Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Opinia alergologului: Ce fel de covoare sunt indicate acasă? De ce?

17.10.2023, 18:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dincolo de design, covorul a devenit, pentru oamenii alergici, un adevărat inamic când vine vorba de igiena casei. Şi dacă sezonul ambroziei tocmai se încheie şi le aduce linişte alergicilor la această plantă, sezonul alergiilor la acarieni abia începe, favorizat de căldura acumulată în încăperi şi de elemente de decor precum covoare, draperii sau carpete.

„Într-o cameră încărcată de surse de acarieni, riscul de dezvoltare a alergiilor este mai mare şi astfel pot apărea simptome sau se pot agrava acolo unde ele deja există. Sunt de evitat covoarele groase şi mochetele care acoperă întreaga suprafaţă a parchetului. Un covor mic este permis. De asemenea, sunt necesare aspirarea corespunzătoare şi folosirea unor sisteme de ventilaţie performante“, spune Carmen Panaitescu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie. Dincolo de covoare, şi salteaua este o sursă majoră de acarieni, adaugă ea. Acarianul de casă este, de altfel, principala problemă la nivel mondial când vine vorba de alergii. „Simptomele alergiilor încep cu inflamaţii la nivelul nasului, asemănătoare cu o rinită, şi se pot dezvolta până la astm“, mai spune Carmen Panaitescu.

Când vine totuşi vorba de design, în general se consideră că un covor „dă viaţă“ unei încăperi şi armonizează aspectul. Primele covoare au fost piei şi blănuri care se aşezau direct pe pământ sau piatră. Între timp, materialele din care se fac podelele au evoluat, au devenit mai populare lemnul şi cărămida, însă temperatura în clădiri a rămas destul de scăzută, astfel încât covoarele au continuat să fie o necesitate. Această nevoie a fost oarecum depăşită ca urmare a evoluţiei materialelor din care este alcătuită o podea: de la pământ, lut, piatră la parchet laminat, răşină epoxidică şi plăci ceramice rezistente la impact. Covorul nu oferă căldură doar prin textura sa şi materialul din care este făcut, ci şi prin culorile, motivele şi formele sale.

Odată cu apariţia încălzirii în pardoseală, covorul a devenit un obiect care împiedică distribuţia egală a căldurii şi consumul eficient de energie într-o locuinţă nouă.


Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Ziarul Financiar continuă seria de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“.