Cum să locuiești mai bine?

Cum sa locuieşti mai bine. ReziNews. Semnale de pe pieţele internaţionale

25.07.2023, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Piaţa locuinţelor din Ungaria a atins în 2023 cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, iar creditarea pentru achiziţionarea de locuinţe este la minimul ultimilor şapte ani.

În Cehia, primul trimestru din 2023 a adus o foarte uşoară îmbunătăţire în piaţa rezidenţială, pe fondul creşterii ofertei şi al reducerii preţurilor. Specialiştii spun însă că dacă preţurile nu scad semnificativ sau banca naţională nu reduce dobânzile, piaţa nu se va mişca sănătos.

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat o scădere-record de 6,8% în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care scumpirea creditelor, inflaţia şi creşterea economică mai slabă şi-au pus amprenta asupra celei mai mari pieţe imobiliare a Europei.

Numărul locuinţelor de vânzare din SUA a ajuns la un nivel minim record, ceea ce, suprapus cu ratele mari pentru creditele ipotecare, ar putea conduce la o criză imobiliară de proporţii, potrivit brokerilor imobiliari.

Mai mulţi dezvoltatori imobiliari din China au anunţat că nu-şi pot onora plăţile către bănci din cauza scăderii vânzărilor de locuinţe.

Sursa: presa internaţională