbeşte în numele proprietarilor de pe lista cărora sunt eliminaţi din start acei potenţiali chiriaşi care vor să găsească o casă pentru ei, dar şi pentru animalele de companie.

Deşi cei care se află în căutarea unui apartament de închiriat se oferă chiar şi să plătească mai mult de o garanţie, cât reprezintă de obicei standardul, pentru a acoperi eventuale daune cauzate de pisici sau de câini, proprietarii nici nu vor să audă.

„Am avut o chiriaşă care mi-a spus că nu are animal de companie, însă la una dintre vizitele mele la apartament, am constatat că avea o pisică. De acolo sunt aceste daune la tapiţeria canapelei. Acum nu mai accept animale de companie“, spune proprietara unui apartament de închiriat din Bucureşti.

În aceste condiţii, găsirea unei locuinţe pentru un stăpân de animale este o misiune aproape imposibilă, în contextul în care oricum oferta de pe piaţa închirierilor este din ce în ce mai restrânsă în Capitală.

„Apartamentele de închiriat în Bucureşti în acest moment sunt foarte scumpe şi nu arată excepţional. În plus, oamenii parcă înnebunesc dacă aud de pisoi. Am găsit totuşi un proprietar cu capul pe umeri, dar a fost chiar un noroc“, spune Oana, o tânără care şi-a căutat multă vreme o locuinţă de închiriat până când a reuşit să ajungă la un consens cu un proprietar.

Pe site-urile cu anunţuri imobiliare, descrierile sunt categorice: „Închiriez apartament două camere, nou, prima închiriere în complex Astorium my Home. Complet utilat, modern şi confortabil pentru maxim două persoane, exclus animale de companie.“

„Cristal Holding Imobiliare vă propune spre închiriere un apartament cu două camere, situat în zona Aviaţiei, într-un imobil reabilitat termic şi în apropiere de metrou. (...) Nu se acceptă animale de companie.“

Proprietarii care sunt totuşi de acord cu animalele de companii au condiţii supli­mentare. „Acceptăm animale de companie educate, care nu strică mobila, în următoarele condiţii: garanţie două luni, contract minim doi ani, se reţine garanţia dacă nu se respectă contractul de doi ani.“ Mai mult, chiria creşte la 390 de euro, faţă de 350 de euro – cât ar plăti un chiriaş fără câine sau pisică.

Românii au 4,4 milioane de pisici şi aproape la fel de mulţi câini (4,2 milioane), conform statisticilor. Astfel, aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa, arată cel mai recent raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale (FEDIAF). Totuşi, această pondere se explică prin faptul că în România multe dintre gospodăriile din mediul rural au la curte un câine sau o pisică, iar ele sunt contorizate chiar dacă aceste animale nu sunt neapărat văzute de proprietarii lor drept unele de companie în adevăratul sens al cuvântului. Urmând trendurile din Occident, şi în România a avea un animal de companie a devenit o adevărată modă în ultimii ani.

Rigoarea în selecţia chiriaşilor în funcţie de deţinerea unui căţel sau a unei pisici este întâlnită şi în ţările vestice, unele oraşe fiind însă mai permisive decât altele.

„În Elveţia există clădiri în care ai voie cu animal de companie şi clădiri în care nu ai voie. Aş spune că majoritare sunt clădirile care permit asta. În momentul în care vrei să-ţi iei un câine, trebuie să anunţi compania care se ocupă de administrarea clădirii şi să dai toate detaliile: rasa, talia, vârsta câinelui, orice acte are, carnetul de vaccinare, tot. Apoi administratorii decid dacă ai voie sau nu să-l aduci acolo, iar dacă spun că da, vor adăuga ceva la contractul de închiriere, un document cu multe reguli pe care trebuie să le respecţi ca să nu ai probleme“, spune Răzvan, un tânăr român care locuieşte de mai mulţi ani în Zürich şi care a devenit acum mai multă vreme stăpânul unui Beagle.

El adaugă şi că, atunci când a fost nevoie să caute un apartament nou pentru a se muta, a trebuit să selecteze filtrul „pets allowed“ (animale de companie permise), ceea ce a restricţionat rezultatele cu circa 40%.

Atât în România, cât şi în alte ţări din Europa şi chiar din lume, în pandemie tendinţa achiziţiei sau a adopţiei de prieteni necuvântători a fost mai vizibilă ca oricând. Timpul îndelungat petrecut la interior, precum şi regulile de distanţare socială impuse de autorităţi i-au determinat pe oameni să adopte sau să cumpere un animal de companie.

Odată cu extinderea numărului de proprietari de animale de companie, au luat naştere şi în România tot mai multe businessuri de profil – de la producţie de hrană pentru câini şi pisici până la servicii veterinare, unele investiţii devenind strategice pentru afaceri puternice. Astfel, piaţa de hrană pentru animale de companie şi de alte produse adiacente a crescut accelerat, lucru care se vede în valoarea importurilor din România. Trendul ascendent exista deja de mai multă vreme, dar în ultimii ani se observă un apetit mai mare de consum.

În ceea ce priveşte piaţa chiriilor, interesul pentru proprietăţile rezidenţiale de închiriat a înregistrat o creştere semnificativă în 2023, potrivit datelor platformei de anunţuri Imobiliare.ro. În acelaşi timp, numărul locuinţelor disponibile s-a depreciat cu aproape 18%, contribuind direct la majorarea chiriilor. Standardul pe piaţa locală este ca proprietarii care închiriază să nu accepte animale.

„Am introdus pe site anul trecut opţiunea pet-friendly şi a fost neutilizată de agenţii şi de proprietari, ba chiar şi de chiriaşi, obişnuiţi cu standardul din piaţă. Aşadar, există două scenarii: fie se negociază şi se ajunge la o înţelegere cu proprietarul, fie chiriaşul aduce animalul de companie fără ştirea proprietarului“, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

În total, din peste 15.000 de anunţuri referitoare la apartamente de închiriat publicate pe Imobiliare.ro, circa 6% menţionează că animalele de companie nu sunt acceptate, iar în cazul celorlalte este cel mai probabil ca acest criteriu să fie de asemenea valabil, doar că nu a fost precizat în descriere.