Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. ReziNews ZF

18.10.2022, 00:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

O pondere de 60% dintre românii interesaţi de achiziţia unei locuinţe spune că ar putea s-o achite cash, în vreme ce restul ar apela la un credit, arată un studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro. Cei care pot achita cash au răspuns în proporţie de 49% că sunt siguri că vor să cumpere o proprietate în următorul an, faţă de 33% dintre respondenţii care ar apela la un împrumut. În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele şase luni, 39% dintre participanţi anticipează o scădere semnificativă a preţurilor, 27% o uşoară scădere, în timp ce 9% se aşteaptă la stagnare.

Dezvoltatorul imobiliar STC Partners începe în această toamnă construcţia unui ansamblu rezidenţial în zona Doamna Ghica din Bucureşti, proiect ce va purta numele Quartier Azuga. Complexul va avea două faze, prima urmând să fie finalizată în prima jumătate a anului 2024, iar cea de-a doua va fi derulată în paralel, cu un termen de finalizare al întregului proiect la începutul anului 2025. Vânzările au început în vara acestui an, iar până acum au fost rezervate circa un sfert din toate apartamentele care vor compune prima fază. STC Partners, o companie deţinută de Adrian Steiner, Roxana Cristea şi Andrei Ştefan, a mai dezvoltat şi proiectul Quartier Gramont, de lângă Palatul Parlamentului, un proiect finalizat în 2021.

Doi antreprenori, Cristian Orăscu şi George Cebuc, care au fondat în 2020 agenţia imobiliară Fincasa Concept, şi-au propus recent să intermedieze vânzarea de imobile în zona de litoral a Spaniei, incluzând Costa Valencia, Costa Blanca, Costa del Sol şi Ibiza. În aceste zone, spun ei, preţurile pornesc de la 80.000 de euro şi ajung la 800.000 de euro, ţinta fiind clienţii care fie vor să facă o investiţie imobiliară, fie vor să aibă o casă de vacanţă proprie. Cei doi spun că au ales Spania pentru că acolo imobiliarele au crescut constant în ultimii ani, la fel şi randamentul chiriilor, iar preţurile în zone de litoral sunt încă accesibile.

Bucureştenii interesaţi de achiziţia unui imobil rezidenţial caută suprafeţe mai mari atât în interiorul locuinţei, cât şi din punctul de vedere al teraselor, balcoanelor sau micilor curţi de la parter, potrivit unui studiu Imobiliarium, un eveniment digitalizat dedicat pieţei rezidenţiale. Pe lângă criteriile individuale legate de buget, zonă sau acces, clienţii analizează şi experienţa dezvoltatorului, calitatea construcţiei şi beneficiile din interiorul ansamblului rezidenţial.

Dezvoltatorul imobiliar belgian Liebrecht & wooD a obţinut autorizaţia de construire pentru un parc de panouri solare care ar urma să fie amplasat în vecinătatea proiectului rezidenţial Liziera de Lac, dezvoltat de companie în sud-estul Bucureştiului.