Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. ReziNews. Tendinţe din piaţa rezidenţială

30.05.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Circa 60% din locuinţele vândute în România în primele trei luni din 2023 au fost cumpărate cu fonduri proprii, fără credite bancare, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu cash. Cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%. În Bucureşti, peste 50,2% din tranzacţiile cu locuinţe încheiate în Bucureşti şi Ilfov în trimestrul întâi au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii. Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale sintetizate de SVN România.

În Braşov

69,5 % dintre casele şi apartamentele vândute în T1/ 2023 au fost cumpărate cu cash.

 În Bucureşti,

peste 50,2 % din tranzacţiile cu locuinţe încheiate în Bucureşti şi Ilfov în trimestrul întâi au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii.

Românii au vizualizat cu 16% mai puţine pagini cu anunţuri imobiliare în luna aprilie faţă de martie şi au realizat cu 15% mai puţine contactări, potrivit celor mai recente date ale platformei de imobiliare Storia.ro, lansată de OLX. În cele zece oraşe cu cel mai mare număr de anunţuri – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi, Arad, Craiova şi Oradea, preţul mediu raportat la numărul de anunţuri din fiecare zonă a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie, cu 0,2% mai mare decât în luna anterioară.

Primul trimestru din 2023 a fost marcat de o abordare mai rezervată a cumpărătorilor, respectiv o scădere a volumului tranzacţiilor înregistrate, comparativ cu acceaşi perioadă a anului precedent, ca efect al inflaţiei şi restrângerii accesului la surse de finanţare pentru cumpărători, potrivit unui studiu făcut de RE/MAX. Totuşi, aceasta este ciclicitatea anuală normală, caracterizată printr-un volum mai redus în primul trimestru al anului, adaugă reprezentanţii RE/MAX. „În trimestrul al doilea, comportamentul cumpărătorilor va rămâne în continuare condiţionat de accesibilitatea la sursele de finanţare, existând posibilitatea ca acestea să devină mai ofertante în a doua parte a anului“, a spus Răzvan Cuc, preşedinte al RE/MAX România.

Construirea unei case pe structură de lemn de la zero este un proces care costă astăzi cu 8% mai puţin faţă de anul trecut, arată calculele făcute de reprezentanţii platformei de comercializare a materialelor de construcţii Vindem-ieftin.ro. Cel mai mult s-a ieftinit OSB-ul, lemn stratificat, cu 40%. Preţul fierului a scăzut şi el cu 25%, iar acoperişul pe ţiglă metalică, cu 20%. Polistirenul a ajuns la nivelul anului 2022, însă alte materiale s-au scumpit. Este cazul tâmplăriei PVC, al betonului şi al vatei bazaltice, după ce Turcia nu a mai fost un furnizor important pentru România în urma cutremurelor din această primăvară.